İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ FİLİZ'DEN '˜GAZİ'LİK KUTLAMASI

İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ FİLİZ'DEN '˜GAZİ'LİK KUTLAMASI
İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ FİLİZ'DEN '˜GAZİ'LİK KUTLAMASI

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İ. Hüseyin Filiz, Gaziantep'e "Gazi"lik unvanı verilişinin 98'inci yıldönümü sebebiyle bir kutlama mesajı yayımladı. Milletvekili Filiz, "İstiklal Madalyalı ve dünyada 'Gazi' unvanına sahip ilk ve tek şehir olmanın gurur ve coşkusunu yaşıyoruz" dedi.

Milletvekili İ.Hüseyin Filiz Antep'in işgal süreciyle ilgili bilgiler aktardığı kutlama mesajında, 30 Ekim 1918'de Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalandığını, kısa bir süre sonra da Antep'in 15 Ocak 1919'da ilk kez İngilizler tarafından işgal edildiğini anımsattı. İngilizlerin Fransa ile aralarındaki anlaşmazlık nedeniyle 1919 yılı sonunda Antep'i Fransızlara bıraktığını, tamamı Ermeni gönüllülerden kurulu Fransız birliklerinin şehre girdiğini, 11 ay süren işgal ve bu işgale karşı Anteplilerin kahramanca direnişinin başladığını kaydetti.

İşgal süresince nüfusunun yarıya yakınını şehit veren kalanı da gazi olan Antep'in 11 ay süren emsalsiz mücadelesiyle yazdığı bu direniş destanının Türk Milleti'nin gönlünde hak ettiği yeri aldığını ifade eden Milletvekili Filiz, mesajının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Anadolu'daki her şehir ve kasabanın kendi kaderi ile baş başa kaldığı ve çaresizlik içinde bir çıkış aradığı o kara günlerde, mukaddes vatan parçası olan Antep'te düşmana topyekun bir mücadele vererek azim ve iman gücüyle şanlı bir destan yazmıştır. New York Times'ın Ocak 1933 tarihli sayısında yer alan haberde bu destan, 'Bir avuç Türk dünyaya meydan okudu. İşte o Türkler. Bir avuçtular ama kazandılar' ifadeleriyle okuyucularına duyurulmuştur. Antepliler, işgal süresince Özdemir Bey, Şahinbeylerin, Karayılanların ve daha nice adsız kahramanların öncülüğünde azim, inanç ve kararlılıkla sergiledikleri direnişle, 6 bin 317 şehit verme pahasına kahramanlık, yiğitlik ve cesaret timsali olmuşlardır. Bu kahramanca direniş sonrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 6 Şubat 1921 tarih 147. Toplantısında, Bakanlar Kurulu Başkanı ve Milli Savunma Bakanı Fevzi Çakmak tarafından Meclis Başkanlığı'na Antep isminin Gaziantep olarak değiştirilmesini kapsayan bir önerge sunulmuştur. Kabul gören kanun teklifi, 8 Şubat 1921 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu düşüncelerle 98'inci yıldönümünü büyük bir onur ve coşkuyla kutladığımız 'Gazi'lik günümüzde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi bir kez daha, rahmetle ve minnetle anıyor, bütün hemşerilerimin 'Gazi'lik gününü kutluyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.