TEKNOFEST’e Gaziantep damgası

TEKNOFEST’e Gaziantep damgası
Türkiye’nin dört bir yanında bulunan BİLSEM’lerdeki Zeka Gücü Sınıfı öğrencileri TEKNOFEST’te farklı kategorilerde birçok dereceye imza attı. Gaziantep Nuray Tuncay Kara BİLSEM Zeka Gücü Teknoloji sınıfı proje gruplarından Takım Kural, geliştirdiği ‘Ön Koltuk Büyüklerin’ projesi ile Türkiye birincisi olurken, okulun Trafikte Dikkat öğrencilerinin hazırladığı ‘Akıllı Araç Kapısı’ projesi, ‘Teknofest İlkokul Ortaokul Akıllı Ulaşım kategorisinde, Team MMS takımı ise ‘Araç Ağırlık Dengeleme’ projesi ile ‘Lise A

Çocukları geleceğin dünyasına hazırlamak amacıyla Turkcell’in hayata geçirdiği Zeka Gücü Sınıfları öğrencileri TEKNOFEST’ten büyük başarılarla döndü. Dünya çapında da birçok derece elde eden Zeka Gücü Sınıfları; Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’te birçok dalda yarıştı. Finale kalan projeler arasında bulunan Gaziantep Nuray Tuncay Kara BİLSEM Takım Kural takımı ‘Ön Koltuk Büyüklerin’ projesi ile ‘Teknofest İlkokul Ortaokul Akıllı Ulaşım’ kategorisinde Türkiye birincisi oldu. Aynı okulun Trafikte Dikkat takımı öğrencilerinin hazırladığı ‘Akıllı Araç Kapısı’ projesi, ‘Teknofest İlkokul Ortaokul Akıllı Ulaşım’ kategorisinde, Team MMS takımı ise ‘Araç Ağırlık Dengeleme’ projesi ile ‘Lise Akıllı Ulaşım’ kategorisinde sunum ödülünün sahibi oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül ise yaptığı açıklamada, birbirinden kıymetli çalışmaları gün yüzüne çıkaran öğrencileri tebrik etti. Zeka Gücü Sınıfları’nın önemine dikkat çeken Gül, Zeka Gücü projesiyle özel yetenekli çocukları geleceğin dünyasına hazırlamayı amaçladıklarını belirtti. Gül, hem öğrenciler hem de millet için yapılan bu çalışmaların ileride lider ülke Türkiye’nin oluşmasına büyük katkılar sağlayacağını söyledi.

Özbayraktar: Çocuklarımızın geleceği için yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz

Turkcell Kurumsal İletişim Direktörü İsmail Özbayraktar, Türkiye’nin en önemli teknoloji festivali olan TEKNOFEST’te Zeka Gücü öğrencilerinin aldığı başarılardan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’nin geleceği olan çocuklarımızın yeteneklerini keşfetmelerine ve bu yetenekleri ile hayata yenilikler katmalarına katkıda bulunmaktan dolayı gururluyuz. Zeka Gücü Projesi ile dünya çapında aldığımız başarılara bir yenisini ekleyen tüm öğrencilerimizi ve şampiyon olan beş takımımızı da tebrik ederim. Öğrencilerimiz teknoloji ve eğitim alanında yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projelerinin ne denli kıymetli olduğunu bizleri temsil ettikleri her platformda tekrar tekrar ispat ediyorlar. Çocuklarımızın geleceğinin daha da parlak olması için üzerimize düşeni yapmaya ve onlar için daha çok çalışmaya devam edeceğiz.”

Çocuklar yaşasın diye: ‘Ön Koltuk Büyüklerin’

Trafik kazaları sonucu çocuk ölümlerinin artması sebebiyle hayata geçirilen ‘Ön Koltuk Büyüklerin’ projesi, çocukların ön koltukta oturmasını engelliyor. Araç içi güvenlik donanımı şeklinde tasarlanan ve ön koltuğa oturan çocuklar için bir uyarı sisteminin bulunduğu proje, çocuk gelişim anatomisine uygun olarak geliştirildi. Arduino kodlama programının kullanıldığı sistem, ön koltukta bulunan loadcell sensör ve tavan bölümünde bulunan ultrasonik sensörlerden oluşuyor. Kodlamada belirtilen ağırlık (36 kg ve altı) ve mesafe (15 cm’den fazla) ölçeklerinin entegresi ile çalışan sistem, ön koltuğa çocuk oturduğunda sesli uyarı vererek aracın çalışmasını engelliyor.

‘Araç Ağırlık Dengeleme’ ve ‘Akıllı Araç Kapısı’ projelerine sunum ödülü

Hem ‘Araç Ağırlık Dengeleme’ hem de ‘Akıllı Araç Kapısı’ projeleri son dönemlerde artan trafik kazalarının önüne geçmeyi amaçlıyor. ‘Araç Ağırlık Merkezi Dengeleme Sistemi’ ile devrilme sonucu gerçekleşecek kazalara önceden müdahale edilebiliyor. Araca yerleştirilen sistem, aracın seyir halindeyken sola ya da sağa kaç derecelik açı ile yattığını sensörler ile ölçerek ilgili rölelere gerilim veriyor. Böylece aracın yanlara devrilme hareketi sırasında ağırlık merkezini değiştirerek devrilmesi engellenirken olası kazaların önüne geçiliyor.

‘Akıllı Araç Kapısı’ projesi ile kontrolsüzce açılan araç kapılarının kazalara neden olması engelleniyor. Park sensör sistemlerinden esinlenerek hayata geçirilen proje, aracın sol dikiz aynasına monte edilen bir düzenek ile yönetiliyor. Bu düzenek, önceden belirlenen araç takip mesafesi sensörleri ile entegre çalışarak araç kapılarını güvenli iniş-biniş ortamı olana kadar kilitli tutuyor. Böylece dikkatsizlik sonucu açılan kapılarla meydana gelen kazaların ve ölümlerin önüne geçiliyor. Sistem, aynı zamanda sollama sırasında takip mesafesinin korunmamasından kaynaklanan kazaları da engelliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.