Gaziantep'te Kırmızı ve sarı etiketli asansörlere dikkat! Asansörler konusundaki denetimsizlik can kaybına neden olabilir

Gaziantep'te Kırmızı ve sarı etiketli asansörlere dikkat! Asansörler konusundaki denetimsizlik can kaybına neden olabilir
Geçtiğimiz günlerde meydana gelen asansör çökmesi sonucunda 5 kişinin hafif yaralandığı kazanın ardından açıklamalarda bulunan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, asansörler konusundaki denetimsizliğin can kaybına neden olabileceğine dikkat çekti.

Hayatımızın artık vazgeçilmez bir parçası olan asansörlerin denetimleri önce pandemi sonrada deprem nedenleriyle sekteye uğradı. Kent genelinde çok sayıda binada kırmızı etiketli asansörler çalışmaya devam ederken, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Kocalar, her gün defalarca kez kullanmak zorunda kaldığımız asansörler ve denetimleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

O ASANSÖR EN SON 2016’DA KONTROL EDİLMİŞ

Kocalar, “Kentimizde geçtiğimiz günlerde ne yazık ki bir asansör kazası daha meydana geldi. Tek tesellimiz ise can kaybı yaşanmaması ve asansördekilerin yaralı olarak kurtulması. Her zaman söylediğimiz gibi, Ülkemizde denetimsizlik, bilgisizlik, periyodik kontrol ve bakımların eksik yapılmasından veya hiç yapılmamasından dolayı her yıl yüzlerce asansör kazası meydana gelmekte. Bu asansör ile ilgili aldığımız bilgi ise en son 2016 yılında kontrol edilmiş kırmızı etiket almış, kullanımı yasaklanmış ama o günden sonra herhangi bir kontrol yapılmadığı gibi, kullanımına da devam edilmiştir” diyerek asansör denetiminde ihlal olduğunu belirtti.

YASAL ZORUNLULUK VAR

Güvenli bir asansör kullanımı için ilk şartın standartlara uygun bir şekilde yetkili firma tarafından montaj yaptırılması olduğunu dile getiren Kocalar, “Asansörler kamuya açık ve sürekli kullanım halinde işleyen sistemlerdir. Bu nedenle aylık olarak bakım ve onarımlarının yapılması ve arızalanan aksamaların giderilmesi gerekmektedir. Tüm bakım ve onarım işlemlerinin aylık olarak yetkili bakım ve onarım firmalarına yaptırılması gerekmektedir. Hem montaj hem de bakım ve onarım aşamasında merdiven altı yetkisiz ve mühendisleri olmayan firmalar tercih edilmemelidir. Bu rutin işlemlerin sonrasında kullanıma açılan asansörlerin yıllık olarak periyodik kontrollerinin de yaptırılması gerekli ve yasal bir zorunluluktur” dedi.

MERDİVEN ALTI FİRMALAR TERCİH EDİLMEMELİDİR

Kocalar, " Tüm bakım ve onarım işlemlerinin aylık olarak yetkili bakım ve onarım firmalarına yaptırılması gerekmektedir. Hem montaj hem de bakım ve onarım aşamasında merdiven altı yetkisiz ve mühendisleri olmayan firmalar tercih edilmemelidir. Bu rutin işlemlerin sonrasında kullanıma açılan asansörlerin yıllık olarak periyodik kontrollerinin de yaptırılması gereklidir ve aynı zamanda yasal bir zorunluluktur" ifadelerine yer verdi. Bakım haricinde periyodik kontrollerin de yapılması gerektiğini vurgulayan Kocalar, " Periyodik kontrol, bakımdan farklı ve yıllık olarak yapılan bir muayene işlemidir. Araç muayenesi gibi düşünülebilir. İlgili yönetmelikler bina yöneticilerini, asansör kullanıcıların can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla binalarında bulunan asansörlerin yılda en az bir kez A Tipi Muayene Kuruluşuna periyodik kontrolünü yaptırmaktan sorumlu tutmuştur. Burada ki temel amaç asansörlerde gerek kullanım hatalarından gerekse harici müdahalelerden dolayı meydana gelebilecek tehlike ve kazaları önlemektir. Ayrıca bu kontroller kullanım koşullarından kaynaklı yıpranan, arızalanan aksamaların tespiti ve onarımının yaptırılması için de gerekli bir durumdur. Bu kontrollerde tespit edilen eksiklikler, yönetmelikte belirtilen sürede giderilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

'BELEDİYELER SORUMLU'

Yönetmelik gereği, belediyelerin sınırları içerisindeki her asansörün yılda bir kez bir A tipi muayene kuruluşu tarafından kontrol edilmesini sağlamaktan ve yıllık kontrolün yapılıp yapılmadığını denetlemekten sorumlu kılındığını söyleyen Aykut Kocalar, Gaziantep'te kontrollerin, A Tipi Muayene Kuruluşu Özel Firmalar tarafından yapıldığını söyledi.

DENETİMLERİ MAALESEF ÖZEL SEKTÖR YAPIYOR

Kocalar, “Bunun yanında asansörlerin periyodik kontrolleri tamamen kamusal hizmet ve kamusal denetim faaliyeti kapsamındadır. Kamu kurumu niteliğinde bir Meslek Kuruluşu olan odamız, asansörlerin yıllık periyodik kontrollerinin kamusal denetim anlayışıyla, tekniğine uygun olarak, deneyimli ve uzman makina mühendisleri tarafından yapılması için akredite olmuş özel bir organizasyona sahiptir. Daha önce birçok kez söylediğimiz gibi, bu denetim faaliyetinin sorumlusu olan belediyeler bu konuda kamu kurumu niteliğinde olan kurumlardan destek almalıdır. Ülke genelinde birçok il ve ilçede denetimler Makina Mühendisleri Odasının Şubeleri tarafından gerçekleştirilirken, maalesef kentimizde bu denetimler özel sektörler tarafından yapılmaktadır. Makina Mühendisleri Odası yaptığı tüm teknik hizmetleri kamusal denetim ve kamusal fayda anlayışını benimseyerek gerçekleştirmeye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edecektir. Bu çerçevede ilimizde de güvenli asansör kullanımı ve güvenli asansörlerin yaygınlaştırılması için ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde olmaya hazır olduğumuzu tekrar hatırlatmak isteriz” açıklamalarında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.