Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır? Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır? Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır? Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Obezite cerrahisi kapsamında uygulanan birçok operasyon var. Bunlardan biri olan tüp mide ameliyatı sayesinde hayatınızda yeni bir dönem başlatabilirsiniz. Kapalı bir ameliyat tekniğiyle yapılan bu operasyonda 0,5 cm büyüklüğünde delikler açılarak kameralar ve tedavi araçları bu deliklerden karın bölgesine gönderilerek monitörden ameliyat alanı izlenir.

Bu tekniğin kullanılması ameliyatın daha konforlu ve daha güvenli geçmesini sağlar. Ağrısız ve hızlı olması da hastalar için tercih sebebidir. Genel anestezi altında geçirilen operasyon ile midenin %80’i stapler yardımıyla alınır. Buradaki önemli noktaysa mide alındıktan sonra atılan dikişlerde herhangi bir kanamanın meydana gelmesidir.

Tüp Mide Ameliyatı

Tüp mide ameliyatı, halk dilinde mide küçültme ameliyatı olarak bilinen ve dünyada en çok tercih edilen obezite cerrahisidir. Bu ameliyatta kesi uygulanmadan alınan mide sayesinde kişilerin zayıflama süreci hızlandırılıyor. Alınan kısımdan sonra kalan mide tüp şeklini andırdığı için de tüp mide ameliyatı olarak geçiyor.

Obezite ameliyatlarının öncesinde kişinin ameliyata uygun olup olmadığına bakılır. Bunun için Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği vücut kitle endeksine uyumlu olmak gerekiyor. Obezite cerrahisi ameliyatı olmak için vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde olması gerekiyor. Ancak buna ek olarak başka hastalıklar da varsa bu indeksin 35 olması yeterli oluyor.

Bunun dışında ameliyat olacak kişinin 11 yaşın üstünde olması, alkol sorununun olması ve akli dengesinin olması gerekiyor. 11 yaş üzerindeki çocuklara mide küçültme ameliyatı yapılabilse bile doktorlar 16 yaşından büyüklere yapılmasını öneriyor.

Tüp Mide Ameliyatının Avantajları

Tüp mide ameliyatı sayesinde mide hacmi azalır ve böylece daha az gıdayla doyulabilir. Aynı zamanda açlık hormonu denilen ghrelin hormonunun da çıkarılması sayesinde yeme isteği azaltılarak zayıflama süreci hızlandırılır. Bağırsaklara işlem yapılmaması sayesinde kanama, tıkanıklık gibi sorunların da önüne geçilmiş olur. Hastanede az süreyle yatarak kısa sürede iyileşme sağlanır. Vücuda yerleştirilen herhangi bir yabancı cisim olmadığı için riskli bir ameliyat değildir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası

Tüp mide ameliyatı nasıl yapılır ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli sorusu, ameliyatı yaptırmak isteyenlerin en fazla merak ettiği şeydir. Ameliyat sonrasında 3 gün hastanede yatılır. Çıkıldığında hastanın 2 hafta boyunca yediklerine dikkat etmesi gerekiyor. Operasyon geçirdikten sonra hastanın dikkat etmesi gereken birkaç konu vardır.

· Operasyondan sonra hastanede giydirilmiş olan basınçlı emboli çoraplar 1 hafta kadar kullanılmalıdır.

· 2 hafta boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir.

· Operasyon sonrasında 1 ay boyunca araba kullanılmamalıdır.

· Operasyon sonrasında 2 ay boyunca alkol alınmamalı, sonrasında doktordan onay alınarak başlanmalıdır.

· 2 ay boyunca ağır ve terleten fiziksel hareketlerden uzak durulmalıdır.

· Ağızda eriyen veya sıvı multi-vitamin takviyeleri kullanılmalı ve bunlar kullanılırken doktora danışılmalıdır.

· Operasyondan sonraki 3. ay ve 12. ayda vitamin ve mineral düzeyleri hastaneye giderek kontrol ettirilmelidir.

· Karın dikişleri iyileşene kadar solaryuma girilmemeli, güneşle temastan uzak durulmalıdır.

Tüp Mide Ameliyatı Fiyatları

Tüp mide ameliyatı fiyatları, operasyonu yapacak cerrahın tecrübesi, operasyon sırasında kullanılan malzemelerin kalitesi ve sayısı, tetkiklerin masrafı, hastane masrafı gibi faktörlere bağlı olarak farklılık gösterir. Özel hastanelerde bu ücretlerin daha yüksek olduğu söylenebilir. Obezite problemi olan birçok kişi bu ameliyatı özel hastanede yaptırmayı tercih ediyor. İstedikleri hastanede olabilecekleri bu ameliyat için tecrübeli cerrahlardan yardım almak ve ameliyat sırasında bir sorun çıkmamasını istiyorlar. Tüp mide ameliyatlarında hastanede kaç gün yatacağınız da fiyata etki edecektir. Herkesin iyileşme süreci farklı olduğu için fiyat da farklı olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.