Çekişmeli Boşanma Nedir, Süreçleri Nelerdir?

Çekişmeli Boşanma Nedir, Süreçleri Nelerdir?
Öncelikle çekişmeli boşanmanın uzun bir süreç olduğunu söyleyebiliriz. Anlaşmalı boşanmada olduğu gibi tek celsede işin bitirildiği bir boşanma türü değildir.

Çekişmeli boşanma sıkça duyulan boşanma türlerinden bir tanesidir. Boşanma temel itibarıyla anlaşmalı ve çekişmeli olarak ikiye ayrılmaktadır. Taraflar arasında bir uzlaşma söz konusu olduğu takdirde buna ilişkin bir protokol düzenlenir ve bu protokol doğrultusunda anlaşmalı boşanma gerçekleşir. Eğer uzlaşma yoksa taraflar çekişiyorlarsa artık çekişmeli boşanma söz konusudur. Evlilik eğer bir yıldan az sürmüşse, uzlaşı söz konusu olsa da, anlaşmalı boşanma davası açılamaz.  Bu yüzden, bu durumda da açacakları boşanma davası çekişmeli olacaktır.

Çekişmeli boşanma davasında anlaşamama kısımları farkı şekillerde oraya çıkabilir. İki tarafta boşanmak istediği halde konu çekişmeli boşanma aşamasına gidebilir. Bu bağlamda, boşanma isteği iki tarafta olsa bile iki taraf nafaka, tazminat ve çocuk varsa velayet konusunda anlaşamamış olabilirler. Dolayısıyla bu durumda da iş çekişmeli boşanmaya dönebilmektedir.. Bu örnekte olduğu gibi bir anlaşamama varsa, anlaşmalı boşanma yerine çekişmeli boşanma süreci ortaya çıkacaktır. Çekişmeli boşanmalar anlaşmalı boşanmaya göre daha zorlu ve uzun bir süreç olduğu için bu süreci en doğru şekilde işletmek adına avukatlara başvurulabilir. Avukat bulmak istediğiniz takdirde bulunduğunuz ilçenin hukuk bürosuna gidebilirsiniz. Nişantaşı ilçesinde bulunuyorsanız Nişantaşındaki hukuk büroları sizlere yardımcı olacaktır.

Çekişmeli Boşanma Süreçleri

Öncelikle çekişmeli boşanmanın uzun bir süreç olduğunu söyleyebiliriz. Anlaşmalı boşanmada olduğu gibi tek celsede işin bitirildiği bir boşanma türü değildir. Bu yüzden daha titiz hareket edilmesi gerekmektedir. Bunu sizin yapmanız pek kolay olmayacaktır, bundan dolayı da bu alanda uzman olan kişiler yani avukatlarla birlikte hareket etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Örnekler üzerinden gidelim, Nişantaşı’nda yaşıyorsunuz. Boşanma sürecini başlatmak istiyorsanız ve bu sürecin sizi olabildiğince az yıpratmasını istiyorsunuz. Bu durumda Nişantaşı boşanma avukatı arayacaksınız. Avukatları bulmak için Nişantaşı avukat büroları sizin için yol gösterici olacaktır. Yani bir büroya gidersiniz, bürodan avukatla görüşürsünüz ve süreci hızlandıracak adımlar atarsınız, böylece süreç en hızlı şekilde ilerler. Yine de belirtmeliyiz ki çekişmeli boşanmalarda süreç hızlı ilerlese bile anlaşmalı boşanmalar kadar hızlı olmamaktadır.

Sürecin başlangıcı boşanma dilekçisiyle gerçekleşmektedir. Boşanma dilekçesi hazırlanarak mahkemeye sunulur ve süreç başlamış olur. Karşılıklı dilekçeler ve deliller sunulduktan sonra ön inceleme duruşması yapılır. Bu davalarda tanıklar çok önemlidir. Sonraki celselerde tarafların tanıkları dinlenir. Davanın lehine sonuçlanmasını isteyen taraf iddialarını ispatlamak zorundadır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Çekişmeli Boşanma Davası Haline Gelebilir Mi?

Bir boşanma davasının anlaşmalı olabilmesi için tarafların birbirleriyle her konuda anlaşmaları ve bunu bir protokole dökerek mahkemeye sunmalarını gerekir. Bazen başlangıçta yola anlaşmalı boşanma diye çıkıldığı halde anlaşma noktasında sıkıntılar meydana gelirse, örnek veriyorum taraflardan biri protokolü imzalamalarına rağmen duruşmaya gelmez veya duruşmaya gelmesine rağmen duruşmada vazgeçtiğini söylerse, artık  anlaşmalı boşanma söz konusu değildir ve bu dosyaya çekişmeli olarak devam edilecektir. Bunun tam tersi de mümkündür. Çekişmeli başlayan boşanma davası daha sonradan tarafların anlaşması sonucu anlaşmalı boşanmaya dönüşebilir. 

Çekişmeli Boşanma Davalarında Geçen Kusur Neyi İfade Eder?

Kusur sözünü çekişmeli boşanma davalarında çok sık duyarız. Hangi tarafın kusurlu davranışlarda bulunduğunun tespiti bu davalarda çok önemlidir. Örnek verecek olursak eşi aldatmak, ona şiddet uygulamak, kötü davranmak ve kötü söz söylemek kusur olarak sayılır. Bununla ilgili başkaca bir çok örnek verebiliriz.

Kusurlu çıkan tarafın boşanmayı istemesi, kusursuz tarafın boşanmak istememesi durumunda dava reddedilir. Yine, hükmedilecek nafaka ve tazminat miktarlarında kusurun ağırlığı belirleyicidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.