AŞKIN, TURİZMDEKİ SON DURUMU DEĞERLENDİRDİ

AŞKIN, TURİZMDEKİ SON DURUMU DEĞERLENDİRDİ
AŞKIN, TURİZMDEKİ SON DURUMU DEĞERLENDİRDİ

Türsab Denetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Fetullah Aşkın, tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını nedeniyle ekonomik açıdan en fazla etkilenen sektörlerin başında gelen turizmde uygulanacak normale dönüş sürecini değerlendirdi:

Aylardır tamamiyle duran Turizm ve Ulaştırma hizmetleri, 1 Haziran sonrası bir çok alanda başlayan normalleşme süreciyle birlikte bazı kurallar ve düzenlemelerle kademeli olarak tekrar başladı.

Şehirler arası seyahat yasaklarının kalkması ile birlikte iç hat uçuşları ve otobüs seferleri de mümkün hale geldi. Türkiye genelinde 1 Haziran itibariyle başlayan iç hat uçuşlar Gaziantep’te 4 Haziran’da başlayacak olup; ilk etapta, İstanbul Havalimanı, İstanbul Sabih Gökçen Havalimanı ve Ankara Esenboğa Havalimanlarına yapılacak. Yurt dışı uçuşlar ise, yine ülkelere göre kademeli olmak üzere 10 Haziran itibariyle başlayacak. Sağlık tedbirleri dolayısı ile uçuşlara da bazı yeni düzenlemeler getirildi. Check-in işlemleri sefer saatine 60 dakika kala kapanacak, uçuş süresi boyunca maske takmak zorunlu olacak, uçak içerisine el bagajı olarak tek parça maksimum 4 kg. el çantası kabul edilecek, uçak içi ikramlar su ile sınırlı olacak, uçağa biniş ve inişler gruplar halinde yapılacak.

Turizm’de bu sezon yabancı turist beklentisi olmayan otelciler rotayı yerli turiste çevirmiş durumda. Her ne kadar gerekli tedbirler alınsa da, kalabalık ortamlara girmeyi tercih etmeyen yerli tatilcilerin bir kısmı özel havuzlu villaları tercih etmeye başladı. Bir yandan da Seyahat acentaları, tatilini kültür turları ile değerlendirmek isteyen vatandaşlar için hızla tur programları hazırlamaya ve ilan etmeye başlamış durumda. Otobüsle seyahatte tek kişilik koltuk düzeni uygulaması, otellerde maksimum düzeyde uygulanacak hijyen kuralları, açık büfenin kaldırılması gibi alınan bir çok sağlık tedbirleri ile tur ve tatil güvenli hale getirildi.

Koronavirüsle mücadele kapsamında güvenli seyahati sağlamak amacıyla zorunlu HES KODU uygulaması başlatıldı. Seyahat edecek olan vatandaşların Sağlık Bakanlığının uygulaması üzerinden veya SMS yoluyla temin edeceği kişisel HES kodunu seyahat öncesi temin edip, seyahat acentasına vermesi gerekecek.

Ayrıca Hac ve Umre seyahatleri ile ilgili vatandaşlarımız merakla bilgi bekliyor. Bu yıl kurada ismi çıkmış ve Türkiye’den Hacca gitmek üzere tüm hazırlıklarını yapmış olan 84 bin Hacı adayımız var. Bu Hacı adayları heyecanla bu yıl Hac organizasyonunun olup olmayacağı haberini bekliyor. Suudi Arabistan bu yıl Haccın yapılabilmesi için bir çok tedbir alarak maksimum çaba sarfediyor. Ancak takip ettiğimiz kadarıyla şu an itibariyle virüsün seyri henüz Haccın yapılabilmesi için uygun ortamı şu an için sağlamıyor. Türkiye Hac ve Umre Kurulu ise, Suudi Arabistan yetkili birimlerinden konu ile ilgili haber bekliyor. Suudi Arabistan’ın önümüzdeki 10-15 gün içerisinde Hac ile ilgili nihai bir karar vermesini ve açıklama yapmasını bekliyoruz. Bu yıl Hac ancak Suudi Arabistan’ın olur vermesi, Türkiye Hac ve Umre Kurulunun da bunu onaylaması durumunda gerçekleşecek. Bu yıl Hac yapılmasa dahi kurada ismi çıkmış olan vatandaşlarımız hak kaybına uğramadan, gelecek yıl tekrar kuraya girmeden Hac yapma hakkını kullanabilecek. Mart ayı itibariyle durdurulan Umre seferlerinin ise, Ağustos ayı sonu itibariyle tekrar başlayacağı ön görülmektedir.

Son olarak vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması adına, tüm seyahat ve tatil organizasyonlarını yasa gereği, Türsab’a bağlı seyahat acentaları vasıtası ile gerçekleştirmesini önemle tavsiye ediyorum. Seyahat acentaları vasıtası ile vatandaşlarımızın hem güvenilirlik anlamında içleri rahat edecek, hem de gerekli sağlık tedbirlerinin alındığı ortamlarda seyahat edip tatilini gönül rahatlığı ile geçirebilecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.