Gaziantep Esnafı yasa dışı tütüne karşı

Gaziantep Esnafı yasa dışı tütüne karşı
Gaziantep esnafının karşı karşıya olduğu yasa dışı tütün ticareti tehdidi devam ediyor.

Alınan tüm önlemlere rağmen Türkiye’de yasa dışı açık tütün pazarı büyümeye devam ediyor. Yasa dışı tütün ticareti ile ilgili güncel veriler, ülke genelinde bu ticareti yapan nokta sayısının arttığını gösteriyor. Bu durum esnafın ticaretinden çalarken vergi gelirleri açısından da büyük bir kayba sebep oluyor.

Yapılan sıkı denetimlere ve yaptırımlara rağmen yasa dışı ticareti yapılan tütün ürünleri devleti ve esnafı zarara uğratmaya devam ediyor. Yasa dışı tütün ürünleri ticaretinin 15 milyarlık vergi kaybına sebep olduğu hesaplanıyor.
Gaziantep esnafının cebinden çalıyor
Devletin önemli oranda vergi kaybına uğramasına neden olan yasa dışı tütün ticareti, esnafın ticareti açısından da risk oluşturuyor. Vergilendirilemeyen yasa dışı tütün ürünleri ruhsatsız satış noktalarında denetimsiz bir şekilde tüketiciyle buluşurken, ruhsatlı bakkalı da zarara uğratıyor. Türkiye’de bu satış noktalarının sayısı 20 bini aşmışken Gaziantep’te de 200’e yakın yasa dışı satış yapan dükkan bulunuyor.
Mücadeleye devam şart
Yasa dışı tütün ticareti ile ilgili cezaların bir kısmı ertelenerek geçtiğimiz sene Temmuz ayında yürürlüğe girmişti. Yasa dışı tütünün makarona doldurulmuş veya sigara kağıdına sarılmış olarak ticaretini yapanlara yönelik hapis cezası kısmen caydırıcı olsa da eksik kalmıştı. Esnaf bu sene Temmuz ayına ertelenen açık ve makarona doldurulmadan yasa dışı olarak yapılan tütün ticaretine verilen cezaların da yürürlüğe girmesini bekliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.