Gaziantep'in tarihi Alaybey camisi hırsızların mekanı haline geldi

Gaziantep'in tarihi Alaybey camisi hırsızların mekanı haline geldi
16. yüzyıldan kalma tarihi Alaybey camii hırsızların mekanı hale geldi. Her gün bir bir parçası çalınan tarihi camide neredeyse çalınacak bir şey kalmadı. Cami imamı ise duruma sitem ederek yetkililerden konuya çözüm bulmasını istedi.

Alaybey Mahallesi Gaziler Caddesi üzerinde bulunanan ve 1598 tarihli mezar kitabelerinden 16. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı anlaşılan tarihi alaybey cami hali içler acısı haline geldi. Depremde hasar alan cami hırsızların yeni makanı haline geldi. Defalarca sayulan camide neredeyse çalınacak hiçbir şey kalmadı. 

“HIRSIZLAR BİZE SALDIRIYOR”

Duruma sitem eden cami imamı ise, “Alaybey camiinde hırsızlık gün geçtikçe artıyor. Daha öncede bu caminin klima motorlarını çaldılar, daha sonra dışarıdaki avizeler ve bugünde içeriye girdiğimizde kapıların kırıldığını içerideki bütün avizelerin kablolarını aldıklarını camiye zarar verdiklerini gördük. Defalarca şikayetçi olduk. Vakıflar konuya ilgisiz. İçeriye geldiğimiz zaman içerde yatanları görüyoruz. Bir şey dediğimizde bize saldırıyorlar. Yetkililerden konuya çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.

 Alaybey (Gami Bey) Cami Tarihçesi

Alaybey mahallesi Gaziler caddesi üzerinde bulunmaktadır.Caminin yapılış tarihiyle ilgili kesin bir bilgi yoktur. Ancak 4 Zilkade 1005 (M.1596) tarihli mahkeme kayıtlarından caminin M.1595 tarihinden önce yapıldığı H.1224 tarihinde yeni bir onarım gördüğü de kitabesinden anlaşılmaktadır. Camiyi yaptıran kişinin Alaybeyi olan bir komutan olduğu bilinmektedir. Camide kesme taş işçiliğinin güzel örnekleri bulunmaktadır. Üç ayağa oturan dört kemer gözlü olan son cemaat yeri çapraz tonozla örtülüdür. Dışarıda küçük bir avlusu vardır. Kuzey-doğu köşedeki minare çokgen gövdeli ve tek şerefelidir. Merdivenle çıkmalı minberi ve vaaz kürsüsü vardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.