Flaş gelişme! Çin'den alınan korona aşısının test süreci bitti aşılama için randevu verilmeye başlandı

Flaş gelişme! Çin'den alınan korona aşısının test süreci bitti aşılama için randevu verilmeye başlandı
TÜRKİYE'de koronavirüse karşı aşılama başlıyor. Çin'den alınan CoronaVac aşısının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarlarındaki test süreci tamamlandı. 3 milyon doz aşı Türkiye geneline dağıtıldı. Aşı randevusu MHRS.GOV.TR sistemi ve ALO 182 üzerinden verilmeye başlandı.

Çin'den 30 Aralık 2020'de Türkiye'ye getirilen ve Ankara Esenboğa Havaalanı'ndan, tümsıcaklık kontrol sistemi, jeneratör ve yedek sistemler bulunanSağlıkBakanlığı Halk Sağlığı Genel MüdürlüğüAşıve İlaç Deposu'na nakledilenaşıların kabulü, sıcaklık kaydedici cihazlarla kontrolü veuygunluğunun teyidinin ardından yapıldı.

Aşılama ne zaman başlıyor?:Aşılardan rastgele alınan numuneler, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) laboratuvarlarına sevk edilerek, en az 14 gün sürecek olan analiz süreci başlatıldı. 14 günlük inceleme süreci bugün tamamlandı.Aşılamanın Perşembe veya Cuma günü başlaması bekleniyor.

Aşı için randevu verilmeye başlandı:3 milyon dozluk CoronaVac aşısı için sağlık çalışanlarına randevu sistemi açıldı. Aşı randevusu MHRS.GOV.TR sistemi ve ALO 182 üzerinden verilmeye başlandı.MHRS sistemine e-Devlet üzerinden de ulaşmak mümkün.

Brezilya'dan kötü haber geldi

Çin'in ürettiği CoronaVac aşısının Brezilya'daki testlerinden kötü haber geldi. Brezilya'nın daha önce yüzde 78 koruma sağladığını duyurduğu aşının yüzde 50.38 koruma sağladığı açıklandı. Türkiye'deki sonuçların ise yüzde 92 koruma sağladığı şeklinde olduğu açıklanmıştı.

Aşıda öncelik sırası kimlerin? Bilim Kurulunca aşılamanın dört aşamada yürütülmesi planlandı.

- İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstündekiler ile yaşlı ve engellilerlekorumaevlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinleraşılanacak.

- İkinci aşamadaaşı, toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan, kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunanlara uygulanacak.

- Üçüncü aşamada, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunanlar, genç yetişkinler, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanlaraşıolacak.

- Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyleraşılanacak.

Vatandaş aşı sırasını nasıl görecek?:Vatandaşlar, öncelik gruplarına göre kendilerine ulaşan bildirimden sonra, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aile hekimlerinden veya uygun kamu hastanesi ya da özel hastaneden randevu alarakaşılarını yaptırabilecek. Vatandaşlar, konumlarına göre Kovid-19 risk sıralamasını e-Nabız sitesinden görebilecek.Aşılar28 gün ara ile 2doz olarak uygulanacak.

Hastanelerde aşı odaları oluşturuldu:Hastanelerde yapılacak Kovid-19aşıuygulamalarına yönelik tedbirler ve uygulama esasları doğrultusunda, kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastaneler bünyesinde"AşıUygulama Odası" oluşturuldu. Aşıuygulamaları, belirlenen kriterler dahilindebu odalarda yapılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.