İpekyolu Kalkınma Ajansı, Kovid-19'a rağmen bölgesel kalkınmaya desteğini sürdürdü

İpekyolu Kalkınma Ajansı, Kovid-19'a rağmen bölgesel kalkınmaya desteğini sürdürdü
İpekyolu Kalkınma Ajansı, Kovid-19'a rağmen bölgesel kalkınmaya desteğini sürdürdü

Sanayi, sağlık, ticaret, kültür, eğitim gibi birçok alanda gerçekleştirdiği faaliyetlerle bölgeselkalkınmada projelerin ve yatırımların en önemli destekçisi olan İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA), yeni tip koronavirüse (Kovid-19)rağmen faaliyetlerini artırarak devam ettirdi.

Gaziantep, Adıyaman ve Kilis'te 2010'danbu yana faaliyet gösterenİKA, rekabetçi ve yenilikçi bir bölge hedefi kapsamında şimdiye kadar 1034 projeye yaklaşık 350 milyon liradestek verdi.

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, AA muhabirine, Kovid-19'undünyada olduğu gibi Türkiye'de de olumsuz etkilerini gösterdiğini söyledi. İpekyolu Kalkınma Ajansınınbu süreçte öncelikle bu etkileri test etmek için araştırmabaşlattığını aktaranAkyılmaz,bölgelerindehangi sektörlerinbu süreçten etkilendiğinin belirlenmesi ve bu etkilerinminimize edilebilmesi içinsosyoekonomik araştırma ve KOBİ'lerle iş birliği yaptıklarını ifade etti.

Çalışmanın sonucunda birtakım bulgulara ulaşarak durumu Sanayi ve TeknolojiBakanlığı ile paylaştıklarını anlatanAkyılmaz, şöyle devam etti:

"Genel olarak Gaziantep ve bölgemizin içinde olduğu diğer illerimiz krizi biraz da fırsata çevirmeyi başardı. Çünkü bölgemizde özellikle tekstil, ayakkabı, gıda üretimi, imalat sanayi çok gelişmiş olduğu için aslında kriz bu sektörleri biraz daha önemli noktalara getirdi, güçlendirdi. Dolayısıyla da Gaziantep kriz döneminde bile ihracat potansiyelini artırdı. Bir önceki yıllara nazaran kriz olmasına rağmen hem Gaziantep'te yapılan sanayi yatırımları hem de ihracat rakamları yükselişte oldu. Bu bölgemiz için sevindirici bir durum. İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak kurulduğumuz günden beri bölge kalkınma planında yer alan gelişme eksenlerini güçlendirmek için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Özellikle 2020 pandemi yılıolması hesabıyla bizim çalışmalarımızda veya desteklerimizdeherhangi bir aksama yaşanmadı. Diğer yıllarda nasıl performansımız iyiyse,çalışıyorsak aynı şekilde yaptık. Hatta avantajlarımız dahioldu, işletme maliyetlerimizde düşüş olduğunu da söyleyebiliriz pandemiden dolayı."

- "Bölge illerini Mezopotamya markasıyla hedef pazarlara tanıtacağız"

Akyılmaz, 2021'de üç alanda faaliyet göstereceklerini dile getirerekbu kapsamda, bölgedeki tarımın rekabetçilik gücünü arttırmak, sanayinin dönüşümünü gerçekleştirmek,bölgenin vebölgedeki illerintamamınınMezopotamya markasıyla hedef pazarlara tanıtılmasınısağlamak için çalıştıklarını söyledi.

Yatırımların salgın döneminde sürdürüldüğünüde vurgulayan Akyılmaz, "İpekyolu Kakınma Ajansıolarakkuruluşumuzdan bu yanatoplamda 1034 projeye yaklaşık 350 milyon liraya yakınbir sabit yatırım oluşturulmuş bulunmaktayız. Bu da önemli bir rakam inşallah bundan sonraki dönemde de desteklerimiz devam edecek. Özellikle bu de projelerimizde bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacağız." dedi.

-"Yazılım okulu kuracağız"

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Akıllı Kent Veri Koordinasyon Merkezini kurduklarını anımsatanAkyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaklaşık 10 milyonluk bir yatırımı hayata geçiriyoruz. Bu merkezde 7/24 şehrin trafiktenulaşıma, turizm, sağlık gibi birçok alanda verileri toplanarakderlenecek, süreç yönetimleri sağlanacak. Yine hizmetlerin sınıflandırılması yönetimi ve değerlendirilmesi Akıllı Kent Veri Koordinasyon Merkezinden yapılacak. Ayrıca bu Akıllı KentKoordinasyon Merkezi içerisinde bir yazılım okulu kuracağız. Buyazılım okulunda da bölgemizin ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesini sağlayacağız. Bunun da şehrimize çok önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz."

Özellikle tarımda rekabetçilik kapsamında bölgelerindeyöresel ürünlerin değerlendirilmesi için birçok çalışma yaptıklarını veprojeleri hataya geçirdiklerini anlatan Akyılmaz,Gaziantep'inNurdağı ilçesinde biber işleme tesisi, Kilis'inMusabeyli ilçesinde de üzüm işleme tesisi kurarak GAP Kalkınma İdaresiyle3,3 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerine işaret etti.

- "Gaziantep dönüşümün öncüsü oldu"

İmalat sanayisindebölgede bir dönüşüme ihtiyacıolduğunu vurgulayanAkyılmaz,şunları kaydetti:

"Artık Gaziantep'in de diğer illerimizin de küresel rekabet koşullarında rekabet avantajı sağlamaları için yeni dönüşümlerinolması gerektiğini biliyoruz. Bunun için de Gaziantep bu dönüşümün öncüsü oldu. İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak bu kapsamda ilk olarak Gaziantep Üniversitesi bünyesinde radyofarmasötik ilaçların üretilebileceği birtesis ve Ar-Ge merkezi kuruyoruz. İnşallah bu tesis bu yılın sonunda ilk deneme ürünlerini üretmeye başlayacak.Bununla beraberGaziantep, nükleer tıp alanında Türkiye'nin cazibe merkezlerinden biri haline gelecek. Akabinde Savunma Sanayii Başkanlığının iştirakçi kuruluşlarından Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) ile bir işbirliği yaparak Gaziantep'te faaliyet gösteren makina metal sektörünün özellikle savunma sanayisineve medikal sanayisine ürün üretebilir hale gelmesi için yerinde analiz çalışması başlattık.Bu çalışma kapsamında30 firmayı seçerek bunlar üzerinde araştırmalar yaparak bu firmaların ürün yetenek portföylerini çıkardık. İnşallah bu çalışmamızın neticesinde mevcut firmalarımızın mevcut alt yapıları ile üretebilecekleri yeni ürünlerin listesini hazırlayıp bu ürünlerin üretimi için de firmalarımıza destekler sağlayacağız."

Turizm alanında rekabet için markalaşma gerektiğinedikkatiçekenAkyılmaz, GAP Kalkınma İdaresi ve bölgedeki 3 kalkınma ajansıyla birlikte hazırladıklarıMezopotamya markasıylaözellikle pandemi döneminde Balkan ülkelerinden ve Rusya'dan birçok blog yazarını, seyahat acentesi işletmecilerini ve gazetecileri bölgede ağırladıklarını bildirdi.

​​​​​​​

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.