Geçmişten günümüze Gaziantep’te olan depremler

Geçmişten günümüze Gaziantep’te olan depremler
Gaziantep son olarak 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli deprem ile sarsılmıştı. Depremden dolayı Gaziantep’te 16.211 bina yıkıldı veya ağır hasarlı olarak tespit edildi. Gaziantep’te 4 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Peki geçmişten günümüze Gaziantep’te kaç deprem oldu? İşte detaylar…

Olay Medya'nın özel haberi... Gaziantep tarih boyunca birçok deprem yaşadı. Depremlerden çok acı sonuçlar çıktı. İşte geçmişten geleceği Gaziantep tarihinde yer alan depremlerin listesi. 

1138 Halep Depremi

Tarihin en ölümcül depremlerinden birisi olan 1138 Halep Depremi’nden en çok etkilenen yerlerden birisi Gaziantep oldu.

Antep’te bilinen en eski deprem Dülük bölgesinde yaşandı. Dülük kenti aynı zamanda ilk yerleşim yerlerinden birisi olarak kabul ediliyor.

1822 Halep Depremi

Deprem 13 Ağustos 1822 tarihinde saat 18.50’de gerçekleşti ve tahmini büyüklüğü 7.0 idi. Türkiye’de Gaziantep ve Antakya’yı etkiledi. Deprem, modern Türkiye'de Gaziantep'ten Antakya'ya ve modern Suriye'de Halep'ten Han Şeyhun'a kadar uzanan geniş bir alanda ciddi hasara neden oldu. En kuzeydeki etkilenen bölgede; Kilis, Gaziantep, Poldeşt,  Burç, Kehriz ve Sağçe ilçelerinden tam veya tama yakın yıkım bildirildi. Depremin genelinde 20.000 ile 60.000 arasında can kaybı yaşandığı düşünülüyor.

Gaziantep Kalesi 1822 Halep Depremi’nde hasar gören yerler arasında yer alıyordu. İçindeki evlerin tamamen yıkıldığı birçok ölü ve yaralı olduğu, kale burçlarının yıkılıp harabe haline geldiğine dair bilgiler aktarılıyor.

1854 Depremi

Antakya merkezli gerçekleşen depremden küçük ölçeklerde de olsa Gaziantep’te etkilendi.

1902 Depremi

27 Mart 1902 yılında Gaziantep’te meydana gelen deprem korkutsa da can ve mal kaybına yol açmadı.

1971 Depremi

Cumhuriyet tarihinde Gaziantep’te gerçekleşen depremlerden birisi de 1971 yılında Nurdağı’na bağlı Gözlühöyük Mahallesi’nde gerçekleşti. 5.5, 5.8, 4.6 şiddetlerinde gerçekleşen depremlerde 18 konut ağır hasar gördü.

1978 Depremi

1978 yılında Islahiye’ye bağlı Yelliburun Mahallesinde 4.4 şiddetinde depren oldu ve 11 konut ağır hasar gördü.

1986 Depremi

Gaziantep’te 1986 yılında 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi ve Şehitkâmil İlçesine bağlı; Üçgöze Mahallesinde 29 konut, Yeşilce Mahallesinde 1, Karadede Mahallesinde 1 konut ağır hasar gördü.

2020 Depremi

24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen Elazığ depreminde ise Gaziantep’te 1 konut yıkılmış, 14 konut da ağır hasar gördü.

2023 Depremi

Depremin merkez üstüne sadece 37 Km uzaklıkta olan Gaziantep’te 16.211 bina yıkıldı veya ağır hasarlı olarak tespit edildi. Gaziantep’te 4 bine yakın kişi hayatını kaybetti.

Belediye Başkanı Fatma Şahin, İslahiye ilçesi için "Yarısından çoğu yok." ifadelerini kullandı. Depremden büyük ölçüde etkilenen Nurdağı ilçesinin tamamen yıkılıp başka bir bölgeye yeniden inşa edileceği açıklandı.

tr.wikipedia.org’da yer alan bilgilere göre: Gaziantep Kalesi ağır hasar aldı ve bir kısmı yıkıldı. Gaziantep'te, 1892'de kilise olarak yaptırılan, Cumhuriyet döneminde cezaevine ve 1984'te camiye dönüştürülen Kurtuluş Camisi'nin kubbe ve minareleri de depremde yıkıldı. Ayrıca tarihi yapılardan Şirvani Camii, Ömeriye Camii, Eyüpoğlu Camii, Bayazhan ve Ukkaşe Türbesi  gibi tarihi yapılar depremde ağır hasar aldı ya da yıkıldı. Gaziantep'in merkezinde Dr. Ersin Arslan Hastanesi ağır hasar aldı. Sigorta binası ve Türk Telekom binası ağır hasar aldı. Ana merkez PTT binasının ön kısmı tamamen yıkıldı ve ağır hasar aldı.  Gaziantep-Nurdağı otoyolu hasar aldı, Kahramanmaraş-Gaziantep doğal gaz iletim hattı hasar aldığı için Gaziantep'e doğal gaz aktarımı kesildi. Gaziantep-Kahramanmaraş içme su tesisleri depremde ciddi hasar gördü ve Gaziantep'e uzun süre su verilemedi. Doğal gaz aktarımı kesilmesi ve içme suyu verilememesi üzerine Televizyon yayınlarına bağlanan Belediye Başkanı Fatma Şahin, "1 milyon kişi evlerine giremiyor, Doğalgaz olmadığı için ekmek üretiminde sorun yaşanıyor. Acil olarak ekmek ve battaniye ihtiyacımız var." çağrısında bulundu. Barınma sorunu ciddi derecede artarken vatandaşları şehirden tahliye etmek için M1 Avm civarına tahliye noktası kuruldu.

Ayrıca yıkılan ve ağır kayıp oluşturan apartmanlardan, Furkan Apartmanı, Emre Apartmanı, Bahar Apartmanı, Pamukkale Sitesi A Blok ve Gölgeler Apartmanı müteahhitleri tutuklanarak ceza evine gönderildi.

Sakçagözü köyünün neredeyse tamamı hasar aldı veya yıkıldı. Köy'de en az 256 vatandaş hayatını kaybetti.

Gaziantep'in merkezinde 6 Bloktan oluşan ve deprem anında 4 bloğunun yıkılması ile 256 kişinin hayatını kaybettiği Ayşe-Mehmet Polat Sitesi'nin müteahhidi olan Mehmet Ertan Akay, İstanbul'da yakalandı. Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak, müteahhitliğini yaptığı binaların tamamının yıkılması üzerine tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kaynak: Vikipedi, cemiyet.com.tr

Derleme: olaymedya.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.