Eğer Mirasçıysanız ve Eşit Miras Bırakılmadıysa Bunlara Dikkat Edin

Eğer Mirasçıysanız ve Eşit Miras Bırakılmadıysa Bunlara Dikkat Edin
Türkiye'de birçok ebeveyn, miras dağıtımı konusunda evlatları arasında ayrımcı kararlar vererek bu konuda sıkça tartışmaya yol açmaktadır.

Miras hukuku çerçevesinde, ebeveynlerin hayatta oldukları sürece üzerlerine kayıtlı gayrimenkulleri diledikleri gibi paylaştırma hakkına sahip oldukları bilinmektedir. Ancak, hukukçuların vurguladığı üzere, ebeveyn vefatından sonra tapu üzerindeki mülkiyet tüm mirasçılar arasında paylaşılmalıdır.

Konut piyasasının enflasyon sebebiyle zor günler yaşadığı Türkiye'de, gençler için ev sahibi olmak giderek zorlaşmaktadır. Birçok genç, mülk sahibi olmanın en kesin yolunun anne ve babadan miras yoluyla geçeceğini ummaktadır. Ancak ebeveynlerin mirası dağıtırken çocuklarını eşit şekilde gözetmemesi, hukuki anlamda sorunlara neden olabilmektedir.


Miras kanununda yapılan değişiklikler, aile içi dinamikleri ve çocuklar arasındaki ilişkinin miras payları üzerinde belirleyici olduğunu gösteriyor. Özellikle yaşlılık döneminde ebeveynlerine bakan çocuklar, genellikle daha büyük bir pay almaya meyillidir. Diğer yandan, bazı ebeveynler daha hayattayken belirli çocuklarını mirastan tamamen çıkarmanın yollarını aramaktadır.


Bu bağlamda, mirasta eşitsizlik yaşanan durumlarda hukuk nezdinde alınabilecek kararlar merak konusudur. Mevcut yasalara göre, ebeveynlerin hayattayken mülkleri üzerinde tam hakimiyete sahip olmaları ve istedikleri çocuğa aktarım yapma özgürlükleri ön plana çıkmaktadır. Henüz ebeveynleri hayatta olan bir çocuğun mirastan aldığı paydan memnun olmaması ve bu konuda dava açması, yasalar çerçevesinde istediği sonucu almasını sağlamamaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.