Gazetecilik OUT, Gastecilik İn

Gazetecilik OUT, Gastecilik İn

Gazetecilik kelimesi ile Gastecilik kelimesi telaffuz ederken hemen hemen aynı gibi görülse de toplumdaki karşılığı tam olarak ta öyle değil. Artık elinde telefonu ve sosyal medya hesabı olan herkes kendini gazeteciliğe adletmiş birisi edasıyla işine geleni sanal ortamda paylaşarak sözde gazetecilik yapıyor. Tabii bu durumda son zamanlarda biraz hit olunca herkes Gasteci olduğunu söylemekten geri kalmıyor.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle mail, telefon veya mesaj yoluyla birçok kişi çalışan gazeteciler günümü kutladı. Sağ olsunlar, var olsunlar bu nedenle bende biraz olsun şöyle bir geriye dönelim dedim ve bugün ile dünü mukayese etmek istedim. 1993 yılında başladığım basın sektöründeki görevimde 28 yılımın hemen hemen 20 yılını Olay Medya'da geçirmişim. Ulusal ve yereldeki tüm çalışma zamanlarıma dönüp baktığımda birçok anı, özel haberler, gündemi belirleyen yazılar ve röportajlar, Gaziantep'te en çok canlı yayın yapan moderatör olarak anılmamın yanı sıra ukalalık olarak algılanmasın ama Gaziantep'te kendi neslimin en emek veren gazetecilerinden birisiyim. Neden kendini övüyorsun derseniz övgü değil kendimi kısmen anlatayım ki Gazeteciliğin öyle bir sosyal medya hesabı açıp, iki internet haberi paylaşmakla ve kopyala yapıştır sistemiyle yazı yazmayla olmayacağını bazı arkadaşlar iyi idrak etsin.

Gazetecilerle ilgili Dernek Cemiyetlerin her yıl 10 Ocak'ta düzenlediği etkinlikle çok katılmasam da bazı toplantılarda 'Basın mensubu'i çin ayrılan bölümde birkaç kişinin haricinde tanımadığım birçok arkadaş görüyorum. Yanımdakine soruyorum, 'Ben tanımam ama oda gazeteciymiş’ dediğinde 'Hangi gazete, ne zaman başladı, haftalık mı, aylık mı, günlükmü' sorularımın arkası kesilmiyor. Kısacası önemli toplantılarda yanında bir muhabirle katılım sağlayan gazeteci arkadaşlarımız çok ama haber anlamında sahada dolaşan, toplumsal haberlere el atan gazeteci sayımız bence bir elin parmağı kadar diye yorumlasam hata etmiş olmam diye düşünüyorum. Çünkü ne zaman Valilik, Emniyet veya Belediyeler ile bazı odaların toplantısı olsa hele de yemekli veya kahvaltılı ise basın mensubu bolluğu yaşanıyor. İş haberciliğe gelince birkaç meslektaşım dışında ortada görünen kimseler yok. Gaziantep'in G'sini bilmeyenler ile Gazeteciliğin G'sinden anlamayanların bu işi meslek olarak göstermesi beni gerçekten çok üzüyor.

Gazetecilik öyle bir internet sitesi kurarak siteye reklam alma yarışında olanların, iş insanlarından ilan, reklam, abone parası almak için dev aynasında gösterilmelerinin veya mail yoluyla gönderilen bültenlerin virgülüne dokunmadan haber olarak servis edilmesinin önüne geçilmediği sürece her yıl 10 Ocak'ta bir adım daha geriye gitmiş olacaktır. Topluma doğru, tarafsız ve objektif haber verme hizmeti ile kamu görevi üstlenen gazetecilerin mesleğine sahip çıkması, sapla samanı birbirine karıştırmayan bir yönetici ekibin mesleğin etiklerini topluma deklare ederek etik dışı olan gazetecileri basın mensubu olarak kabul etmemelerini umuyorum. Her yıl olduğu gibi aman fikir işçisinin hakları, aman gazetecilere resmi ilan desteği, aman da hizmetlerde indirim sözleri artık demode oldu. Herkes gazetecinin mesleğinin zorluğunu, pandemi sürecinde herkes evlere kapanırken, canını hiçe sayıp sahada çalıştığını, emeklilikte yıpranma payını, patronların ve çalışanların yaşadığı ekonomik sıkıntılarını ve her geçen gün daralan reklam pastasının dilimlerinin eridiğini çok iyi biliyor. Onun için havanda su dövmek yerine, Gazeteci ile Gasteciyi ayırt eden siyasetçi, iş insanı, bürokrat ve yöneticilerin mesleği gerçekten gazetecilik olan emekçi gazetecilere destek olmasını umuyorum. 2021 yılının 10 Ocağında yine çalışan arkadaşlarıma zor günlerde kolaylık dilerken, 'Zaten herkes gasteci oldu. Elinde sosyal medya hesabı olan herkes gazeteci' diye düşünen ve yazılı basının etkisinin bittiğine inananlara da Avrupa ülkelerindeki 80 yıllık gazeteleri, tren istasyonlarında elinde gazete ile dolaşan insanlara bakarak yazılı basının ve gazetecilğin hiçbir zaman bitmeyeceğinin hatırlatmak isterim.
Haftaya görüşmek üzere hoşçakalın...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.