Sendikanın eylemi EZİYETE dönüştü, Kadınların HAK’lı İsyanı

Sendikanın eylemi EZİYETE dönüştü, Kadınların HAK’lı İsyanı
Sendikanın eylemi EZİYETE dönüştü, Kadınların HAK’lı İsyanı

Ben her hafta yazıma hazırlık yaparken konuları belirleme aşamasında iki şeye dikkat ederim. Birincisi bana gelen e-postalar ve mesajlar ikincisi ise yazacağım konunun toplumsal boyutu çok önemlidir. Şahsa yönelik yazı yazıp taraf olmak yerine toplumun sesi olmayı tercih ederim. Bu hafta da iki önemli konuyu gündeme taşıyacağım. Bunlardan birisi üreten kent, çalışan Gaziantep’in sanayicisi ve işçisi arasında kısmen oluşan sorunlar ikincisi ise kadın çalışanların çocuklarının eğitimi ve bakımı için şart olan kreş sorunu. Kanun maddesi ile 150’den fazla kadın çalışanı olanlar artık bir kreşle anlaşmak veya kendi kreşlerini açmak zorundalar.

SENDİKA NE İŞE YARAR
Sendikalar işçi ile işveren arasında iş, kazanç, toplumsal ve kültürel konular yönünden çıkarlarını korumak, yeni haklar sağlamak amacıyla yasalar dahilinde kurulan birliklerdir. Buraya kadar her şey normal. Anormal olan ise sendikaya kayıtlı işten çıkarılan işçilerin fabrika önünde eylem yaparak diğer fabrikalardan gelenlerle birlikte direniş adı altında verdikleri pozlar çokta yakışık değil. İçeride işini bakan ekmeğinin alın teri ile kazanmaya çalışan birkaç kişiyi daha sendika safı diye ayrıştırıp iş bırakmalarına neden olup fabrika önünde kalabalığı arttırmak sendikal hak olmamalı.

VALİ EL KOYARSA
Binlerce kişinin girip çıktığı fabrikaların önüne sendikal haklar adı altında toplanan ve sosyal medyadan reklam yapma yarışına girenlerin toplantı ve gösteri kanununa muhalefet ettikleri gözden kaçmıyor. İş yavaşlatma ile işverene zarar veren işçilerin hemen sendika şemsiyesi altına girmemesi gerekiyor. İşçi hakkını arıyorum diye fabrika önünde davul zurna çalmak, toplu yemek yemek, basın açıklaması yapmak ve toplanmak bildiğim kadarıyla yasal değil. İşçinin hakkını arayacağı yer fabrikanın önünde davul zurna çalarak halay sekmek değil, adli mercilerin kararını beklemek olmalıdır. OSB’nin müteşebbis heyet başkanı olan Gaziantep Valisi Davut Gül’de, hem eylem yapan işçilerin durumu hem de işverenler ile görüşerek Organize Sanayi’de kötü örnek olacak böyle manzaralara çokta sıcak bakmıyor. Umuyorum şifaen de olsa Valimiz Davut Gül, her iki taraflada görüşür ve iki fabrikada oluşan sorunun daha da büyümesini engeller.

VEKİLLERDEN SES YOK
HDP Milletvekili işçilerin sorunlarını ve fabrika önündeki eylemleri TBMM’de soru önergesine taşırken, AK Parti ve MHP Gaziantep Milletvekillerin sessiz kalmasına da anlam veremiyorum. Üreten Gaziantep, marka şehir sloganları yankılanırken, fabrika açılışlarında konuşma sırasına giren Milletvekillleri şimdi neden sorun olan fabrika sahiplerinden bilgi almıyorlar. İşçinin ve sanayicinin sorunlarına kendine dert edinen Gaziantep’te sadece HDP Milletvekilimi var. Diğer Milletvekilleri eylem yapıp fabrika kapısında slogan atan işçilerle veya neden işten çıktıklarıyla ilgili patronlarla görüşüp bir açıklama yapamazlarmı. Ben hem işçi kardeşlerimin hemde üretmek için binlerce sorunla yatıp kalkan sanayici için ortak nokta bulunup sorunun çözülmesini umuyorum.

KREŞLERE İLGİ ARTACAK
150’den fazla kadın çalıştıran kamu ve özel sektör kuruluşlarda 0-6 yaş çocukların bırakılması için işveren tarafından kreş açılması ve ya anlaşmalı kreş tutulması şartı kadın çalışanların yüzünü güldürdü. Ancak, mail ve mesaj üzerinden bana gelen şikayetler üzerine yaptığım araştırmada zorunlu kanun maddesinin çokta bilinmediğini tespit ettim. İlk etapta işverene yük gibi lanse edilen bu durum aslında işverende işçiye de gelecek nesillerin temsilcisi çocuklarımız adına önemli bir adım.

BAKAN BAŞKAN UYGULADI
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in belediye çalışanlarının faydalanması için hizmet veren kreşinden başka kent merkezinde yönetmeliğin 14. Maddesinin 4. Fıkrasına çokta uyulmadığını gördüm. Kanun maddesine göre, ‘Oda ve yurt açma yükümlülüğünün belirlenmesinde, işverenin belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan tüm iş yerlerinde kadın çalışanların toplam sayısı dikkate alınır’ demektedir. Kadın çalışan sayısı 150’den fazla olan işyerlerinin kreş yükümlülüğü bulunurken, hizmet satın alınması veya ortak kreş kullanımı kanuna engel teşkil etmiyor.

İHMAL EDİLMEMELİ
Yani, mevcut kreşlerin ve eğitimcilerin tam kapasite çalışmadığı şu pandemi günlerinde kanun maddesinin tam anlamıyla uygulanması hem kreşleri hemde kadın çalışanları oldukça rahatlatacak. Kısacası sanayi kenti Gaziantep’te her zaman kadın istihdamının gündeme taşındığı söylemler dikkate alınırken, geleceğimiz olan çocukların eğitimi de ikinci plana atılmamalı. Büyükşehir Belediyesi’nin çalışanları gibi özel veya kuma sektöründeki kadın çalışanların da iş verenlerinden kreş haklarını mutlaka istemelerini artık kaçınılmaz olacak. Çünkü, kreş hakkı artık lüks değil yasal bir kadın çalışan hakkı olarak kanun maddesinde belirtiliyor.
Haftaya görüşmek ümidiyle hoşçakalın...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.