Kök Hücre Tedavisi Çeşitleri Neler?

Kök Hücre Tedavisi Çeşitleri Neler?

Kök hücre tedavisi hastalanmış zedelenmiş ya da baskı altında bulunan dokuların Kendi kendinle yenilemesi için kullanılan ve son günlerde oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan tedavi yöntemlerinden biridir. İnsan vücudundaki birçok yapının kökenini oluşturan ve kendi kendini yenileme özelliği bulunan kök hücre tedavisi kalp sinir hastalıkları ve kemik hastalıklarında genellikle sıkça kullanılır. Önceden yalnızca kemik iliğinden doku alınarak kullanılan bu tedaviyi şimdilerde embriyo tek hücre yağ dokusundan hücre alımı ve Kordon kanından hücre alınma yöntemleri ile de kullanılabilmektedir. Kök hücre tedavisinin kullanım alanı da oldukça geniştir.

Kök hücre tedavisinin birçok çeşidi bulunmaktadır

En kısa ve anlaşılır tanımıyla vücudumuzdaki doku ve organları oluşturan temel hücreleri kök hücre adı kök hücreler dokuların ve organların yenilenmesini sağlamaktadır ve bu açıdan sağlık anlamında büyük bir önem arz etmektedir. Kök hücreler embriyotik kök hücreler, fatal kök hücreler, erişkin kök hücreler, stromal kök hücreler, indüklenmiş pluripotent kök hücreler şeklinde birçok çeşide sahiptir. Her bir hücre kendi işlemine ve yapısına uygun bir büyüklüğe hacmi ve donanıma sahiptir. Emre Atik dökücüler ana rahminde bulunan sadece birkaç gün önce döllenmiş olan hücreleri ifade eder. Fatal kök hücreler 8 ile 12 haftalık fetüsten elde edilen kök hücreler dir. Erişkin kök hücreler ise özelleşme miş halde bulunan diğer birçok doku ve organ da yer alan hücrelerdir. Stromal kök hücreler ise 100 civarında farklı hücreye dönüşebilme ve erişim bireylerde bulunabilme özelliği olan hücre çeşididir.

Kök hücre tedavisinin kullanım alanları

Kök hücre tedavisi kısırlık, Alzheimer, Parkinson, otizm, iktidarsızlık, siroz, lupus hastalığı, MS hastalığı, oligospermi, ALS, otoimmün hastalıklar, ortopedik hastalıklar, diş ve dişeti hastalıkları gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Kök hücre tedavisinin asıl amacı kök hücrelerin doğal görevini üstlenerek hücreleri yenilemesidir. Yani kök hücre tedavisinde asıl amaç kök hücrelerin hastalıklı zedelenmiş ya da baskı altında olan hücreleri uyum sağlayarak bu hücreleri iyileştirmesidir. Günümüzde kök hücre tedavisi umut verici neticeler ortaya koymaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.