İhalenin İptali Davası ve Süreçleri

İhalenin İptali Davası ve Süreçleri
İhalenin iptali davası durumlarında yaşanan şikayet ve itirazen şikayet süreçleri.

Kamu ihale kanunu, kamu kurumlarının mal, hizmet ya da yapım işine yönelik olarak gerçekleştirecekleri ihaleler ile ilgili olarak uyulması gereken kuralları belirlemektedir. Bu kanun kapsamında ihaleye yönelik olarak ortaya çıkabilecek çeşitli suçlara istinaden uygulanacak olan yaptırımlar belirlenir. Kamuya ait hizmetlerin yerine getirilmesi sırasında devlet çeşitli piyasa unsurlarından yararlanabilir. Bu unsurların önemli bir özelliği devletle hukuki bağlarının bulunmaması olurken ihalenin iptali davası söz konusu olduğunda kamu ihale kanununa göre hareket edilmesi gerekir.

Kamu ihaleleri açılacağı zaman kamunun menfaatleri gözetilir. Bu ihaleler vasıtası ile yapılacak işlerde idareden beklenen mal ve hizmet yapım işini en uygun koşullarda gerçekleştirmesidir. Nitelikli bir çalışma yapılması bu tür ihaleler açısından büyük bir önem taşırken kamu kaynakları da etkin ve verimli bir biçimde kullanılmalıdır.

Kamu ihalesi çeşitli süreçlere tabi olan bir uygulamadır ve kamu ihalesinin herhangi bir aşamasında hak kaybına uğradığını düşünen taraf kanuna bağlı olarak şikâyet ve itirazen şikâyet etme hakkına sahip olur.

Dava yolunu kullanabilmek itirazen şikâyet veya şikâyete bağlı olarak mümkündür ve kişilerin öncelikle ihalenin iptali davasının açılabilmesi için şikâyet aşaması geçilmelidir.

İhalenin İptali Davası Şikâyet ve İtirazen Şikâyet

İhale ile ilgili bir şüphe oluştuğu andan itibaren yapılabilecek başvurulardan biri şikâyet aşaması olur ve bu durum farkına varıldığı andan itibaren hemen yapılması gereken bir uygulamadır. İhale zorunlu olarak yapılması gerekli ise sözleşmenin imzalanmasından 5 gün öncesine kadar şikayet başvurusu yapılır. Acil yapılması gereken bir ihale değilse bu süre 10 gündür. İhalenin iptali davası şikâyet ve itirazen şikâyet sürecinde ihaleyi yapan idareye dilekçe verilmek zorundadır.

Bunun yanı sıra şikâyet ile itirazen şikâyet süreçleri farklı mercilere yapılır. Şikâyet sürecinde ihaleyi yapan idareye başvuru yapılırken itirazen şikâyet durumunda ise Kamu İhale Kurumu’na itirazlar yapılır. İdareye yapılacak olan şikayetlerde idarenin gerekli incelemeleri yapması ve 10 gün içerisinde gerekçeli karar alması gerekir. Karar tarihini izleyen 3 gün içerisinde de bu tebligat ilgililere yapılır.

İtirazen şikâyet ise idarenin bir karar almaması durumunda karar verme süresinin bittiği anda Kamu İhale Kurumu’na yapılan başvuru sürecidir. İdare kurumuna yapılan başvurunun olumsuz olması durumunda ise kararın ardından 10 günlük süre içerisinde Kamu İhale Kurumu’na itirazen şikâyet yapılabilir.

İhalenin iptaline yönelik olarak gerçekleştirilecek bu şikayetlerin istenilen sonucu vermemesi durumunda ise dava yolu taraflara açılabilmektedir. İdare mahkemelerine açılacak bu tür davalar kanuna göre öncelikle görülmektedir.

İptal davaları için geçerli olan dava süresinin 60 gün olarak belirlendiği görülürken bu süre idari işlemin muhataba tebliğini müteakiben başlar. Bu tür davalar için görevli mahkeme idare mahkemesidir ve yetkili mahkeme ise idari işlemi yapan idari merciinin ikametindeki yer mahkemesi olur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.