Antep FISTIĞI'NIN KİLOSU 900 TL...

Antep FISTIĞI'NIN KİLOSU 900 TL...
Hafta başında 92,5 TL’den işlem gören baklavalık kabuklu boz fıstığın kilogram fiyatı dün itibariyle 105 TL’ye yükseldi. Bir kilogramda 100 gram iç fıstık veriminin alındığı Kabuklu Boz Fıstık fiyatlarındaki artış ile birlikte baklavalık iç fıstık fiyatları da 900 TL oldu. Fiyatlardaki bu artış hem baklavacıları hem de fıstık tüccarlarının tepkisini çekti.

Gaziantep’in yöresel lezzetlerinden olan Antep Fıstığı, baklavadan çikolataya pek üründe kullanılıyor. Kentin bir diğer yöresel lezzeti olan baklavada da yoğun şekilde kullanılan Antep Fıstığı fiyatlarındaki artış, yıl içerisinde baklava fiyatlarının artmasına neden olmuştu. Haziran ayı itibariyle 500 TL’ye yükselen baklavanın kilogram fiyatı sonrası vatandaş, dilimle dahi baklava alamaz olmuştu.


HASAT DÖNEMİ BAŞLADI!

Hasat dönemi ile birlikte Kabuklu Boz Fıstık, toplanmaya başlandı. Ağustos ayı ortalarına kadar devam edecek olan Boz fıstık hasadından elde edilen fıstık baklava ve çikolata yapımından işlenmiş ürün olarak kullanılıyor.

BAKLAVA FİRMALARI HAREKETE GEÇTİ

Kabuklu Boz Fıstık hasadı ile birlikte İstanbul menşeili baklava firmaları da harekete geçti. Gündeme gelen iddiaya göre bazı baklava firmaları, Birecik ve Nizip Bölgesinde iş yapan kimi fıstık komisyoncuları ile anlaştı. Bu komisyoncular, çiftçilerden ürünleri fiyatına bakmaksızın toplaması sonrası fıstık fiyatları fırladı, piyasadaki fıstık varlığı azaldı.


KABUKLU BOZ FISTIK FİYATI BİR ANDA FIRLADI

Hasadın başladığı ilk günlerde 90-95 TL bandında olan kabuklu boz fıstık fiyatları, hafta başında 92,5 TL’den satılıyordu. Salı günü itibariyle Gaziantep’te 95 TL fiyat verilirken kabuklu boz fıstık, Nizip’te 102,5 TL’den satılmaya başlandı. Bir gün içerisinde neredeyse 10 TL’lik artış sonrası esnaf şoka uğradı.


BİR KİLO ÜRÜNDEN 100 GRAM ÇIKIYOR

Hasat edilen üründen elde edilen iç fıstık oranı ise oldukça düşük. Edinilen bilgilere göre, bir kilogram kabuklu boz fıstıktan 100 gram iç fıstık elde ediliyor. Baklavada kullanılan bir kilogram iç fıstık hafta başında 700 TL’den satılırken, Salı günü itibariyle bu rakam 900 TL’ye yükseldi. Perakende satışlarda ise bazı kuruyemişçilerin iç fıstığı 1000 TL’den sattıkları gözlendi.

ESNAF TEPKİLİ

Fıstıkçı Esnafı, Birecik ve Nizip’te başlayan fiyat artışlarının Gaziantep’e de yansıdığını kaydetti. Esnaf, ‘’İstanbul menşeili olduğunu öğrendiğimiz baklavacıların piyasadaki ürünleri fiyatına bakmaksızın tüccarlar aracılığıyla toplaması tüm kesimleri olumsuz etkiledi. Pazartesi günü 92,5-95 TL bandında olan kabuklu boz fıstığın kilogram fiyatı Salı günü 102,5 TL’ye yükseldi. Bir gün içerisinde gelen 10 TL’lik zam karşısında şaşkınlığa uğradık. Perşembe günü itibariyle ise bu rakam 105 TL’ye yükseldi. Yükseliş hem bizleri hem de baklavacıları olumsuz etkiledi. Bir kilogram fıstıktan elde edilen iç fıstık miktarı 100 gram. Hal böyle iken daha önce kilogram fiyatı 700 TL olan iç fıstıkta da fiyatlar arttı. Perşembe günü itibariyle iç fıstık fiyatları 900 TL’ye ulaştı. Fiyatların bu nedenle yüksek olması bizler için de olumsuz sonuçlar doğruyor. Artık ürün fiyatlarının geleceği noktayı kestiremiyoruz. Baklavacılar bizleri stokçuluk ve fiyat artışları ile suçluyorlar. Gelinen noktada daha ürün piyasaya girdiği anda satın alan baklavacıların bizleri stokçuluk ile suçlamasının gerekçesiz olduğu da ortaya çıkmış oldu’’ diye konuştular.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.