Eyyam-ı Bahur sıcakları Gaziantep'te... Gaziantep bu hafta kavrulacak! EYYAM-I BAHUR NE DEMEK, NEDİR?

Eyyam-ı Bahur sıcakları Gaziantep'te... Gaziantep bu hafta kavrulacak! EYYAM-I BAHUR NE DEMEK, NEDİR?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan verilere göre Gaziantep'te hava sıcaklıkları bu hafta da artacak. İşte Gaziantep'in 5 günlük hava durumu tahmini...

Gaziantep'te bu hafta da hava sıcaklarında herhangi bir düşüş yaşanmayacak. Sıcak hava etkisini hissettirecek. İşte Gaziantep için 5 günlük hava durumu tahmini...

7 Ağustos Pazartesi en düşük sıcaklık 24, en yüksek sıcaklık 40 derece olacak.

8 Ağustos Salı en düşük sıcaklık 25, en yüksek sıcaklık 41 derece olacak.

9 Ağustos Çarşamba en düşük sıcaklık 24, en yüksek sıcaklık 39 derece olacak.

10 Ağustos Perşembe en düşük sıcaklık 21 derece, en yüksek sıcaklık 36 derece olacak.

11 Ağustos Cuma en düşük sıcaklık 22 derece, en yüksek sıcaklık 37 derece olacak.

EYYAM I BAHUR NE DEMEK, NEDİR?
Arapça’dan dilimize gelen Eyyamı bahur, yaz aylarının en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılıyor.

Her iki yarımkürede de yaşanan eyyam ı bahur, Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında; Güney yarımkürede ise bu tarih ocak ve mart arasına oluyor.

Eski bir inanışa göre, bu sıcak günlerin Büyük Köpek Takımyıldızı’nda bulunan Sirius çift yıldızıyla bir bağlantısı vardı. Antik Yunan ve Antik Roma kültürlerinde de yaygın olan bu inanış nedeniyle bu günler Latince diēs caniculārēs olarak anılmaktaydı. Çağdaş Avrupa dillerinde bu terimden türeyen adlar hâlen kullanılmaktadır. (İngilizce: Dogdays, Almanca: Hundstage gibi…) Türkçede kullanılan eyyamıbahur terimi kullanılırlığını büyük ölçüde yitirmiş olup, bunun yerine cehennem sıcakları, Afrika sıcakları gibi terimler kullanılmaktadır.

Romalılar, eyyamıbahur günlerini diēs caniculārēs olarak adlandırır ve Sirius yıldızıyla sıcak havaları ilişkilendirirlerdi. Sirius’un içinde bulunduğu Büyük Köpek Takımyıldızı’ndan dolayı da Sirius’a da Köpek Yıldızı diyorlardı. Sirius’un görüldüğü tarihlerde kahverengi köpekler kurban ederek Sirius’u hoşnut etmeye çalışırlardı. Antik Roma kültüründe eyyamıbahur günleri 24 Temmuz-24 Ağustos günleri olarak kabul edilirdi. Bu tarihler Alman, Fransız ve İtayan kültürlerinde geçerlidir. Türk kültüründe bu tarih temmuz sonuyla ağustos ortaları arasında günler olarak kabul edilmektedir.

Eyyamıbahur günleri kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için riskli dönemlerdir. Kişilerde aşırı stres ve asabiyet görülebilir. Orman yangınları başlayabilir. Enerji hattı kablolarının esnemesi, yol malzemelerinin erimesi ya da demiryollarında rayların genleşmesi gibi nedenlerle can ve mal kaybına neden olan kazalar yaşanabilir. 2000’li yıllarda, Avrupa’daki sıcak hava dalgalarına bağlı sağlık sorunlarından her yıl on binlerce kişi yaşamını yitirmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.