CE Asansör Belgeleri ve CE İşareti

CE Asansör Belgeleri ve CE İşareti
CE Asansör Belgeleri ve CE İşareti

Asansör imalatı ya da montajı gerçekleştiren firmalar için CE markalaması yasal bir zorunluluk sebebidir. Montaj, Bakım ve Revizyon hizmeti veren firmaların bu işareti taşıyan ürünler ile çalışmaları zorunludur. Asansörlerde; "2014/33/AB Asansör Yönetmeliği", asansörlerin biz kullanıcıların sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde piyasaya arz edilmesiyle ilgilidir. Asansör piyasa gözetimi ve denetimi yönetmeliğine buradan ulaşarak mevzuat hakkında daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.

Asansörler CE belgesi almak zorundadır

CE işaretini genel anlamda ele alacak olursak, bir ürünün Avrupa Birliği'nde satılabilmesi durumunda eğer ürünün "Avrupa Birliği Normlarına" uymadığı tespit edilirse ürün ülke gümrüklerinden geçemeyecektir. Asansör firmalarının mevcut yasalar ve yönetmelikler gereği bu işareti almaları zorunlu olup, henüz almamış asansörcüler asansör yönetmeliklerine göre montaj yapamazlar. Asansörlerin tam kalite güvencesi ile tasarım incelenmesine dayalı uygunluğunun certification body kuruluşlarınca testlere tabi tutulmasını gerektirmektedir.

Asansörler de bir nevi insan taşıyan taşıtlar gibidir ve her gün milyonlarca insanı bulundukları katlardan farklı katlara taşıyarak ciddi bir sorumluluk kaynağı haline gelirler. Asansörlerde yaşanan kazalar düşünüldüğünde neden böyle bir belgenin alınmasının zorunlu olduğu net anlaşılabilecektir.

Bu cümlenin sonunda paylaşılan linkteki formu doldurup iletirseniz Adlbelge sorumlusu sizinle, temasa geçecek ve ihtiyacınız olan hizmet bilgilerini ve hizmet teklifini size ulaştıracaktır. CE belgesi başvuru formu için https://www.adlbelge.com/ce-belgesi-nedir-nasil-alinir bağlantısında bulunan belgelendirme teklif butonuna tıklamanız yeterli gelecektir.

Nedir bu CE işareti

Sadece CE Belgeli -anlamı Conformité Européenne - Avrupa'ya Uyumlu demektir- bir firmalar ile yetkili servis sözleşmesi yapan ve "TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi" bulunan bir asansör firmaları bakım, onarım hizmetlerini verebilir. Bunlar dışındaki servislerin yetkili olması mümkün değildir. Çoğu parçası zaten bu işaretin iliştirildiği anlamıyla bütünleşen logosu sayesinde kolayca ayırd edilebilen ürünlerin toplamı asansörleri meydana getirir. Üretici ve hizmet sağlayıcı firmalar bu nedenle Conformité Européenne işaretine sahip olmakta yorulmazlar.

Teknik dosyanın CE için hazırlanması

Kalite güvence belgesi kapsamında kalite sistemiyle ilgili başvuru dokümanları: Özellikle tasarım ve asansörün çalışması arasındaki ilişkinin anlaşılmasını sağlamak amacıyla asansörün teknik mühendislik yapısını gösteren dosyaya teknik dosya adı verilmektedir. Eğer CE işaretiyle ileriye adım atmak istiyorsanız teknik dosya zorunlu şekilde hazırlanmalıdır.

Asansörlerde CE sertifikasyonu, asansörlerin tasarımı, üretimi, kurulumu ve kontrolü faaliyetleri için bir sürü güvenlik adımının teknik şekilde sağlanmasıdır.

Teknoloji ve CE kolaylığı

Bugün gelinen noktada teknoloji akıllı asansör sistemlerine kadar derinleşmiştir. Artık asansörler yapay zeka içerebilen modüllerle donatılmaktadır. Bu hem güvenlik açısından yarar sağlamakta hem de karmaşıklığı artırarak tezat bir duruma neden olmaktadır. Çağımızda asansörler biz kullanıcıların sağlıkları ile güvenliklerini tehlikeye sokmayacak biçimde piyasaya sunulmaları için bu teknolojileri mecburen kullanmaktadırlar. Giderek tırmanan paydaşların beklentileri iş yapmak isteyen firmaların istenen her türlü belgeyi firmalarına kazandırma yarışına girmeleri gayet normaldir.

Son olarak CE belgesiyle ISO 9001 arasındaki ilişkiye bakış

Her iki işaret esasları itibariyle yakınsama içinde de olsa, CE ve ISO 9001 belgeleri arasında basit ama derin bir ilişki bulunmaktadır. İlişki şudur; ISO 9001 bir kalite yönetim sistemidir, bulunduğu firmalar her şeyi kayıt altına almak mükelleftir. CE ise sadece zorunlu ürünlere iliştirilen bir logo bir işarettir.

Peki aradaki ilişkinin derin bağı nedir? Derin olan kısmı her iki sistemden CE'nin kendi yazıtlarını oluşturması için ihtiyaç duymakta olduğu yöntemlerin tamamı ISO 9001'in içinde doğal olarak bulunmaktadır. CE asansör firması müşterilerine tüm belgelere sahip olacak şekilde donanımlı asansör, montaj, servis ve bakım hizmeti sunmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.