Xanax (alprazolam) İlaç Hangi Durumlarda Kullanılır?

Xanax (alprazolam) İlaç Hangi Durumlarda Kullanılır?
Xanax (alprazolam) İlaç Hangi Durumlarda Kullanılır?

Xanax bir sakinleştirici ilaçlar arasındadır. Bu yüzden Xanax hangi durumlarda kullanılır sorusu sık sık gündeme gelmektedir. Bu ilaç öncelikle endişe ve korku nöbetlerini hafifletmekle beraber bağımlılık riski de bulunan bir ilaçtır. Haliyle doktorun bilgisi dışında kullanılmaması gereken Xanax’ın ayrıca aniden bırakılmaması gerekir. Xanax hangi durumlarda kullanılır sorusuyla ilgili olarak ayrıca uykusuzluk, zihin karışıklığı ve şiddetli kaygı gibi durumlarda kullanılacağı yanıtı verilebilir. Alkol ile beraber alınmaması gereken bu ilacın uyuşturucu etkiye sahip olan ilaçlarla alınması, hayati riskleri beraberinde getirebilir. Genel olarak yan etkileri;

· Konuşma bozukluğu

· Denge bozukluğu

· Unutkanlık

· Uyuşukluk

· Depresyon olarak sıralanır.

Xanax Neden Kullanılır?

Xanax ilk olarak depresyona eşlik edebilen şiddetli nöbetlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca panik atak ve yaygın anksiyete bozukluğu belirtileri için de bu ilaç doktor tarafından reçete edilerek kullanılır. Kişiden kişiye etkisi değişebilen bu ilacın en önemli özelliği, hızlı kana karışmasıdır. Erken dönemde 5 dakikada, geç dönemde ise 1-2 saat içinde etkisini göstermeye başlamaktadır.

Xanax Nasıl Kullanılır?

Xanax (alprazolam) ilaç hangi durumlarda kullanılır sorusunun yanıtlarını verdikten sonra ilacın nasıl kullanılması gerektiği de bilinmelidir. Tablet olarak bulunan bu ilacın 1 bardak suyla çiğnenmeden yutulması gerekir. Kullanım sırasında dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekildedir;

· Tok veya aç karnına içilebilir.

· Mide bulantısıyla karşılaşmamak için tok karnına içilmesi önerilir.

· Atlatılan dozun telafisi için aynı anda çift doz kullanılmamalıdır.

· İlacın etkisi zayıf bulunduğunda doktora başvurulmalıdır.

· İlacın etkisi güçlü olsa bile doz bireysel olarak azaltılmamalıdır.

· İlacın kullanımı aniden kesilmemelidir.

· Yaşanabilecek tüm sıkıntılarda hızlıca doktor bilgilendirilmelidir.

· Xanax kişiye özel reçete edildiği için başka bir kişiyle paylaşılmamalıdır.

Xanax Anksiyete ve Depresyon Tedavisinde Etkili mi?

Xanax (alprazolam) ilaç, zihni sakinleştirdiği ve endişe ile kaygıları azalttığı için depresyon – anksiyete tedavisinde son derece etkilidir. Ayrıca vücudu gevşeten bu ilaç sayesinde uyku sorunları da ortadan kalkar. İlk dozun alınmasıyla beraber daha normal bir yaşama geçiş yapabilen hastaların tek başına doz azaltma veya doz yükseltme gibi bir harekete başvurmaması gerekir.

Bazı kişiler Xanax nedeniyle depresyona girebilir. Çünkü bu ilaç son derece sakinleştiricidir. Ayrıca depresif kişilerde ters etki yaparak depresyon düzeyini en üst seviyeye çıkarabilir. Son olarak intihar düşüncesini de tetikleyebilen bu ilacın kesinlikle doktor tarafından reçete edilerek kullanılması önemlidir.

Xanax (alprazolam) ilacı hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için www.probiyotix.com adlı sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca platformumuzda sağlık alanında ihtiyaç duyabileceğiniz çok sayıda bilgi paylaşımı yapılmaktadır. Bu nedenle depresyon, kaygı ve benzeri durumlar hakkında ya da diğer sağlık problemleriyle ilgili bilgi almak için Probiyotix.com adresine giriş yapmanız yeterli olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.