Fatma Şahin Enerjisayı sert uyardı

Fatma Şahin Enerjisayı sert uyardı
Gaziantep’te son dönemde yaşanan elektrik kesintileri, Gaziantep Valiliği’nde düzenlenen enerji zirvesinde ale alındı

Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Vali Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Milletvekilleri Ahmet Uzer, Sermet Atay, Nejat koçer, Mehmet Erdoğan, Derya Bakbak, Enerjisa’nın Genel Müdürü Murat Pınar ve kurumun üst düzey müdürleri katıldı.

Toplantıda Gaziantep’in enerjide yaşadğı sorunlar ele alınırken, Bakan Yardımcısı Tancan, Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin ve milletvekilleri Enerjisa’yı adeta topu tuttular.

Tancan, Enerjisa’ya kaliteli hizmet sunmadığı için son iki yıl içerisinde 26 milyon TL ceza kesildiğini açıklarken, Fatma Şahin “Biz asfaltı yaptıktan sonra, elektrik ve doğalgaz çalışması için yapılan sıfır asfaltın parçalanmasından utanıyorum. Bize mali sorun demeyin, sorun buysa, söyleyin bu sorunu da halledelim. Ama, bize samimi olun, verdiğiniz sözleri takip edin ve yapın. Güvenilir olun, sağlıklı iletişim sağlayın. Artık birbirimizi idare edecek durumumuz yok. Burada verilen sözlerin mutlaka takipçisi olacağız. Enerjisa ya gerekeni yapacak, ya da biz gerekeni yapacağız. ” dedi.

Milletvekili Nejat Koçer ise, “2 yılda müşteri güncellemesini yapamayan firma iletişimde çok daha ulaşılabilir, şeffaf olmalı. Planlı kesinti, söz verildiği saatte mutlaka giderilmeli. Sahadaki ekip sayısı artırılmalı” dedi.

Son 5 yılda Gaziantep’e yıllık ortalama 150 milyon TL elektrik dağıtım yatırımı yapıldığını açıklayan Tancan, “ Son günlerde artan elektrik kesintileri üzerine gerekli incelemeler yapıldıktan sonra, yıllık yatırım ve bakım miktarlarının artırılması hususunda dağıtım şirketimize gerekli uyarılarımızı yaptık. Faaliyetleri düzenli olarak takip ediyoruz. Yapılan uyarılara uyulmaması durumunda gerekli cezai işlemleri devreye alacağız” ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, “Bizler de Bakanlık olarak şehrimizin enerji ve tabii kaynaklarla ilgili her türlü sorununun çözülmesi için gerek sayın valimiz, vekillerimiz gerekse yerel yönetimlerimizle iş birliği halindeyiz. Bizlere yansıyan taleplerin ivedilikle çözümü için bütün imkânlarımızı seferber ediyoruz” dedi.

Bakan Yardımcısı Tancan, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “ Gaziantep; sanayisi, doğası, tarihi, kültürü, turizmi, tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle her zaman daha ileriyi hedefleyen bir şehir. Gaziantep büyürse, Türkiye büyür; Gaziantep kalkınırsa, Türkiye kalkınır. Bizler de Bakanlık olarak şehrimizin enerji ve tabii kaynaklarla ilgili her türlü sorununun çözülmesi için gerek sayın valimiz, vekillerimiz gerekse yerel yönetimlerimizle iş birliği halindeyiz. Bizlere yansıyan taleplerin ivedilikle çözümü için bütün imkânlarımızı seferber ediyoruz. Elektriğin otobanları olarak adlandırdığımız iletim hatlarının geliştirilmesi için bir kamu şirketi olan TEİAŞ eliyle yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Şehrimizde 11 trafo merkezinde toplamda 3 bin 027 MVA güç trafosu bulunuyor. Bu trafolar 380 kV seviyesindeki üç ayrı iletim hattıyla besleniyor. Trafolarımız şehrimizin mevcut elektrik ihtiyacının karşılanması konusunda yeterli kapasiteye sahip. Ayrıca arızi durumlar için yedek kapasitemizi de hazırda tutuyoruz. TEİAŞ’ın şehrimizde toplam 326 milyon TL proje bedelli 21 projesi bulunuyor. Gaziantep ekonomisiyle her geçen gün büyüyor. Bu artan talebin karşılanması için üç trafo merkezinin daha ihalesini yaptık. Tesis çalışmalarımız devam ediyor. Bunlardan ilki şehrimizin kuzeydoğusunda yapımı devam eden 50 bin konutumuzun ihtiyacını karşılayacak Kuzeyşehir Trafo Merkezi. İkincisi, BUSEM Sanayi Sitemizin enerji talebini karşılayacak Taşlıca Trafo Merkezi. Üçüncüsü ise şehir merkezimizin enerji talebini daha güvenli ve kaliteli bir şekilde karşılayacak Gaziantep GIS Trafo Merkezi. Ayrıca, şehrimizin güneyinde kurulması planlanan yeni organize sanayi bölgeleriyle, yerleşim yerlerinin enerji ihtiyaçlarını karşılayacak Polateli Trafo Merkezimizin de ihale hazırlık çalışmalarını tamamladık. Önümüzdeki günlerde inşallah ihale ilanına çıkacağız.

GAZİANTEP SANAYİSİYLE TÜRKİYE’NİN ÖNDE GELEN ŞEHİRLERİNDEN BİRİ

Gaziantep her anlamda üreten ve katma değer sağlayan bir şehir. Gaziantep sanayisiyle Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri. Bu durum haliyle elektrik tüketimlerine de yansıyor. Elektriği üretildiği bölgelerden yoğun tüketildiği bölgelere getirmek ayrı bir maliyet ve yatırım. Bunun için mevzuatta elektriğin tüketildiği yerde üretilmesini teşvik eden değişiklikler yapıldı. Bu anlamda lisanssız üretimin önünü açtık. Daha önce lisanssız üretimde kurulu güç sınırı 1 MW’den 5 MW’ye çıkarılmıştı. Geçtiğimiz yıl sonunda çıkan yasayla bu üst sınır, tesislerin elektriksel bağlantı sözleşme gücüne kadar artırıldı. Sanayi ile sulama birlikleri abonelerimizin ve belediyelerimizin üretim tesisi kurma faaliyetleri de devam ediyor. Lisanslı üretim tarafında ise biliyorsunuz önümüzdeki aylarda Mini YEKA-GES yarışmamızı gerçekleştireceğiz. Toplam 1.000 MW’lık kapasite tahsisi belirledik. Yarışma ilanına çıktık inşallah Mart ayı içerisinde başvuruları alacağız. Gaziantep’e de 50 MW’lık kapasite tahsis edildi. En düşük fiyat teklifi esasına göre yarışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Buradan bütün kurum ve kuruluşlarımıza seslenmek istiyorum. Enerji artık bir gider kalemi değil, ticari bir gelir kalemi haline geldi. Hemşehrilerimin de bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceklerini düşünüyorum.

KESİNTİYE SEBEP OLAN ŞİRKETLERE GEREKLİ CEZAİ YAPTIRIMLARI UYGULUYORUZ

Bilindiği üzere tüm ülkede olduğu gibi ilimizde de elektrik dağıtım faaliyeti özel dağıtım şirketi tarafından yürütülmektedir. Dağıtım şirketi; dağıtım sistemini işletmek, yenilemek, gerekli yatırımları ve bakımları yapmak ve tüm kullanıcılara kaliteli hizmet sunmakla yükümlü. Bizler de denetleyici ve düzenleyici olarak elektrik dağıtım şirketlerimizi sürekli denetliyoruz. Kabul edilebilir kesinti sayısı ve süresinin üzerinde kesintiye sebep olan şirketlere gerekli cezai yaptırımları uyguluyoruz. Vatandaşlarımızın hak ve hukukunu korumak için gerekli her türlü adımı atmaktan kaçınmayız. Hemşehrilerimiz bu konuda müsterih olsun. Bizler milletimizin en iyi, en kaliteli hizmeti alması için her zaman görevimizin başındayız ve bu bilinçle hareket ediyoruz.

SON 5 YILDA GAZİANTEP’İMİZE YILLIK ORTALAMA 150 MİLYON TL ELEKTRİK DAĞITIM YATIRIMI

Son 5 yılda Gaziantep’imize yıllık ortalama 150 milyon TL elektrik dağıtım yatırımı yapılmış olmakla birlikte son günlerde artan elektrik kesintileri üzerine gerekli incelemeler yapıldıktan sonra, yıllık yatırım ve bakım miktarlarının artırılması hususunda dağıtım şirketimize gerekli uyarılarımızı yaptık. Faaliyetleri düzenli olarak takip ediyoruz. Yapılan uyarılara uyulmaması durumunda gerekli cezai işlemleri devreye alacağız. Elektrik kesintileri arızalardan kaynaklandığı gibi bazen yeni şebeke yatırımları ya da rutin bakımlar nedeniyle de önceden ilan edilmek suretiyle planlı olarak da gerçekleşebiliyor. 2020’de biliyorsunuz salgın nedeniyle evlerimize kapandık. Bu durum hanede elektrik tüketimini de artırdı. Vatandaşlarımızın bu dönemde mağdur olmaması adına yatırım ve bakım çalışmalarının gerektirdiği planlı kesintiler ertelendi. Bu çalışmalar yılın sonuna doğru daha az bir zaman dilimine sıkıştırmak zorunda kaldı. Planlı kesintilerin vatandaşlarımızın günlük hayatını asgari seviyede etkileyecek şekilde planlanmasına gayret sarf ediyoruz.

KARKAMIŞ’A BU YIL DOĞAL GAZ GELECEK

Son olarak şehrimizdeki doğal gaz dağıtım faaliyetlerinden de bahsetmek istiyorum. Karkamış ilçemiz hariç, Gaziantep’in tamamına doğal gazı götürdük. İnşallah Karkamış’a da 2021’de doğal gaz arzını sağlayacağız. 2021 yılı sonu itibarı ile tüm ilçelerine doğal gaz götürülmüş il sayımız 9 olacaktır. Bu dokuz ilin birisi de inşallah Gaziantep olacak. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla 590 bin abonemize doğal gazı götürecek bir altyapıyı tesis ettik. 30 bini 2020 yılında olmak üzere toplam 305 bin abonemiz aktif doğal gaz kullanıcısı. Doğal gaz konforundan daha fazla vatandaşımızın yararlanması için hem bizler hem de ilgili dağıtım dağıtım şirketi çalışmalarını sürdürüyor. 2020’nin son çeyreğinde doğal gaz bağlantı taleplerinin karşılanmasındaki yetersizliklerle ilgili durum tespiti yaptık. Konuyu ilgili dağıtım şirketimize aktardık. Uyarılarımızı yaptık. Bunun neticesinde ekip sayısı 25 katına çıkarıldı. Bekleyen bütün servis hattı ve kutu montaj çalışmaları kısa sürede tamamlandı. 2020 yılında 40 milyon TL yatırımla 128 bin metre doğal gaz şebekesi yatırımı gerçekleştirildi. 2021’de de 50 milyon TL tutarında bir yatırım planlanıyor. Sözlerime burada son verirken, toplantımızın şehrimize hayırlar getirmesini temenni ediyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.