KKDİK NEDİR? KİMLER KKDİK TEK TEMSİLCİ OLARAK ATANABİLİR?

KKDİK NEDİR? KİMLER KKDİK TEK TEMSİLCİ OLARAK ATANABİLİR?

KKDİK Nedir?

Diğer adı “Türk Reach” olan KKDİK, “Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması” anlamına gelmektedir. 23 Haziran 2017 tarihinde 30105 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan bu yönetmeliğin amacı; KKDİK açılımında yer alan kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, izni ve kısıtlanması süreçlerini kapsayan maddeleri gerçekleştirmektir. KKDİK Yönetmeliği, insan sağlığını ve çevreyi kimyasalların zararlı etkilerinden en üst seviyede korumayı hedeflemektedir. KKDİK süreci, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

KKDİK’in Amaçları Nelerdir?

KKDİK Yönetmeliğinin amaçları şu şekilde sıralanabilir:

Kimyasalların zararlından, insan sağlığını ve çevreyi en üst seviyede korumak,

Kimyasalları piyasaya sunan üretici, imalatçı, ithalatçı vb.nin kimyasalların güvenli kullanımını sağlamayı zorunlu kılmak,

Türk kimya sanayiinde, rekabeti ve yenilikçiliği arttırmak,

Kimyasal maddelerin zararlı özelliklerinin tespiti ve değerlendirilmesi için gerçekleştirilen hayvan deneylerini azaltmak ve QSAR ve Red Across gibi alternatif yöntemleri özendirmektir.

KKDİK Kimler İçin Geçerlidir?

Ülkemizde 23.06.2017 tarihi itibariyle yıllık 1 ton ve üzerinde kimyasal madde üretimi ya da karışım, eşya içerisinde ithalat ile uğraşan, kimyasal madde ticareti yapan kişi, kurumların satışı gerçekleştiremez.

Tek Temsilcilik Nedir?

KKDİK Tek Temsilcilik, KKDİK açılımında yer alan işlemlere yönelik olarak verilen hizmetlerden biridir. Tek temsilcilik hizmeti kapsamında, Türkiye’de yerleşik olarak hizmet vermeyen kurumların ülkemizde kimyasal kayıt işlemlerini yapması sağlanır. Yönetmeliğin 9. maddesi gereğince düzenlenen tanım kapsamında KKDİK kayıtlarının yürütülmesi için ihdas edilmiştir.

KKDİK Yönetmeliği Kapsamında Kimler Tek Temsilci Olarak Atanabilir?

Türkiye dışında bulunan yerleşik kurumlar, karşılıklı mutabakata vararak Türkiye’de yerleşik gerçek veya tüzel bir kişiyi tek temsilcisi olarak atayabilir. KKDİK Yönetmeliği kapsamında atanan tek temsilci ithalatçıların tüm yükümlülüklerini yerine getirir.

SEA Yönetmeliğine Göre Tek Temsilcilik

SEA yönetmeliği, kimyasal maddelerin sınıflandırılması ve etiketlenmesini kapsamaktadır. Kimyasal maddelerin tehlikeye yol açabilecek nitelikli olup olmadığını belirleyen SEA Yönetmeliğine yönelik yapılan kimyasal bildirimleri, Türkiye’de yer alan tüzel kişiler tarafından gerçekleştirilebilir. Bu yönetmelik kapsamında olan firmalar ve kimyasallar, Türkiye’deki yerleşik kurumla ile anlaşma yaparak tek temsilci belirleyebilir.

Biyosidal Ürün Yönetmeliğine Göre Tek Temsilcilik

Canlı organizmalara zarar verebilen nitelikli maddeler, biyosidal ürünler olarak adlandırılır. Biyosidal ürünlerin, ülkemizde piyasa sunulabilmesi için her bir kimyasal maddenin ruhsatlanması gerekmektedir. Fakat bu ruhsatlama işlemleri yalnızca Türkiye’de hizmet veren yerel firmalar tarafından yapılabilir. Biyosidal ürünlerin KKDİK kayıtlarının yapılması için tek temsilcilik hizmeti verebilecek yetkili kurum ve kişilerden destek alınması gerekmektedir.

TMGD TR Mühendislik ile siz de tek temsilcilik hizmetleri için yardım alabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için https://www.tmgdmuhendislik.com/ 'u ziyaret edebilirsiniz!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.