Kaan Baydemir: “Piyanonun sesini önce kalbim, sonra kulaklarım duymalı”

Kaan Baydemir: “Piyanonun sesini önce kalbim, sonra kulaklarım duymalı”
Kaan Baydemir: “Piyanonun sesini önce kalbim, sonra kulaklarım duymalı”

Müzik alanında üstün yetenekli çocuklar birbirlerinden değerli öğretmenleri ve farkındalığı yüksek aileleri sayesinde Türkiye’nin çok farklı şehirlerinde, dünyanın birçok farklı noktasındaki yarışmalarda elde ettikleri üstün başarılarla karşımıza çıkıyor. Özellikle Gaziantep’te ise Ukrayna’dan Türkiye’ye gelip yerleşmiş olan başarılı piyano öğretmeni Renata Popowych Çavdar’ın yetiştirdiği çocuklar, çok değerli bir müzikal birikimi almakla kalmıyorlar, kendilerini uluslararası ve ulusal planda da birçok yarışmada kanıtlıyorlar. 11 yaşındaki Kaan Baydemir de onlardan biri. Korsakov’unFlight of the Bumble Bee‘sini neredeyse gözü kapalı şekilde çalıyor, Türk müziğinin ünlü bestecilerinden ve Ocak ayında aramızdan ayrılan Muammer Sun’unKöçekçemsi‘sini büyük bir gurur ve ağırbaşlılıkla yorumluyor.

Kaan, hem bir matematik dehası hem de piyano. Hatta bu iki özelliğinin de birbirini beslediğini düşünüyor; nota ölçülerinde kusursuz bir matematik hesaplamasının söz konusu olduğuna dikkat çekiyor. Öte yandan, piyanosunun tuşlarından çıkan sesleri önce kalbinin, daha sonra da kulaklarının duyması gerektiğini, çaldığı eserlerle önce kendi ruhuna, sonra da dinleyicilerin ruhuna dokunmanın önemini büyük bir ciddiyetle ifade ediyor. Kaan, ABD’den Rusya’ya, Ukrayna’dan Türkiye’ye dek çok fazla ödülü küçücük omuzlarına yüklenmiş, bir yandan matematik yarışmalarına, diğer yandan piyano yarışmalarına katılarak üstün yeteneğini birçok kulvarda pekiştiriyor. Katıldığı ilk uluslararası yarışmada da Avrupa birinciliğini alması, yeteneğinin düzeyi hakkında sağlam bir fikir veriyor.

Aynı zamanda üstün yetenekli çocukların çok sıkı bir elemeyle alındığı ARGEM (Araştırma Geliştirme Eğitim ve Uygulama Merkezi) okulunda öğrenimine devam ediyor. Müzik eğitimini deMilli Eğitim Bakanlığı tarafından, özel yetenekli öğrencilerin örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde, sanat alanında sahip oldukları kapasitelerini geliştirmek üzere açtıkları Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) öğrencisi olarak devam ettiriyor. Kaan, bu yıl 23 Nisan’da da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Külliye’de bir resital verecek.

Şehirdışı tatillerinde bile piyanosu olan konaklama yerlerini seçecek kadar da müziğe bağlı olan Kaan, klasik müzik alanında en çok J.S.Bach’ın dehasından etkilenmiş ve bir zaman yolculuğu yapsa onunla tanışmayı hayal ediyor. Şimdi dilerseniz Kaan Baydemir’i kendi ifadeleriyle tanıyalım

Kendini biraz tanıtır mısın?

11 yaşındayım, ailemle birlikte Gaziantep’te yaşıyorum.2020 yılı Temmuz ayında Türkiye’den tüm Bilsem’ler içinde, sahip oldukları özel yetenekler dikkate alınarak mülakata girebilme yeterliliğine sahip 600 çocuk arasından ilk 30’a girerek İstanbul Üsküdar ARGEM (Araştırma Geliştirme Eğitim ve Uygulama Merkezi) Ortaokulu’na girmeye hak kazandım ve şu anda yaşadığımızpandemi süreci nedeniyle okulum yatılı olduğu için eğitimime online olarak evimden devam ediyorum. 5. sınıf öğrencisiyim. Müzik eğitimimi, Gaziantep Nuray Tuncay Kara Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM) müzik öğretmenlerim ve özel ders öğretmenim olan Renata Popowych Çavdar ile beraber devam ettiriyorum.

2. İçindeki piyano tutkusu ne zaman açığa çıktı? O zamana dair bize ayrıntılar verir misin? Neden piyano ve neden başka bir enstrüman değil?

Piyano ile ilk tanışmam 6 yaşındayken oldu. Mühendis olan annem ve babam, sayılarla ve matematik ile olan üstün ilgimi fark ederek zeka gelişimime yardımcı olması amacıyla beni özel bir müzik kursuna piyano çalmam için kaydettirmişler.Henüz harfleri bilmemem ve okuyup yazamamama rağmen yeteneğim sayesinde çok hızlı ilerlemem neticesinde öğretmenlerimin ailemi yönlendirmesi ile bugünlere kadar gelen ve bir çok derece ve başarı ile dolu olan piyano serüvenim başlamış oldu.

3. Renata öğretmeninin müzik ve piyano gelişiminde nasıl katkıları oldu?

Renata öğretmenim ile tanışmamda aslında bir önceki öğretmenim vesile oldu. Yeteneğimin çok fazla olduğunu ve benim alanında çok daha profesyonel olan şehrimizin en saygın piyano öğretmenlerinden Renata öğretmenim ile çalışmam gerektiğini aileme söylemesiyle 2018 yılı Eylül ayında tanışmış ve serüvenimize başlamış olduk. Kendisi bana parmaklarımı piyano ile nasıl bütünleştirebileceğimi veçıkan sesleri önce kalbimin sonra kulaklarımın duyması gerektiğiniöğretti. Ve belki de öğrendiğim en önemli şey;önce kendi ruhuma, sonra da beni dinleyenlerin ruhlarına dokunabilmenin en güzel yolu olan sihirli notalarımı çıkarabilme tekniğimdir.

4. En çok beğendiğin, kendine referans aldığın Türk ve yabancı piyanistler kimler? Ve neden onlara özel bir önem atfediyorsun?

Türk piyanistler; Fazıl Say ve Gülsin Onay hocalarımız. Yabancı piyanistler ise; Barok zamanın dahisi J.S. Bach, günümüzden ise Lang Lang ve Evgeny Kissin. Saydığım bu piyanistlerin hepsi bana müziğin bir tutku ve tüm dünyaya yayılan bağlayıcı ve birleştirici bir gücü olduğunu hatırlatıyorlar.

5. Şu ana kadar hangi ödülleri aldın? İlk ödülünü aldığında yaşın kaçtı ve anımsadığın kadarıyla neler hissettin?Hangi masterclass’lere katıldın?

İlk ödülüm 2019 yılı Nisan ayında katıldığım Almanya Baden-Württenberg şehrinde yapılan Uluslararsı Piyano yarışması 8 yaş kategorisinde 1.lik ödülüydü. Sonrasında Mayıs 2019 yılında ülkemizde yapılan Ulusal Tales Matematik Yarışmasında 2019 yılı Türkiye 3. Sınıflar 1.liği ödülü kazandım. Ardından yine 2019 yılı Eylül ayında Bulgaristan Varna şehrinde solo kategoride 8 yaş grubu 2.lik ve öğretmen öğrenci düet kategorisinde 1.lik ödülü kazandım. Elde ettiğim bu başarılar sayesinde Gaziantep Genç İşadamları Derneği tarafından verilen 2019 Yılın Genç Yeteneği Ödülü’ne layık görüldüm ve bu benim için çok anlamlıydı çünkü şehrimizin Valisi, Belediye Başkanı, Milletvekilleri ve çok sayıda sanayici önünde böyle bir ödül almak çok gurur vericiydi. 2020 yılında dünya genelinde Covid-19 salgınının başlaması ile tüm etkinlik ve yarışmalar online yapılmaya başlandı.

Bu süreçte ;

Türkiye – UGY (uluslararası genç yetenekler) – Özel Jüri ödülü

Ukrayna – Harmony of Talents yarışması GRAND PRIX ödülü

Rusya – Ca Ave Musica yarışması 1.liği

Azerbaycan – Caspi Art yarışması 2.liği

Ukrayna – Art Nova yarışması 2.liği

Amerika-Florida – Piyano Festivali yarışması 2.liği

Rusya – 12. Uluslararası Savshinsky yarışması 3.lüğü

2020 yılı 4. Sınıflar Tales Matematik Yarışması Türkiye3.lüğü

2020 yılı 4. Sınıflar Kanguru Matematik Yarışması Türkiye 4.lüğü aldım.

Bahsettiğim tüm bu yarışma ve etkinliklerin hepsi benim için ayrı ayrıönem taşıyor. Çok çalışma ve azim ile güzel dereceler alabileceğimi bilmek beni bir sonrakine hazırlanırken daha da teşvik ediyor.

6. Pandemi biter bitmez hangi ülkeyi gezmek istersin, neden?

Ailem ile yaptığımız planlarda ilk olarak görmek istediğim ülke Avusturya, biliyorum ki Viyana şehrinin eşsiz büyüsü benim gibi bir piyano tutkunu için unutulmaz anılara sahne olacak.

7. Matematikle aran nasıl? Piyano çalmana matematik bilgin katkı sağlıyor mu?

Benim için aslındamatematik eşittir piyano çalmak, müzik eşittir matematik. Böyle düşünmemin nedeni notaların ölçülendirilmesinde kusursuz bir matematik hesabının yapılmasıdır. Bir problemi çözerken sayıların arasında bir harmoni içinde dans ettiğimi hissediyorum.

8. En çok hangi müzisyenin eserlerini tercih ediyorsun, neden?

Aslında çok fazla ayırt etmiyorum şu anda. Çünkü Renata öğretmenimle beraber eser seçimlerimizi, fiziksel gelişimimle paralel tekniğimi de en iyi şekilde geliştirecek yönde belirliyoruz. Ama yine de bana kalırsa Bach eserlerini çalmaktan büyük keyif alıyorum.

9. Bir zaman makinen olsaydı geçmişten hangi müzisyenle tanışmak isterdin ve neden?

Zaman makinem olsaydı J. S.Bach ile tanışmak isterdim. Biliyorum ki iki binin üzerinde ve her biri ayrı ayrı birer deha ürünü olan eserler yazmış. Bu eserlerini yazma ve besteleme anlarında yanında olup, neler hissettiğini, zorlandığında nasıl azimle çalışmaya devam ettiğini görmek isterdim.

10. Müziği nasıl tanımlarsın? Peki diğer müzik enstrümanlarına kıyasla piyanoyu nasıl tanımlarsın?

Müzik benim için kendimi ifade edebilmemin başlıca yollarından biri. Biliyorum ki bir olumsuzlıkta daha forte çalıyorum veya daha duygusal bir anımdaysam notaların da benimle aynı fikirde olduklarını hissedebiliyorum. Aslında çoğu zaman kendimi karşımda duran kağıttaki eser ile konuşurken buluyorum.

11. Bilsem sana neler katıyor?

Genel yetenek ve müzik olmak üzere çift alanda BİLSEM öğrencisiyim. Kendim gibi öğrenciler ile bir arada bulunmak çok keyifli oluyor. Her iki branşta da tüm öğretmenlerim bizler için güzel projeler ve etkinlikler hazırlıyor. Oradayken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum.

12. Kurumsal olarak destek aldığın veya almak istediğin yerler var mı?

Müzik ve matematikte gösterdiğim başarılardan dolayı, resmi bir kurumdan aldığım tüm eğitim hayatım boyunca devam edecek olan bir eğitim bursum var.

13. Pandemi döneminde müzikle ilgilendin mi?

Pandemi döneminde müziğe hiç ara vermedim. Belli bir süre derslerimizi online ilerlettim. Aslına bakarsanız evde olmamız daha çok piyano ile vakit geçirmemi sağladı. Yarışmalara bu dönemde online katıldım. Elbette jüri önünde performans sergilemek beni biraz daha heyecanlandırıyor. Bu dönem geçtikten sonra tekrar babamla yurtdışındaki yarışmalara katılacağım.

14. İleride kendini müzikal anlamda nerede, nasıl hayal ediyorsun? Matematiğin hayatında öne çıktığı durumlar oluyor mu?

Dünya çapında tanınmış piyanistler arasında olmak benim hayallerimden biri. Ve ben bu hayalimi gerçekleştirebilirsem, müzikte olmak istediğim yere gelmiş olurum. Matematiği ve piyanoyu eş zamanlı götürebilmek için çok efor sarfediyorum. Eğer bir yarışma olacaksa ve hangi dalda ise tarihi yaklaştığında tabi biri diğerinin önüne geçiyor.

15. Piyano hayatında kaçıncı öncelik?Neden?

Akademik olarak zor bir okulda eğitim görmeme rağmen piyanomu asla ikinci plana atmıyorum. Bu nedenle piyano ve derslerim birbirine paralel olarak birinci planda. Aslında böyle olması daha disiplinli çalışmamı sağlıyor.

16. Tatillerde piyanoya erişimin olmadığında bir eksiklik hissediyor musun?

Tatillerde piyanoya erişememek gibi bir durum pek yaşamıyorum. Şehir dışı tatillerinde ailem genellikle piyanosu olan konaklama yerleri seçiyor ve gittiğimiz yerlerde insanlara ufak resitaller sunarak hem eğleniyor hem de çalışmış oluyorum.

kaynak:https://meneksetokyay.com/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.