Vali’den kırmızı uyarı, duygu delen olayı magazin olmasın

Vali’den kırmızı uyarı, duygu delen olayı magazin olmasın

Bu hafta iki önemli konuya değineceğim. Birincisi Gaziantep’in kırmızı kategoriye girmemesi için neler yapmamız gerektiği. İkincisi ise Duygu Delen olayının üzerinden geçen günlerin ardından mahkeme kararını vermeden medyada yaratılan magazin algısı. Bir ölüm olayının ve zanlısının sürekli gündeme getirilmesi ve yargının etki altında kalmadan kararına saygı duyulması konularına değineceğim.

Gaziantep Valisi Davut Gül son uyarıyı yaptı. Bundan sonrası Gaziantep halkının dikkatine kalmış. Kimseye acımayan bir halk olarak nitelenmek istemiyorsak hemen bugün itibariyle şapkamızı önümüze koyarak düşünmemiz lazım. Bu gidişat nereye diye. Kentte vaka sayısı bir ay içinde yüzbinde 27 lerden yüzde 67 lere yükseldi. Son bir haftada ise 20 puan daha artarak yüzde 87 sınırına dayandığı görülüyor. Bir haftada 20 puan artış yaşanması Vali Davut Gül’ün yeni bir uyarısı ile sonlanacak mı bunu bu hafta göreceğiz. Keşke dememek için elimizden gelen çok şey var diye açıklama yapan Vali Davut Gül, aynı şekilde devam edersek haftaya kırmızı listeye gireceğimizin uyarısını yaptı. Demedi demeyin. Bak kırmızı listeye girersek en az 15 gün vaka sayılarında yüzde 50 düşüş sağlayamazsak vay halimize. Başarı grafiğini bu kadar iyi yakalamışken 15 günde böyle büyük bir kayıp yaşamamız Gaziantep için üzücü bir sonuç. İnşallah bu hafta dikkat ederiz ve kırmızı listeye düşmeyiz diye umuyorum.

OLAYI HATIRLAYALIM
Olay, Gaziantep'te 13 Ağustos 2020 tarihinde Şehitkamil ilçesindeki bir apartmanda meydana gelmişti. 5 katlı apartmanın 4'üncü katından şüpheli şekilde düşen Duygu Delen (17), hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti. Olayın ardından evde bulunan Mehmet Kaplan (20) gözaltına alınarak "kasten öldürme" ile "çocuğun cinsel istismarı" suçlamasıyla tutuklanmıştı. Geçtiğimiz hafta tutuklu sanık Mehmet Kaplan’ın yargılaması devam etti. Daha önce fizik mühendisi bulunamadığı için 2 defa ertelenen keşif, Delen'in hayatını kaybettiği apartmanda gerçekleşti. Keşfe Gaziantep 10 Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri, sanık Mehmet Kaplan'ın avukatı Enes Akbulut, Delen ailesinin avukatı Mehmet Balcı katılırken keşifte bilişim, adli tıp ve olay yeri inceleme uzmanı ile fizik mühendisinden oluşan bilirkişi heyeti de hazır bulundu. Mahkeme ve bilirkişi heyeti Duygu'yla Mehmet'in tartıştığı odada, evin balkonu ile Duygu'nun düştüğü yerde inceleme yaptı.

YARGIDAKİ DAVA ETKİLENMESİN
Buraya kadar herşey normal. Sanığında maktülünde avukatları ne istediyse mahkeme heyeti tüm önerileri dikkatle dinledi ve hızlı bir şekilde gereğinin yapılması için talimatları verdi. Ama olan bizim medya mensuplarına oldu. Kimisi mahkemenin keşfini haber değeri görmeyip haber yapmayan arkadaşlarına sosyal medyadan veryansın etti, kimisi ise Duygu veya Mehmet’in avukatlığını yaparcasına paylaşımlarda bulundu. Ben bu olayın intiharmı, ihmalmi, cinayetmi ne olduğunu yargının kararı ile öğreneceğimize inanıyorum. Ama bu durumda hem acılı ailenin acısını tazeleyen hemde tutuklu sanığa senaryo çizenlere dur demek gerekiyor. Basın kanununa göre yargıya intikal etmiş bir konuyu kamuoyunu etkileyecek şekilde maktülün veya sanığın lehine veya aleyhine haberleştirmek suç sayılır. Kesinleşmemiş hiçbir hüküm zanlıyı suçlu yapmayacağı gibi insanların acıları üzerinden magazin yapmakta bence etik değil. Kimsenin avukatı değilim, olayın tek çözümcüsü mahkeme heyetidir. Aksine söyleyen olamaz. Yargı erkinin birçok olayda olduğu gibi bu olayda da magazin gazetecilği yapmak isteyen, bilirkişi gibi haber yapan, aileleri ve kamuoyunu etkileyen haberlere dur demesini bekliyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.