Kahvecilerin dayanacak gücü kalmadı

Kahvecilerin dayanacak gücü kalmadı
Pandemi dolayısıyla yaklaşık 15 aydır kapalı olan kahvecilerin zor günler geçirdiği öğrenildi. Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe 15 aydır kapalı olan esnafın dayanacak gücünün ve sabrının kalmadığını söyledi.

1 Haziran’dan sonra normalleşmenin adımlarının atılacağı Türkiye’de gözler nerelerin açık olup olmayacağı çevrildi. Yaklaşık 15 aydır kapalı olan ve iş yapamayan Kahveciler ise 1 Haziran’da yapılacak açıklamayı beklemeye başladılar.

İSABEŞE SIKINTILAR ANLATTI
1 Haziran’da durumlarının ne olacağını bilemediklerini belirten Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, “Gaziantep’te 800 üyemiz var. Bunların hepsi 15 aydır kapalı. Herkes kredi kartına yüklendi, kredi kartında limit kalmadı, üstetik borçlandı. Bankalara gidildi kredi kartı borcu yüzünden kredi alınamadı.  Biz artık önümüzü göremiyoruz. Verilen 5 bin TL bu yangını söndüremez” dedi. 

ESNAFIMIZ AYAKTA KALAMIYOR
Kahveci esnafının aylardır kapalı olduğunu kaydeden İsabeşe, “Geçtiğimiz yıl Kasım ayında alınan tedbir kararı ile esnafımızın faaliyetlerine ara verilmişti. Sonrasında ise 2 Mart tarihinde başlayan Normalleşme ile yeniden faaliyete başladık ancak Ramazan ayı itibariyle yeniden faaliyetlerimiz kısıtlandı. Biz açılma beklerken yeni bir kapanma kararı geldi.  17 günlük tam kapanma döneminde esnafın kira, vergi, SGK, Bağ-Kur ödemeleri azalmadı. Üzerine basa basa söylüyoruz. Zorunlu ödemeler ertelenmeli, esnafa yönelik destek paketleri hayata geçirilmeli. Aksi halde esnaf ayakta kalamaz” şeklinde konuştu. 

KREDİ İSTEDİK OLMADI
İsabeşe, federasyona gittiklerini, toplantılar yaptıklarını ve esnafın durumunu net bir şekilde anlattıklarını belirtti. 20-25 bin TL kredi taleplerinin olduğunu ancak bununla ilgili bir gelişme yaşanmadığını vurgulayan İsabeşe, “Biz bir yıl geri ödemesiz kredi talep ettik. Çünkü herşey birikti. Vergiler, SGK, bağkur.. Kiralar aldı başını gidemiyor. Çoğu esnaf kirada ve ödeyemiyor. Bu kez dükkan sahibi çık diyor. Esnaf ne yapsın ? 15 aydır kapalı” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.