Türkiye'de Bir İlk Gaziantep'te Yapılacak... İçme Suyu Güvenliği Tanıtım Toplatısı Gaziantep'te Gerçekleşecek

Türkiye'de Bir İlk Gaziantep'te Yapılacak... İçme Suyu Güvenliği Tanıtım Toplatısı Gaziantep'te Gerçekleşecek
Suyun kaynağından musluğumuza güvenli bir şekilde gelebilmesi maksadıyla “Kaynaktan Musluğa İçme ve Kullanma Su Güvenliği Planlarının Hazırlanması Tanıtım Toplantısı ve Risk Yönetimi Çalıştayı” Gaziantep’te yapılacak.

İÇME SUYU GÜVENLİĞİ PLANI HAZIRLANIYOR

Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü, İçme Suyu Güvenliği Planı yaklaşımının benimsenmesinin, halk sağlığının korunmasının garanti altına alınması içme suyu sisteminin iyileştirilmesinin en etkili yolu olarak belirtmektedir. Suyun temin edildiği kaynaktan, tüketim noktası olan musluğa kadar içme ve kullanma suyu tedarik zincirinin bir bütün olarak ele alınması, bütün risklere ve afetlere karşı afet öncesi, esnasında ve sonrasında bir plan dâhilinde tedbirler belirlenmesi ve uygulanması, her şartta bütün canlılara yeterli miktar ve kalitede, sağlıklı suyun sağlanabilmesi noktasında önemlidir.

Bu kapsamda, Tarım Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, halk sağlığını korumayı, kaynaktan musluğa bütün risklerin afete dönüşmeden önce bertaraf edileceği ve kısıtlı olan suyumuzun en verimli ve sürdürülebilir şekilde kullanılmasını sağlamak maksadıyla Türkiye’de ilk olarak “İçme ve kullanma Su Güvenliği Planı” hazırlıyor.

Deprem, taşkın, kuraklık gibi doğal afetler başta olma üzere, kimyasal, biyolojik, radyoaktif, nükleer (KBRN) ajanlara bağlı risklere ilişkin terör saldırıları ve siber saldırıları ele alan; afet öncesinde, afet esnasında ve sonrasında gerçekleştirilecek çalışmalar ile acil durum planlarını da ihtiva eden ve pilot bölge olarak seçilen Gaziantep İlinde “Gaziantep Kaynaktan Musluğa İçme ve Kullanma Su Güvenliği Planının Hazırlanmasına” yönelik proje çalışmalarına Bakanlığımızca 27 Nisan 2021 yılında başlandı. 2023 yılı sonunda çalışmaların tamamlanması planlanıyor.

AFET YÖNETİMİ YERİNE RİSK YÖNETİMİ

Projede,.kuraklık, taşkın, deprem, kirlilik, göç ve Kimyasal Biyolojik Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) tehditler" gibi acil durumlar da dâhil olmak üzere, içme ve kullanma suyu temin ve dağıtım sistemlerinin kaynaktan musluğa sürdürülebilir yönetimini tehdit edebilecek riskler ile risk dereceleri belirlendi. Tespit edilen riskleri bertaraf etmek ve etkilerini azaltmak için afet ya da acil durum öncesinde “kontrol tedbirleri” afet ya da acil durum esnasında ya da sonrasında ortaya çıkabilecek her türlü olumsuz durumlar için ise “risk yönetim eylemleri”, yani bir başka ifadeyle “Acil Durum Eylem Planları” olarak tanımlanan operasyonel müdahaleler ortaya çıkarıldı.

REHBER DOKUMAN HAZIRLANDI.

Kaynaktan Musluğa İçme ve Kullanma Su Güvenliği Planlaması” için en kapsamlı ve en etkili yöntem olan içme ve kullanma su güvenliği planlarının hazırlanabilmesi üzere yasal ve idari altyapının oluşturulması, kapasitenin geliştirilmesi ve atılması gereken adımlar için bir sistematiğin ortaya çıkarılması adına Rehber Dokuman” hazırlandı. Sözkonusu dokuman kısa, orta ve uzun vadede içme suyu güvenliğine yönelik riskleri yönetme şeklinin anahtarı olarak tanımlanabilir.

İÇME VE KULLANMA SUYU GÜVENLİĞİ PLANI BÜTÜN ŞEHİRLER İÇİN HAZIRLANACAK

Bahse konu Rehber Dokuman, kaynaktan musluğa içme ve kullanma su güvenliği planı hazırlamaya yönelik öncelikle büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere diğer belediyeler ve yerel idareler için yol gösterici nitelik taşımaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığınca geliştirilecek mevzuat düzenlemesi ile hali hazırda Gaziantep İli için ortaya konan Kaynaktan Musluğa İçme ve Kullanma Su Güvenliği Planının Hazırlanması sürecinin Türkiye çapında yaygınlaştırılması planlanıyor. İçme ve kullanma su güvenliği planının hazırlanması maksadıyla ilgili belediyelere kapasite geliştirme desteğinde Bakanlımızca sağlanması, planların onaylanması ve takibinin de yine Bakanlığımızca gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.