Bu korona risk haritasına dikkatli bakın! Normalleşme sürecinde her şey değişebilir

Bu korona risk haritasına dikkatli bakın! Normalleşme sürecinde her şey değişebilir
Sağlık Bakanlığı tarafından her hafta yayınlanan Koronavirüs risk haritası ve Bakan Fahrettin Koca'nın açıklamaları vatandaşlar tarafından büyük bir merakla takip ediliyor. Gelen veriler normalleşme sürecinde gerekli tedbirlere uyulmazsa ağır bir tablonun ortaya çıkabileceğini gösteriyor. Öte yandan Kontrollü normalleşme döneminin başladığı mart başına göre ağır hasta sayısı, zatürre oranı ve ventilatör (solunum cihazı) doluluk oranı artmaya başladı. Korona risk haritasındaki verilere göre mavi renkli iller

2019'un sonlarında Çin'in Vuhan kentinden ilk olarak görülen koronavirüs bir yılı aşkın süredir dünya gündeminin bir numaralı maddesi durumunda. Ülke ülke alınan koronavirüs tedbirleri, kısıtlamalar ve son olarak da devreye sokulan aşı bu ölümcül virüsle mücadelede en önemli silahlar olarak görülüyor. Türkiye de Sağlık Bakanlığı öncüllüğünde koronayla savaşını sürdürüyor. Diğer yandan Koronavirüs risk haritası ise artık Türkiye'de normalleşmenin anahtarı! Kimi illerde vaka sayılarında azalış görülürken birçok ilde artış gözleniyor.

İLLERDE RENK DEĞİŞİYOR

Türkiye kademeli normalleşmenin sevincini yaşarken vaka sayılarındaki artış korkutucu boyutlara ulaştı.9 Mart verilerine göre günlük 13 bin 755 yeni vaka tespit edildi. Vakaların artmasıyla illerdeki risk haritası da değişiyor. 'Kırmızı' renkler (çok yüksek risk) çoğalıyor, 'mavi' (düşük riskli) iller ise azalışa geçti. Gözler kısıtlamaların kaderini belirleyecek yeni risk haritasına çevrildi.

MAVİ RENKLİ İLLERDE AZALMA KIRMIZI İLLERDE ARTIŞ!

Mavi renkli illerde azalma, kırmızı illerde artış var. Sarı renkli iller de turuncuya dönüyor. Risk haritası illerde kısıtlamaların artacağına işaret ediyor. Türkiye`nin koronavirüs risk haritasının 15 Mart tarihinde yayınlanması bekleniyor. Peki yeni haritada illeri neler bekliyor?

İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı haritasına göre, son hafta 100 bin nüfusta vaka görünme oranı en çok artan iller: Sinop, Kilis, Samsun, Amasya ve Edirne. En çok azalan iller ise Ordu, Bolu, Trabzon, Nevşehir ve Karaman oldu. Düşük riskli (mavi) ve orta riskli (sarı) illerde yüz yüze eğitim, okul öncesi, ilkokullar, ortaokullar ve liseler eğitim-öğretime devam ediyor.

YÜZ YÜZE EĞİTİM ŞARTLARI DEĞİŞEBİLİR
Ancak yüksek risk (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) illerde okul öncesi, ilkokullar, 8. ve 12. sınıflar eğitim-öğretime açıldı. Sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılabiliyor. İllerin risk durumuna göre yüz yüze eğitimin şartları ve kademeleri de değişebilir. 65 yaş üzeri ve 20 yaş altındaki kişilerin kısıtlaması da illerin risk durumuna göre değişiyor. Okul öncesi, ilkokullar, ortaokullar ve liseler eğitim-öğretime açıldı. Restoran ve kafeler sabah 07.00 - 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile açık. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması tamamen kalktı. 65 yaş üstü ve 20 yaş altınının kısıtlamaları kaldırıldı.

İZMİR'DE YÜKSEK RİSK
Okul öncesi, ilkokullar, 8. ve 12. sınıflar eğitim-öğretime açıldı. Sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılıyor. Restoran ve kafeler sabah 07.00 - 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile açık. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması yalnızca pazar günleri uygulanıyor. 65 yaş üstü ve 20 yaş altınının kısıtlamaları devam ediyor ancak sokağa çıkma süresi artırıldı.

İSTANBUL'DA YÜKSEK RİSK
Okul öncesi, ilkokullar, 8. ve 12. sınıflar eğitim-öğretime açıldı. Sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılıyor. Restoran ve kafeler sabah 07.00 - 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile açık. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması yalnızca pazar günleri uygulanıyor. 65 yaş üstü ve 20 yaş altınının kısıtlamaları devam ediyor ancak sokağa çıkma süresi artırıldı.

Mavi ve sarı illerde pazar günü de kaldırıldı. Ancak turuncu ve kırmızı illerde vaka sayısı yoğunluğu nedeniyle pazar günü kısıtlama halen devam ediyor. İllerin vaka haritasına göre bu kategoride de değişimler yaşanacak. Restoran ve kafeler de kısıtlamalar döneminde büyük merak konusu olmuştu. Normalleşme adımları kapsamında mavi, sarı ve turuncu illerde restoranlar sabah 07.00 - 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile hizmet veriyor. Yüksek riskli illerde ise restoran ve kafeler kapalı. Haritada kırmızıya dönen illerde de restoranlar yeniden kapanacak.

TRT Haber'in haberine göre, mavi ve sarı illerde sokağa çıkma kısıtlaması bu yaş grubundaki kişiler için uygulanmıyor. Turuncu ve kırmızı riskli illerde ise kısıtlamalar sokağa çıkma süresi artırılarak devam ediyor. İllerin vaka haritasına göre bu kategoride de değişimler olabilir. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması cumartesi günü tüm illerde kaldırıldı.

Öte yandan koronavirüsle mücadelede yerinden kararla Kontrollü normalleşme döneminin başladığı 1 Mart'tan bu yana geçen sürede açıklanan veriler, ağır hasta sayısı, hastalarda zatürre oranı, servislerde yatak ve ventilatör doluluk oranlarında ibrenin yükselişe geçtiğini ortaya koydu. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı Türkiye Kovid-19 Hasta Tablosu'na göre, yerinde karar döneminin başladığı 1 Mart tarihinde ağır hasta sayısı bin 191'den bin 215'e yükselirken, ağır hasta sayısındaki artış sürerek 8 Mart itibarıyla bin 239'a çıktı.

Ağır hasta sayısındaki artışın yanı sıra hastalarda görülen zatürre oranında da bir önceki haftaya göre artış dikkati çekti. Hastalarda zatürre görülme oranı da 3.6'dan 3.8'e çıkarken 1-7 Mart arasında yüzde 49.1 olan haftalık yatak doluluk oranı 8 Mart itibarıyla yüzde 51.5'e, ventilatör doluluk oranı da 28.3'ten 31'e yükseldi.

Hastalarda zatürre oranı, servislerde yatak ve ventilatör doluluk oranlarında ibre yükselişe geçerken, bir önceki haftaya göre yoğun bakım doluluk oranı ise kısmen geriledi. 1-7 Mart arası 63.2 olan yoğun bakım doluluk oranı bu hafta 62.4'e indi.

VAKALAR DA ARTIYOR
Vaka sayılarında da artış sürüyor. 1 Mart tarihinde 9 bin 891 olan vaka sayısı, 2 Mart'ta 11 bin 837, 3 Mart'ta 11 bin 520, 4 Mart'ta 11 bin 322, 5 Mart'ta 11 bin 302, 6 Mart'ta 11 bin 770, 7 Mart'ta 11 bin 187, 8 Mart'ta ise 13 bin 215 olarak tabloya yansıdı.

Vaka sayılarındaki artış, vatandaşın kontrollü sosyal yaşama geçişten önceki kurallara uymaması ve bulaş oranı yüksek mutasyonlu virüse bağlanırken, sözkonusu verilerin henüz yeni dönemdeki tabloyu tam yansıtmadığı, önümüzdeki günlere ilişkin verilerin durumu daha net görmemizi sağlayacağı ifade edildi.

İSTANBUL'DA KARADENİZ ETKİSİ
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 100 bin nüfusa göre haftalık vaka sayısını gösteren son tabloda, İstanbul'da bir hafta önce 89.90 olan vaka sayısının, 1-7 Mart haftası 111,57'e yükseldiği bilgisi yer almıştı. Bu yükselişle şu anda yüksek risk kategorisinde bulunan İstanbul'un, çok yüksek riskli iller kategorisine geçme olasılığı gündeme gelirken, megakentteki vaka artışının ardında Karadeniz'in etkisinin olabileceği belirtiliyor.

Vaka sayısında birbiriyle yarışan Karadeniz illerinden, İstanbul'a geçişlerin, salgın nedeniyle önce memleketlerine gidip, şimdi megakente dönenlerin bu artışta önemli rol oynadığı kaydediliyor.

GÜNLÜK VAKA 14 BİNE DAYANDI
Türkiye'de dün 140 bin 828 Kovid-19 testi yapıldı, 13 bin 755 kişinin testi pozitif çıktı, 66 kişihayatını kaybetti.

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu'na göre; hasta sayısı 801 oldu, 8 bin 639 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 640 bin 669'a yükseldi. Test sayısı 34 milyon 403 bin 108'e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 807 bin 387, vefat sayısı 29 bin 160, ağır hasta sayısı bin 289 oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.