Gaziantep'te Kobani olaylarına ilişkin 7 sanığa verilen müebbet hapis cezasının gerekçesi açıklandı

Gaziantep'te Kobani olaylarına ilişkin 7 sanığa verilen müebbet hapis cezasının gerekçesi açıklandı
Gaziantep'te Kobani olaylarına ilişkin 7 sanığa verilen müebbet hapis cezasının gerekçesi açıklandı

HDP Merkez Yürütme Kurulunun (MYK) çağrısının ardından terör örgütü PKK/KCK yandaşlarının6-8Ekim2014'te Aynularab (Kobani) bahanesiyle Gaziantep'te gerçekleştirdiği ve 5 kişinin öldüğü olaylara ilişkin davada7 sanığa verilen müebbet ileçeşitli suçlardan 3 yıl 6 ay 14'er gün hapis cezasının gerekçesinde, terör örgütünün yöre halkının hassasiyetlerinifırsata çevirmeye çalıştığı belirtildi.

2. Ağır Ceza Mahkemesince7 sanığa verilen"Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan müebbet ve 3 ayrı suçtan toplam3 yıl 6 ay 14'er günhapis cezasının gerekçeli kararı tamamlandı.

Kararda, mütalaa, tanık, gizli tanık ve sanık savunmaları ile elde edilen deliller ve terör örgütü hakkında bilgiler yer aldı.

Bölücü terör örgütünün, örgüt elebaşının yakalanmasından sonra "serhildan(başkaldırı)"olarak adlandırdığıhalk ayaklanması tarzıeylemleri benimsediği ve fırsat buldukça kamu bina ve araçlarını tahrip etme, molotofkokteyli atma, güvenlik güçlerine karşı koyma, yakma ve yıkma eylemlerini gerçekleştirdiği kaydedildi.

Terör örgütü PKK/KCK'nın Suriye yapılanması YPGile DEAŞ arasında Aynularab(Kobani) olarak adlandırılan bölgedeyaşanan çatışmaları protesto etmek, örgüt mensuplarına destek olmak amacıylaörgütün merkezi düzeyde, ülke genelinde "serhildan"tarzı sokak eylemleri düzenlenmesi yönünde karar aldığı aktarıldı.

Örgüt elebaşları ile HDP MYK'nin bu yöndeki çağrılarının, örgüte müzahir sitelerde yer aldığı ifade edilen kararda, Diyarbakır'da başlayan şiddet olaylarının ardından Gaziantep'te de belirli mahallelerde güvenlik güçlerine yönelik yasa dışı eylemlerin baş gösterdiği belirtildi.

Kararda, şu ifadeler yer aldı:

"Diyarbakır'da olduğu gibi Gaziantep'te de başlayan ve genele yönelik gerçekleşenşiddet eylemlerinin asıl amacı, DEAŞ terör örgütüne yönelik yöresel halkta ve kamuoyunda oluşan tepki ve nefretin, PKK/KCK'nın kendi hedefleri kapsamında fırsata çevirerek kitleleri etkilemek suretiyle halkı DEAŞ'a karşı savaşma görüntüsü altında devlete yönelik direniş ve isyana teşvik etmektir."

Sanıkların, terör örgütü PKK/KCK'nın eylem çağrısıyla hareket ettiği bildirilenkararda, "Sanıkların devlete yönelikdireniş ve isyana teşvik amacıyla polisle çatışırken maktullerin ölümüne dolaylı yoldan sebebiyet vermeleri amaç suçu işlemeye elverişli vahamet arz eder nitelikteki eylemlerden olup TCK'nın 302/1. maddesine uygun suçu oluşturduğu anlaşılmakla, sanıklar Ayhan İmam, İbrahim, Mehmet, Muhittin Işık, Mehmet Caymaz ve İzzet Nas'ınayrı ayrı mahkumiyetlerine karar verilmiştir."denildi.

- Olay

HDP Merkez Yürütme Kurulunun çağrısının ardından terör örgütü PKK/KCK yandaşlarının6-8Ekim2014'teAynularab(Kobani)bahanesiyle Gaziantep'te gerçekleştirdiği eylemlerde 5 kişi hayatını kaybetmiş, 4'ü polis 42 kişi yaralanmıştı.

Ayrıcaaralarında polis merkezinin de bulunduğu 12 kamu binası, 5 okul, 5 ev, 44 iş yeri ve77araca yaklaşık 1 milyon liralık zarar verildiği tespit edilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.