Mesut Çakmak açıkladı… İşte un fiyatlarının artış sebebi! Un fiyatını gıda stokları mı uçurdu?

Mesut Çakmak açıkladı…  İşte un fiyatlarının artış sebebi!  Un fiyatını gıda stokları mı uçurdu?
Mesut Çakmak açıkladı… İşte un fiyatlarının artış sebebi! Un fiyatını gıda stokları mı uçurdu?

Kuraklık, küresel ısınma ve ülkelerin gıda stoklarını artırması gibi çeşitli nedenlerden dolayı buğday fiyatlarında ciddi artışlar yaşandığını belirten Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Çakmak; “Dünya’da ve ülkemizde gıda fiyatlarında olduğu gibi buğday fiyatlarında bir artış söz konusu. 1 Haziran 2020 tarihinde yurt içerisinde serbest piyasalarda 1.700 TL/Ton seviyelerinde seyreden ekmeklik buğday fiyatları, şu sıralar 2.300 TL/Ton seviyesinde işlem görmektedir. Yani; yüzde 35 fiyat artışı gerçekleşmiştir” dedi.

LİMANA PAHALI GELİYOR

Ayrıca; ithalatta bir yasaklanma söz konusu olmadığını belirten Çakmak, vergilerin 30 Nisan 2021 tarihine kadar sıfırlandığını ve devlet tarafından herhangi bir yasağın olmadığını belirterek; “ Dünya piyasalarına baktığımızda daha karamsar bir tablo görmekteyiz. 1 Haziran 2020 tarihinde Türkiye limanlarına gelen ekmeklik ithal buğdaylar 210 dolar /ton fiyatından işlem görürken, bugün gelen ekmeklik buğday fiyatları 305 dolardan işlem görmektedir. Dünya buğday fiyatlarında artış ise kur artışları hariç yaklaşık yüzde 45 seviyesindedir” şeklinde konuştu.

TMO FİYATLARI FRENLİYOR

Navlun, ambalaj, enerji, finansman gibi girdilerde ki yükselişlerin de maliyetleri olumsuz etkilediğini belirten Başkan Mesut Çakmak; “Ana hammaddemiz buğdaydaki yüksek artışların daha bir bir kısmı un fiyatlarına yansımış durumda. Çünkü diğer bir kısım, buğdayın (TMO) Toprak mahsulleri Ofisi tarafından makul fiyatlarla karşılanması un fiyatlarının daha da yükselmesini engellemektedir. Sonuç olarak; Biz un sanayicileri olarak piyasalara aksatmadan ve mümkün olduğunca en ekonomik fiyatlarla ve en yüksek gıda güvenliği ile un temin ederek görevimizi sürdürmeye devam ediyoruz” diye açıklama yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.