Masaüstü ve Laptop Arasındaki Performans Farkı

Masaüstü ve Laptop Arasındaki Performans Farkı

Yeni bir bilgisayar alacak kişiler için en çok merak edilenlerden birisi masaüstü ve laptop modelleri arasında performans farkının olup olmadığıdır. Masaüstü ve laptop üretimlerinde farklı gereksinimler göz önünde bulundurulduğundan bu farklılıklar, performansa da doğrudan etki etmektedir.

Laptop ile masaüstü bilgisayar arasında tercih yapmak isteyenlerin, taşınabilirlik konusunda önceliğinin olup olmadığını belirlemesi gerekir. Eğer taşınabilir bilgisayar gerekiyorsa, kuşkusuz ki laptop modelleri seçimi yapılmalıdır. Ancak taşınabilirlik önemli değilse bu konuda masaüstü modelleri her zaman daha ön planda ve avantajlıdır. Yapılan testler ve araştırmalar aynı özelliklere sahip masaüstü ve laptop karşılaştırmalarında masaüstünün daha ön planda ve yüksek performans sunduğunu göstermektedir. Aynı seri ve model donanımlar tercih edilse dahi iki cihaz arasındaki performans farkları, masaüstü modellerini bu alanda ön plana çıkarıyor.

Masaüstü ve Laptop Modelleri Arasında Fiyat Farkları

Masaüstü ile laptop modelleri arasındaki performans farkında aynı işlem donanımlar ile aynı performans elde edilebilecek dahi olsa aynı donanımlara sahip iki cihaz arasında fiyat açısından ciddi farklar bulunuyor. Masaüstü modelleri daha uygun ve ekonomik bir şekilde piyasaya sunulurken aynı özelliklere sahip laptop modelleri, taşınabilirlik gibi ek özellikleri nedeniyle çok daha yüksek etiket fiyatlarına sahip olacaktır. Zira sınırlı bir alanda özel bir üretimin yapılmasını gerektiren laptoplar, bu nedenle üreticiler için işleri çok daha zorlar.

İlk çıkış dönemlerine göre şu anda üstün performans sunabilecek laptop ve masaüstü modelleri rahatlıkla bulunabilir. Ancak çok sınırlı bir alanda çok fazla donanımın bir arada bulundurulması ve laptop için soğutma sistemlerinde kısıtlamaların olması performansı etkiler. Daha güçlü bir soğutma sistemi alanına sahip olan masaüstü modellerinde ihtiyaç duyulursa ek soğutma eklenebilir ve böylece performansta ısıya ve sıcaklığa bağlı bir düşüş yaşanması önlenebilir. Ancak laptop seçeneklerinde dış müdahaleler oldukça sınırlıdır. Sıcaklık gibi durumlara karşı yapılabilecekler sınırlı olduğu gibi yüksek performans gerektiren oyun ve uygulamalarda sıcaklık arttıkça, risk de artar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.