Gaziantep Organize'de hammadde krizi! Halıcılar hammadde ve konteyner bulmakta zorlanıyor...

Gaziantep Organize'de hammadde krizi! Halıcılar hammadde ve konteyner bulmakta zorlanıyor...
Makine halısında Türkiye’nin ihracat şampiyonu Gaziantep’te hammadde krizi çözüm bekliyor. Polipropilen olarak bilinen pp ipliğe kilogram başına 1-1,5 dolar civarında fiyat artışı uygulandı, halıcılar sınırlı üretime geçti.

Dünya piyasasındaki yüksek fiyat artışı halıcıları da etkiledi. Hindistan, Arabistan, Çin üzerinden Türkiye’ye getirilen halı hammaddesi polipropilen (pp) iplikte uygulanan 1-1,5 dolar civarında fiyat artışı halıcıları mağdur ediyor. Pp’ye uygulanan fiyat artışından dolayı özellikle makine halısında lider konumundaki Gaziantep’te halıcılar üretim sıkıntısı yaşamaya başladı. Hammaddeyi bulmakta zorlanan ve yüksek fiyat ile karşı karşıya kalan halıcılar, konteyner sorunu da yaşayınca makineleri durdurmaya başladı.

KONTEYNER SIKINTISI BİTMİYOR

Hammaddeye gelen zamla birlikte halı fiyatlarına yapılacak olan muhtemel zammı siparişçi müşteriler kabul etmeyince halı ihracatçılarının mağduriyeti bir kat daha arttı. İthal iplikte uygulanan gümrük vergisi de halıcıları olumsuz etkiliyor. Halı İhracatçıları hammadde sıkıntısının yanı sıra yurtdışına gönderecekleri halılarda konteyner bulma noktasında da sorun yaşıyor. Çin ve Amerika’ya giden gemiler ile halı ihraç etmek isteyen firmalar ya konteyner bulamıyor ya da fahiş fiyatlar sunuluyor. Gaziantep’in büyük halı fabrikalarından birçoğu oda ve birlik liderliğinde 2 hafta süreliğine makinaları durdurma kararı almıştı. Bazı firmalar hafta sonu üretimini durdururken bazıları üretimde sınırlamaya gitti. Halıcılar üretimde ve ihracatta yaşanan sıkıntıların yanı sıra fiyat dengesizliğinden dolayı sipariş de alamıyor.

İÇ REKABET KENARA BIRAKILSIN

Dünya halı pazarında yaşanan sıkıntılar ile birlikte pazardaki iç rekabetten kaynaklanan sıkıntıların önüne geçilmesi adına birlik ve oda beraber hareket ediyor. Halıcılar, iç rekabeti bir kenara bırakarak güncel rakamlarla ürünlerini dünya halı pazarlarına sunmak istiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.