Mobilyacılarda Ham Madde Krizi

Mobilyacılarda Ham Madde Krizi
İhracatın en önemli kalemlerinden mobilya sektörünün kapısındaki kriz: Sunta, sünger, levha gibi hammaddeler dış piyasaya var, iç piyasaya yok

Pandemi sürecinde özellikle ev mobilyalarına talebin artmasıyla altın çağını yaşayan mobilya üreticileri, 2020 yılında 3,4 milyar dolarlık ihracat yaptı. Ancak sektör son aylarda, özellikle mobilyanın ana hammaddesi olan MDF’nin tedarikinde büyük sorunlar yaşıyor. MDF bulmakta zorlanan birçok şirket üretime ara verip, personel azaltmak zorunda kalırken, bazı şirketler ise kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Sektör temsilcileri, depolarda bekletilen MDF’lerin yüksek fiyatlarla satışa sunulduğunu belirterek, sorunun çözümünde devletin MDF ihracatına kota koyarak çözülebileceğini ifade ediyor. Öte yandan, Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç ise Ticaret Bakanlığı’nın MDF üreten firmalarla görüştüğünü ve sorunun çözümünde adım atılmaya başlandığını aktardı.

Ürün Üretecek Malzeme Yok

Gaziantep İhracatçı Mobilyacılar Derneği Başkanı Pınar Tümüklü: “Bir yıl öncesine kadar plakasını 195-200 liradan aldığımız MDF şu anda 340 lira. 12 MDF üreticisi iç piyasaya ürün vermiyor. MDF’nin ihracatta TIR bazlı ülkeye döviz girdisi 12 bin dolarken, işlenmiş mobilyanın döviz girdisi minimum 30 bin ile 50 bin dolar civarında. Mobilya sektörü tarihi zirvesini yaşıyor ama biz mobilya üretemiyoruz.”

Ham Madde Krizi Yaşanıyor

Ham madde tedarikinde büyük sıkıntı yaşadıklarını anlatan Tümüklü, mobilya üretiminin ana ham maddesi olan sunta, MDF ve sünger gibi ana maddelere erişemediklerini söyledi. Dövizde yaşanan kur artışından dolayı üretim tesislerinin ham maddeyi yurtdışına sattığının altını çizen Tümüklü “İç piyasa üretim olmadığı için büyük sıkıntı yaşıyor. Mağazalar müşterilerine teslim tarihi vermekte sorun yaşıyor. Evlenecek olan insanlar ev mobilyası satın almak istediklerinde ürünlerini 4-5 ay sonra teslim alma durumuyla karşı karşıya kalıyor. Üreticiler ham madde bulamadığı için iç piyasaya ürün veremiyor. Mağazalarda ürün satın alamadığı için müşterilerine 'yok' çekmek zorunda kalıyorlar. Pandemi yasakları kalktıktan sonra mobilyaya yoğun bir talep oluştu. Talebin ardından piyasada hareketlenme başladı. Ancak bu defa da piyasada ürün olmadığı için sıkıntı çıktı. Yurtdışına ihracat yapılınca iç piyasanın arzını karşılayamıyorlar. Biz ürün üretecek ham madde bulamıyoruz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.