Lingual Ortodonti Nedir?

Lingual Ortodonti Nedir?

Lingual ortodontik tedavi; aynı zamanda içten diş teli tedavisi, görünmez diş teli, görünmeyen diş telleri ve gizli diş teli isimleriyle bilinir. Sıradan ortodontik diş telleri genellikle hastaların çoğunda bir çekince oluşturur. Hasta estetik kaygılar duyabilir ve buna bağlı olarak tedavi olmaktan kaçınabilir. Lingual ortodonti yöntemi ise diş tellerinin klasik tedavi yöntemlerindeki gibi dişin dış kısmına değil, iç kısmına yerleştirildiği bir ortodonti yöntemidir. Lingual ortodonti tedavisiyle dişteki çarpaşıklıkların ve çeşitli konum bozukluklarının düzeltilmesi amaçlanır.

Lingual Ortodontinin Faydaları Nelerdir?

Lingual ortodonti estetik bir görüntü sunduğu için, son zamanlarda diğer ortodonti yöntemlerine kıyasla daha çok tercih edilmektedir. İşlemi yaptıran bireyler, estetik açıdan kendilerini daha öz güvenli hissederler. Bunun sebebi ise diğer metal diş telleri gibi dişin görünür yüzeyinde braketler ve ark tellerinin olmamasıdır. Böylelikle dişlere diş telleri yerleştirildikten sonra, alerjik reaksiyon görülme ihtimali büyük oranda azalır. Bu tedavi yöntemi sayesinde dışarıdan bakan diğer insanların diş teli taktığınızı anlama ihtimali çok düşüktür. Her yaş grubundan insana uygulanabilen görünmez diş teli yöntemi sayesinde hastalar, yaşamlarına sağlıklı ve güzel görünümlü dişlerle devam etme şansına sahip olurlar.

Lingual Ortodonti Acı Verici Bir Tedavi Yöntemi midir?

Lingual diş teli genellikle hastaya acı vermeyen bir tedavi yöntemidir. Kişi birtakım hafif ağrılar hissedebilir ama tedavi eğer alanında uzman bir doktor tarafından yapılıyorsa daha büyük ağrıların yaşanması düşük ihtimaldir. Braketler dişin iç yüzeyine takılacağı için ilk 10 günlük süre içerisinde dilde çeşitli aşınmaların ve kızarıklıkların oluşması da sık rastlanan bir durumdur. Bunun sebebi kullanılan braketlerin dişin iç yüzeyine takılması ve dille temas halinde olmasıdır. Ancak bu durum tedavi ilerledikçe düzelir ve hastaya kalıcı bir zarar vermez.

Tedavi ilerledikçe ağız diş tellerine alışacağı için, söz konusu kişi rahatsızlık duymamaya başlar. Ayrıca tedavi sonrasında kişide hafif konuşma bozuklukları görülebilir. Bazı harfleri söylerken güçlük yaşayabilir. Ancak bu da geçici bir durumdur ve genellikle 15-20 gün içerisinde kendiliğinden çözülür. Konuşmanın ve telaffuzun düzelmesi ortodontist tarafından kişiye verilen artikülasyon egzersizleri sayesinde daha da hızlandırılabilmektedir. Hastalara, dişlerinde ve konuşmalarında geçmeyen bir rahatsızlık hissettikleri takdirde, hemen doktoruyla iletişime geçmeleri önerilmektedir.

Lingual Ortodonti Kimlere Uygulanır?

Lingual ortodonti tedavisi, isteyen her kişiye uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Genel olarak;

Dişlerinin görüntüsünden estetik olarak rahatsız olan kişiler,

Dişlerinde öne veya arkaya kayma olan kişiler,

Alt veya üst çenesinde dengesizlik olan kişiler,

Dişlerini gıcırdatmayı huy edinmiş kişiler,

Ortodontik problemler yaşayan kişiler içten diş teli tedavisini alanında uzman bir diş hekimine giderek yaptırabilmektedir.

Lingual Ortodonti Nasıl Yapılır?

Tedavi öncesinde kişiye özel diş teli ölçüsü alınır ve diş teli böylelikle kişinin rahat edeceği şekilde tasarlanır. Ölçünün en doğru şekilde alınabilmesi için çeşitli özel ölçü maddeleri veya ağız içini tarayan cihazlar kullanılır. Yapılan ölçü ve tarama sonucunda son teknoloji yazılımlar ve bilgisayarlar kullanılarak braketlerin dişlerin iç kısmına hangi şekilde yerleştirileceğine karar verilir.

Daha sonra 3D yazıcıların yardımıyla özel olarak hazırlanan diş telleri, hastanın dişlerinin iç yüzeyine takılır. Bu braketler, klasik dışarıdan görünen braketlere göre daha küçük bir yapıya sahiptir. Bu aşamadan sonra kişinin diş yapısına ve tedaviyi yaptırma sebebine göre 1-2 yıl boyu süren bir tedavi süreci başlar. Hastanın dişleri doktor tarafından düzenli olarak kontrol edilir ve sorunun çözüldüğüne kanaat getirildikten sonra tedavi noktalanır.

Alanında uzman ve deneyimli bir diş hekimi tarafından uygulandığı takdirde, sıkıntısız bir tedavi süreci geçirebileceğiniz lingual ortodonti ve benzeri daha birçok işlem için https://www.canerbalta.com/ sitesini ziyaret edebilir, daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.