Kim ne kadar gelir elde etti?

Kim ne kadar gelir elde etti?
Beşiktaş'ın sezonu şampiyon tamamlamasının ardından en çok gelir elde eden kulüpler de belli oldu. Buna göre Galatasaray 209 milyon 810 bin lira ile en çok gelir elde eden takım oldu.

Beşiktaş, muhteşem bir yarışa sahne olan 2020-2021 sezonunu 1 gol farkıyla Galatasaray'ın önünde şampiyon bitirdi. Siyah beyazlılar böylece 1985-86 sezonundan sonra ikinci kez averajla şampiyonluk ipini göğüsledi.

Eski şampiyonluk farkı
Diğer taraftan Süper Lig yayın gelirinden en çok kazancı Galatasaray elde etti. Kara Kartal ikinci sırada yer aldı. Galatasaray'ı zirveye taşıyan eski şampiyonluk payları oldu.
Eski şampiyonlukların her biri için 3 milyon 510 bin lira veriliyor. 22 şampiyonluğu bulunan sarı kırmızılı ekip siyah beyazlılardan 6 fazla mutlu sona sahip olduğu için bu kalemde daha fazla gelir elde etti.

Cimbom'dan 17 milyonluk fark
Galatasaray, 209 milyon 810 bin lira gelir elde ederken, Beşiktaş 193 milyon 140 bin lirayı kasasına koydu. Fenerbahçe ise 190 milyon 240 bin lira gelir ede etti. 131 milyon 80 bin liralık gelirle Trabzonspor ise dördüncü sırada yer aldı. Böylece Galatasaray, Beşiktaş'a yaklaşık 17 milyon liralık fark attı.

En düşük gelir Yukatel Denizlspor'un
Dört büyükler dışında en büyük geliri 98 milyon 740 bin lirayla Demir Grup Sivasspor elde etti. En düşük gelirse 60 milyon 620 bin lirayla son sırada yer alarak küme düşen Yukatel Denizlispor'un oldu.

Şampiyonlar Ligi Beşiktaş'ı gelirde de zirveye taşıyor
Ancak Şampiyonlar Ligi gelirleri de hesaba katıldığında toplam gelirde Beşiktaş, açık ara burada da şampiyonluğu elde edecek. Siyah beyazlılar, Devler Ligi'ne doğrudan katılması halinde (Şampiyonlar Ligi finalindeki Chelsea, kupayı alamayıp kendi liginde ilk 4'e girerse Beşiktaş gruplara doğrudan gidecek. Maviler halihazırda 4. sırada)
yaklaşık 40 milyon yani 400 milyon lira gelir elde edecek. Böylece siyah beyazlılar yaklaşık 600 milyon liralık bir kazanç elde etmiş olacak.

Süper Lig yayın geliri nasıl dağıtılıyor?
Süper Lig'de yayın gelirini yüzde 37'sine kulüplere eşit olarak dağıtılıyor. Bu da 21 takımlı sezonda her kulübe 36 milyon liraya karşılık geldi.

Gelirin yüzde 46'sı performansa göre dağıldı. Yani toplanılan puana göre gelir. Ligi 84
puanla ilk iki sırada tamamlayan Beşiktaş ve Galatasaray'ın geliri de bu anlamda 64 milyon
900 bin lira oldu.

Yayın gelirinin yüzde 6'sı ligde ilk 6'ya giren takımlara verildi. Bu kategoride şampiyon
Beşiktaş, 39 milyon 550 bin lirayla ilk sırayı aldı.

Gelirin yüzde 11'iyse şampiyonluk sayılarına göre pay edildi. Bu kalemden TFF 1. Lig'de yer
alan ve 1 Süper Lig şampiyonluğu bulunan Bursaspor da nasiplendi. Her bir şampiyonluğa
3.5 milyon lira veriliyor.

Bu çerçevede Beşiktaş 52 milyon 680 bin lira
Galatasaray 77 milyon 270 bin lira
Fenerbahçe 66 milyon 730 bin lira
Trabzonspor 21 milyon 70 bin lira
Medipol Başakşehir ve Bursaspor da 3 milyon 510 bin lira kazandı.
Futbol ekonomisti Kerem Akbaş, yayın gelirinin kulüplere dağıtımına ilişkin bir tablo hazırladı. Bu tabloda tüm kulüplerin kazancını kalem kalem görebiliriniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.