Restore edilen tüneller turizme açılacak

Restore edilen tüneller turizme açılacak
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi yapıları ve turistik mekanlarıyla göz dolduran kentin atmosferini görünür kılmak amacıyla Gaziantep’in tarihi kalesinde başlatılan tünel açımı ve restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Bu sene ziyarete açılması planlanan eşsiz mekânda vatandaşlar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tünellerde zamanda yolculuğa çıkacak.

" olarak anılan kentin turizmine katkı sağlaması amaçlanıyor

Restore edilen tüneller turizme açılacak

."Tüneller, tarihte farklı bir çok otoritenin kontrolüne girdi"

Arkeolog ve çalışma sorumlusu Ali Korkmaz, tarihi kalenin kentin en eski yapılarından olduğunu söyledi. Birçok imparatorluk ve beyliğin kontrolüne geçen kalede onarımlarla değişimlerin yaşandığını dile getiren Korkmaz, "Kaledeki tünellerin Memlükler döneminde, saldırı ve kuşatma riskine karşı kaçış ve ihtiyaç için yapıldığını düşünüyoruz. Tünellerde, su ihtiyacının karşılanması amacıyla kalenin üstüyle bağlantılı kasteller yapılıyor. Tünellerin turizme kazandırılması amacıyla çalışmaları yaklaşık 8 aydır sürdürülüyor. Tünellerin büyük bir bölümünün kapalı olduğuna dikkati çeken Kormaz, “Tüneller, Kurtuluş Savaşı’nda kalenin kullanılmaması ve güvenlik nedeniyle doldurulmuş ve kapatılmıştı. Çalışmalarla tünellerin yaklaşık 250 metrelik kısmı temizlenerek açıldı. Derinlik olarak ise yerin 15 metre civarı altına inmiş durumdayız. Tünellerin doğu yönünden devam ettiğini tespit ettik. Tünellerde gidebileceğimiz yere kadar gitmeyi düşünüyoruz. Herhangi bir risk teşkil etmedikçe, açabildiğimiz kadar açıp güvenlik önlemlerimizi aldıktan sonra turizme kazandırılması önceliğimiz. Tünellerle ilgili projelerimiz hazırlanıyor. Koruma Kurulunun onayından sonra bu yıl turizme kazandırılmasını planlıyoruz."

Korkmaz, 3-4 kişinin rahatlıkla yürüyebildiği tünellerde birçok bağlantı yolları, bölme, galeri, aydınlatma için hazırlanan oyukların bulunduğunu ifade etti. Tünellerin yer altı turizmi açısından çok önemli olduğunun altını çizen Korkmaz, "Ziyaretçilere aslında zamanda yolculuk yaptırmayı hedefliyoruz. Orada Roma, Memlük ve Osmanlı izleri görülecek. Bunlar bizim için çok önemli. Gaziantep kendini tarihiyle, kültürüyle birçok konuda kanıtlamış bir şehir. Yer altı turizmi konusunda da Gaziantep bu konuda çok iddialı" değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.