Partilerde son durum

Partilerde son durum

Ak Parti’nin il kongre tarihinin belirlenmesi ile yerel siyasette hareketlenme gözlemledim. Muhalefet partisinin il Başkanının olmadığı Türkiye’nin altıncı büyük şehri Gaziantep’te hangi parti ne durumda, Vekiller ve yöneticilerin performansı nasıl sorularına kısa cevaplar veren bir yazı yazarak bu hafta okuyucularımla buluştum.

AK Parti Genel Merkezi İl Başkanının kim olacağı konusunda uzun süredir çalışma yapıyordu. Yapılan değerlendirme sonunda mevcut Başkan Eyüp Özkeçeci ile devam kararı alındı. 2013 yılından bu yana İl Başkanı olan Özkeçeci, partiyi 2023 seçimlerine götürecek yönetimi belirleyecek. Kulislere göre mevcut yönetimin yüzde 60’ı değişecek ama yeni isimler kimlerden oluşacak oda merak konusu. Ömerleri aryan Gaziantep’li seçmen yeni yönetimde kaç Ömer göreceğinin veya eski Ömerlerin yüzde kaçının değişeceğini merak ediyor. Milletvekillleri, Belediye Başkanları ve İlçe Başkanları’nın sürekli sahada olduğu şu günlerde, Özkeçeci’nin listesinden çıkacak isimler olası seçimlerde Ak Parti’nin Gaziantep oyunun rengini de şimdiden belirleyecek. İnternet üzerinden yüzlerce başvurunun yapıldığı İl Yönetim Kurulu için gözler Eyüp Özkeçeci’ye dönmüşken, 3 Şubat Çarşamba günü yapılacak kongrede kimlerin yer aldığını göreceğiz.

CHP’YE MARDİN MODELİ
CHP Genel Merkezi 9 Kasım 2020 tarihinde şok bir karar alarak Gaziantep İl Başkanını görevden almıştı. Korona virüse yakalanan ve karantina süreci devam eden İl Başkanı Hayri Sucu ile birlikte 9 ilçe Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri olmak üzere tüm il teşkilatı görevden alındı. İl Başkanı Sucu 16 Şubat 2020’de üç adayla gidilen seçimde 600 delegenin 310 oyunu alarak güçlü bir şekilde göreve gelmiş ise de Genel Merkez ikinci kez görevden alınan İl Başkanı ve İlçelerdeki kararını değiştirmedi. İl Başkanlığı için birçok isim kolları sıvadı ama Genel Merkezin nasıl bir politikası izleyeceği merak konusu. Partide aktif siyaset yapan ve halen delege üzerinde oldukça etkili bir ismin görüşüne göre ise Gaziantep’te Mardin modeli uygulanacak. MARDİN modelinde uzun süre İl Başkanı atanmamış ve ilçelerle delegasyonda yapılan değişiklik sonrası genel kurul gidilmişti. Gaziantep’te de ilçe Başkanlığına atama yapılması delege listelerinde değişiklik ve ardından İl Başkanı seçimi veya atması yapılacağı tahmin ediliyor.

MHP ÇIKMAZ’LA HAREKETLİ
Milliyetçi Hareket Partisi ise tabanın desteğiyle İl Başkanı seçilen Cahit Çıkmaz’la hereketli. Milletvekilleri Sermet Atay, siyasetten, spor ve ekonomiden her konuya parmak basarken, diğer vekil Muhittin Taşdoğan’da özellikle sağlık konusunda Gaziantep’e artı değerler kazandırma gayretindeler. Seçmenin kolay ulaştığı MHP’li vekiller, İl ve İlçe Başkanları ile Ocak Başkanları yarın seçim varmış gibi etkin bir siyasi tablo ortaya koyuyorlar.


HDP İL BAŞKANI TUTUKLU
Örgüt soruşturması kapsamında gözaltına alınan HDP’nin İl Başkanı cezaevinde. Geçtiğimiz seçimlerde CHP’ye verdikleri destekle gündeme gelen HDP’liler son günlerde CHP’li Meclis üyelerinin de yer aldığı terör dosyasında yargılanıyorlar. HDP Milletvekili Mahmut Toğrul’da aktif siyaseti devam ettirirken Gaziantep’te oy kaybına uğramamak için yoğun çaba sarf ediyor.

İYİ PARTİ’DE RÜZGAR KESİLDİ 


Seçim sürecinde Avukat Ejder Demir’in Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmasıyla sinerjisi oldukça yüksek olan İyi Parti’nin Gaziantep ekibi şu günlerde oldukça sessiz. Haftalık değerlendirme toplantıları ile gündemde olan İl Başkanı son günlerde sosyal medyadan paylaşımlar yaparak sahada olduğunu göstermeye çalışsa da İyi Parti’nin seçmeni ‘Aylardır görmediğimiz Milletvekili Hüseyin Hoca’nın partilileri bir araya getirmesini bekliyoruz. Seçimden seçime sahaya çıkmayla ve Genel Merkezden foto paylaşmayla siyaset olmaz’ diyor.


DEVA PARTİSİ DERİNDEN GİDİYOR


İl ve İlçe Yönetimlerinin tamamen sahada olduğu ve basınla ilişkileri de üst seviyede olan Deva Partisi ise biraz derinden gidiyor. Kurt siyasetçilerden oluşan ekip, sahada gezerek poz vermek yerine birebir görüşmeler ile DEVA Partisi’ni anlatıp, projeler ve çözüm önerilerini dinleyerek etkili bir seçmen kitlesi oluşturmuş gibi görüyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.