Toplu sözleşme ikramiyesi iptal edilmişti! Gerekçesi açıklandı

Toplu sözleşme ikramiyesi iptal edilmişti! Gerekçesi açıklandı
Anayasa Mahkemesi kamu görevlilerine toplu sözleşme ikramiyesi şartında "Yüzde 2" barajının iptal gerekçesi açıklandı. İşte o detaylar…

Anayasa Mahkemesi'nin kamu görevlilerinin toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmeleri için "yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olma" şartını içeren düzenlemeyi iptal etmesinin gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararın Detayları

AA’nın haberine göre, Anayasa Mahkemesi, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da yer alan düzenlemeleri iptal etmişti. Bu iptal kararları arasında, kamu görevlilerinin toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmeleri için yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olma şartı da bulunuyordu.

Gerekçe ve Değerlendirme

Kararda, maddi sebeplerden dolayı çalışanların, yüzde 2'nin üzerinde üyeye sahip olan sendikalara yönelebileceği ve bu durumun meşru görülemeyeceği ifade edildi. Ayrıca, güçlü sendikaların ortaya çıkabilmesinin rekabetle bağlantılı olduğu ve bu düzenlemenin yeni sendikaların kurulmasını engellediği vurgulandı.

Anayasa'nın sendika hakkını güvence altına alan maddesine atıfta bulunulan kararda, düzenlemenin kamu görevlilerini sendika üyesi olmaya zorlayıcı ve sendika özgürlüğünü ihlal edici olduğu belirtildi. Dolayısıyla, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı, toplu sözleşme ikramiyesi şartlarının yeniden değerlendirilmesine sebep oldu.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.