Son Dakika: Geri adım atmadılar! Aile hekimleri bir günlük iş bıraktı!

Son Dakika: Geri adım atmadılar! Aile hekimleri bir günlük iş bıraktı!
Talepleri yerine getirilmeyen aile hekimleri tüm Türkiye’de bir günlük greve gitti. Aile hekimleri seslerinin duyulmaması halinde 27 Ağustos’ta yeniden grev yapacak.

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüste mücadele eden aile hekimlerine yapılacak ek ödemeyi şarta bağlaması ve sonrasında performansa dayalı bir sözleşme getirmesine tepki gösteren aile hekimleri tüm Türkiye’de bir günlük grev yaptı.


PERFORMANSA DAYALI SÖZLEŞME

Sözleşmede belli bir puana ulaşan aile hekimlerine ödeme yapılacağının belirtilmesi, aile hekimlerinin de bunu ‘dayatma’ olarak nitelendirmesi uzun süredir tartışma konusuydu. Çalışma koşullarının zaten zor olduğunu, maaşlarının her geçen gün biraz daha eridiğini, vatandaşa hizmet vermek için kiraladıkları sağlık merkezlerinin kiralarının artışından şikayet eden aile hekimleri seslerini duyurmak için bir günlük grev yaptı.


BAKANLIĞIN GERİ ADIM ATTIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

Aile hekimlerini grev kararını almasının ardından dün Sağlık Bakanlığı’nın puana dayalı sözleşmede geri adım attığı öne sürülmüştü. Ancak bu iddianın doğruluğu şu ana kadar netlik kazanmadı.


İKİ HAFTA SONRA YENİDEN GREV OLACAK

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 15 Ağustos tarihi itibariyle iş bırakacak aile hekimi ve aile sağlığı çalışan sayısını 5 bin 89 olarak açıkladı. AHEF, ayrıca mitinge gelecek aile hekimi ve aile sağlığı çalışan sayısını 4 bin 672 olarak duyurdu. Yine bunun yanında istifa dilekçesi verilecek aile hekimi ve aile sağlığı çalışan sayısı ise 2 bin 885’e yükseldi.  Aile hekimleri taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda bu kez 27 Ağustos’ta yine greve gitmeyi planlıyor.

HEKİMLER NEDEN İŞ BIRAKTI?

AHEF Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın 12 Ağustos tarihinde yayımladığı yönerge ile kronik hastalık izlemi ile ilgili hakediş kaybını geçici süreyle önlediği anımsatılarak “Sayın Sağlık Bakanımız maalesef bizi yine anlamamıştır. Kronik hasta izlemi ortalama 3 bin 500 kayıtlı kişi varken yapılması imkânsızdır. 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe giren Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği bir an önce yürürlükten kaldırılmalıdır” denildi. Açıklamada, bugün aile hekimlerinin iş bırakacağı anımsatılarak “Hak edişlerimiz kimsenin keyfiyetinde olmamalıdır. Ödeme sözleşme yönetmeliği tamamen bireylerin iki dudakları arasında olacak cezalandırma yönetmeliğidir” ifadeleri kullanıldı. Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesi istenen açıklamada, “Aile hekimliği uygulamasının sürdürülmesini sağlamak için; 16 Ağustos Pazartesi günü iş bırakıyoruz. Aile hekimliği uygulamasına inanıyor, uygulamanın halkın ve çalışanların yararına olacak her türlü planlama ve çalışmanın içerisinde olacağımızı aksi durumlarda ise mücadele kararlılığımızı bir kez daha ilan ediyoruz” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.