Gaziantep Vakada Rekora Koşuyor! Vali Gül uyardı! “Rehavetten kurtulmamız lazım”

Gaziantep Vakada Rekora Koşuyor! Vali Gül uyardı! “Rehavetten kurtulmamız lazım”
Gaziantep Valisi Davut Gül, Covid-19 hastalığına yakalananların ve hastanelerde tedavi görenlerin yaklaşık yüzde 90’ının aşısız kişiler olduğunu söyledi.

Birinci doz aşılama oranında yüzde 75 bandını yakalayan ve mavi kategoriye geçen Gaziantep’te artan vaka sayıları da dikkat çekiyor.

Hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinin yeniden dolmaya başladığı kentte delta varyantı vakaları da aynı doğrultuda artışa çekti. Covid-19 hastalığına yakalananların ve hastanelerde tedavi görenlerin de yüzde 90’ının aşısız ya da sadece birinci doz aşı olan kişiler olduğu belirtiliyor.

Risk haritasına göre Gaziantep'teki aşılama oranı yüzde 75,6 seviyesinde bulunurken hedefin daha da yüksek olması hedefleniyor. Gaziantep’te aşılama oranındaki artış her geçen gün devam ederken vaka sayısında da hissedilir seviyede yükselmesi dikkat çekiyor.

Öte yandan, hastanelere başvuran ve yoğun bakımlarda yatan hastaların çoğunluğunun aşısız olduğu verilere yansıyor.

Türkiye'nin en kalabalık şehirleri arasında yer alan Gaziantep’te vaka sayısında da hissedilir seviyede artış görülmesine karşı yetkililer, Covid-19 kuralları başta olmak üzere aşı çağrısında bulunuyor.

Gaziantep Valisi Davut Gül, kentin aşılama oranında mavi kategoride yer almasının önemli olduğunu söyledi.

Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında vatandaşlara maske takmalarını, kurallara uymalarını ve aşı olmalarını tavsiye eden Gül, özellikle düğün ve taziyelerde kuralların ihmal edilmemesini istedi.

“Aşı olanlarında tedbiri elden bırakmamaları gerekiyor”

Gaziantep’in hareketli bir şehir olduğunu anımsatan Gül, “Gaziantep, ticaret ve sanayinin hareketli olduğu bir şehir. Aynı zamanda büyük bir şehir ve nüfusumuz da çok kalabalık. Aşılamada çok şükür mavi kategoriye geçtik. Aşılamada yüzde 75'in üzerine geçtik ama yüzde 75’i en az bir doz aşı olan hemşerilerimiz. İki doz aşı olup aşı sürecini bitirenler yüzde 50’nin altında. Bu da şu anlama geliyor; aşı olması gerekip de aşısını tamamlamayanlar yüzde 50’lerde, henüz yüzde 50’si risk olarak devam ediyor. Bunun içinde maske ve mesafeye dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle de bir doz aşı olanların geciktirmeden süresi geldiğinde ikinci doz aşılarını olmaları çok önemli. Yine aşı olanlarında tedbiri elden bırakmamaları gerekiyor.” dedi.

“Hastanede yatanların yüzde 90’ı aşısız olanlar”

Hastanede yatan vatandaşların yaklaşık yüzde 90'ının tam aşılı olmayan kişiler olduğunu bildiren Gül, “ Sağlık Bakanlığımız açıkladı; hasta olanların yüzde 81’i aşısız olanlar, bu arada hastaneye düşenlerin yüzde 90’ı aşısız olanlar ya da birinci doz aşısını olup ikinci doz aşısını olmayanlardır. Bu açıdan da aşı büyük oranda koruyor. Ama az da olsa bir risk unsuru var.  ‘Şu komşumuz aşı oldu ama hastalandı’ deniliyor. Evet, aşı olmasına rağmen hastalananlar var ama baktığımızda aşı olmadan hasta olanların oranı da azımsanmayacak kadar var.” ifadelerini kullandı.

“Hepimize görev düşüyor”

6 Eylülde okulların açılacağını ve okullarda her türlü tedbiri aldıklarını belirten Gül, “Bu arada okullar açılıyor, güvenli okul ile ilgili tüm tedbirleri aldık. Geçen sene başlayan bir projemiz vardı. Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında yapılan güvenli okul sertifikalarını da yaptık. Ama hangi sertifikayı alırsanız alın, hangi işlemi yaparsanız yapın bu hastalıktan biz kendimizi koruyacağız. Öğretmenlerimiz ile ilgili Sağlık Bakanlığı’mızın, Milli Eğitim Bakanlığı’mızın ve İçişleri Bakanlığı’mızın çeşitli genelgeleri oldu. Bizde öğretmenlerin yüzde 90'ı aşı oldu. Aşısız olup da henüz aşı sürecini tamamlanmayanlarla ilgili de PCR test merkezleri oluşturduk. Dolayısıyla öğretmenlerimiz çok rahat PCR testlerini olabilecekler. Bizim en önemli yapmak istediğimiz; öğretmenlerimizi korumak, kalabalık sınıflarımız ve kalabalık ortamlar olacak. Öğretmenlerimizi birbirlerinden korumak, öğretmenlerimizi öğrencilerden korumak, öğrencileri öğretmenlerimizden korumak için aşı ve PCR test süreçlerinin de disiplinli bir şekilde takip edilmesi gerekiyor. İnşallah kurallara uyuduğumuzda, ikinci doz aşılarımızı olduğumuzda veya henüz birinci doz aşı olmayan vatandaşlarımız bir doz aşılarını olduklarında yoğun bakımdaki hasta olan oranlarımız düşecektir. Sağlık sisteminin üzerindeki yük azalacaktır. Bu anlamda hepimize görev düşüyor.” şeklinde konuştu.

“Aşılama tamamlandığında vaka saylarımız düşecek”

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de vakaların arttığına dikkat çeken Gül, “Türkiye genelinde biliyorsunuz vakalar 3 binlere düşmüştü, 30 binlerin üzerine çıktı. Gaziantep'te, Türkiye gibi çok az bir vakaya kadar düşmüştük, vaka sayılarımız yükseldi. Vakalarımıza  baktığımızda neredeyse yüzde 80'in üzerinde ya aşısız ya da henüz birinci doz aşı olup ikinci doz aşılarını tamamlanmayan vatandaşlarımız. Bu şu anlama geliyor; aşılama tamamlandığında vaka saylarımız düşecek, yoğun bakımların üzerindeki yük azalacaktır, sağlık sistemi işlemeye başlayacak. Şu anda pandemi ile birlikte birinci önceliğimiz Kovid tedavilerinin yapılmasıdır. Bu hem sağlıkçıları hem şehri yoruyor. Hem de bunu durduramazsak şehirdeki sosyal hayatın normalleşmesi de çok mümkün görünmüyor.” diye konuştu.


“Bu sıkıntıyı şehrin gündeminden çıkartmamız gerekiyor”

Covid-19 salgınının şehir gündeminden çıkarılması için çabaladıklarını belirten Gül, salgının tamamen şehir gündeminden çıkarılmasını istediklerini ve bunun da şehrin beraber hareket etmesiyle mümkün olabileceğini dile getirerek şunları söyledi:

“Çalışanlardan vatandaşlarımıza ve aşı olanlara kadar herkes elinden geleni yapıyor. Aşılamada mavi kategoride yer almamız önemli bir başarı ama yeterli bir başarı değil. Vatandaşlarımızın henüz yarısı ya ilk doz yapmamış ya da ikinci doz aşısını olmamış. Bu da şehrin yarısının tehdit altında olduğunu ve risk unsurunun devam ettiğini gösteriyor. Bu risk devam ettiği müddetçe aşı olanlarda olmayanlar da henüz yeterince güvende değillerdir. Bu açıdan da istirhamımız; bir an önce aşıların tamamlanmasıdır. Aşı karşıtlığı demeyelim ama aşı ile ilgili tereddüdü olanlara aşının önemi anlatıldığında çok anlayışla karşılıyorlar, aşılarını oluyorlar ya da henüz aşıya ulaşamamış kişilere kırsal mahallelerimiz başta olmak üzere fabrikalarımıza ve her tarafa arkadaşlarımız gidiyorlar, elbirliği ile aşılarımızı olup bu sıkıntıyı, problemi şehrin gündeminden çıkartmamız gerekiyor.”

“Rehavetten kurtulmamız lazım”

Vatandaşlara maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyma noktasında da uyarılarda bulunan Gül, “Rehavetten kurtulmamız lazım. Maske zorunluluğu devam ediyor, maskesiz hemşehrilerimize yaptırımlar devam ediyor. Aşı olsanız bile maskesiz olduğunuzda az da olsa bir risk unsuru var. Bu açıdan aşılarımızı olacağız, maskelerimizi takacağız, sosyal hayatta mesafelerimizi muhafaza edeceğiz. Düğün ve cenaze başta olmak üzere bu tür yerlerdeki tedbirlerimizi devam ettireceğiz. İnsanlar en yakınlarının cenazelerini çok az kişi ile kaldırdı, düğünler yapılamadı, çok önemli etkinlikler yapılamadı. Bu süreçlerden çıkarak geldik. Dolayısıyla aynı sıkıntıları yaşamamak için kendimizi disipline etmemiz lazım.” dedi. 

# gaziantep, HEM, türkiye, dikkat, mücadele, covid, Pandemi, eğitim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.