Gaziantep’te pul biber hasatı başladı! Pul biber satışlarında artış bekleniliyor

Gaziantep’te pul biber hasatı başladı! Pul biber satışlarında artış bekleniliyor
Gaziantep’te pul biber hasatı başladı. Gaziantep biberinin %90’nını karşılayan İslahiye’de beklenti yüksek.

Türkiye’nin en önemli biber üretim alanlarından birisi olan Gaziantep İslahiye’de 20 ile 25 bin dekarlık alanda kırmızı biberlerin hasadına başlandı.

İhlas Haber Ajansı’nda yer alan bilgilere göre: Kurumaya bırakılan biberler, toz biber ve pul biber olarak kullanılırken, yaş hali ise salça yapımında da kullanılıyor. Gaziantep’teki biber üretiminin yüzde 90’ının yapıldığı İslahiye’de üretilen biberler diğer illere de gönderiyor. Yabancı ülkelere ihraç edilen biberler ekonomiye büyük katkı sağlıyor.

“İslahiye Gaziantep’in biberinin yüzde 90’ını karşılıyor”

Çiftçi Doğan Keskin, “Burada ürettiğimiz biberlerin gübresini, ilacını, çapasını her türlü yetiştirme işlemini yaptıktan sonra bugün topluyoruz. Bunları serip kurutuyoruz. Kuruttuktan sonra bu biberleri Kahramanmaraş’a gönderiyoruz. Kahramanmaraş’ta pul biber yapıyorlar ve piyasaya sunuyorlar. Diğer yandan bu biberi yaş olarak ta alıyorlar. Yaş biberi alıp fabrikalarda kuyruğunu çekip acı biber salçası yapıyorlar. İslahiye Gaziantep’in biberinin yüzde 90’ını karşılıyor çünkü başka eken yer yok. İşçi bulmakta da şimdiye kadar zorlanmadım” dedi.

“Tarlada 100, markette 200 TL”

Tarlada satılan biberin fiyatı ile market fiyatı arasında yüzde 100’lük bir fark olduğunu aktaran Keskin, “Tarlada kurutulmuş biberin kilosunu 100 TL’ye alıyorlar. Kuyruğunu çekiyorlar, fabrikada işliyorlar ondan sonra piyasaya 200 TL gibi bir fiyatla sürüyorlar. Bu sene pul biberde satışın çok olması lazım” diye konuştu.

PUL BİBERİN FAYDALARI

Pul biber her ne kadar yalnızca yemeklere renk veya acı bir tat veriyor gibi görünse de, aslında pek çok faydası olan bir besindir. Bu faydalar aşağıdaki gibidir:

Gribe Karşı Korur

Beta karoten maddesi içeren pul biber aynı zamanda C vitamini içerdiği için kış aylarında hepimizin korkulu rüyası olan gribal enfeksiyona karşı önemli ölçüde bir koruma sağlamaktadır. Kış aylarında çorbalarınıza ve yemeklerinize pul biber ekleyerek gribe karşı koruma sağlayabilirsiniz.

Ağrı Kesicidir

Acı pul biberin içerisinde bulunan capsaicin maddesi ağzımızı yakarak sinirlerin uyarılmasını sağlar. Bu uyarılma sayesinde yumuşayan sinirler endorfin salgılanmasına yol açarak ağrı kesici etki oluşturur.

Solunum Sistemi Hastalıklarına İyi Gelir?

Solunum sisteminde oluşan rahatsızlıklar için pul biber tüketerek balgamın sökülmesini sağlayabilirsiniz. Böylece daha rahat nefes alacak ve hastalığınız için doğal bir koruma yöntemi geliştireceksiniz.

Kolesterolü Düşürür

Acı biber tüketilmesi trigliseritin düşmesini sağlayarak kötü kolesterolü düzenlemektedir. Böylece kolesterol hastalarının da kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlar.

Zayıflamaya Yardımcıdır

Pul biber metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak gün içerisinde daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olur.

Kabızlığı Önler

Düzenli olarak pul biber tüketen insanlarda kabızlık problemi daha az görülmektedir. Bunun nedeni ise pul biberin metabolizmayı ve sindirim sistemini hızlandırıcı etkiye sahip olmasıdır.

Toksin Atar

Pul biber özellikle acı ise tükettikten hemen sonra vücut ısısını arttırarak terlemeye yardımcı olur. Terleme ile de vücuttan pek çok toksik madde atılır. Hastalıklarda pul biber tüketmenin yarattığı iyileştirici etkinin sebebi budur.

Kan Dolaşımını Hızlandırır

Kan dolaşımının hızlanması başta kalp ve dolaşım sistemi olmak üzere pek çok sisteme olumlu etkide bulunmaktadır. Kalp krizi riskinin azalması, kan şekerinin düşmesi, ödem atılması gibi pek çok fayda sağlar. Pul biber tüketimi kan dolaşımını hızlandırarak hem daha zinde hissetmenizi sağlar hem de cildinizin daha genç ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur.

Kaynak: Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.