Dünya genelinde en sıcak gün rekoru kırıldı

Dünya genelinde en sıcak gün rekoru kırıldı
ABD Ulusal Çevresel Tahmin Merkezleri tarafından yayımlanan verilere göre, 3 Temmuz 2023 günü dünya genelinde sıcaklık rekoru kırıldı.

Dünya genelinde küresel ısınmanın etkileri her geçen gün daha fazla hissediliyor. ABD Ulusal Çevresel Tahmin Merkezleri tarafından yayımlanan verilere göre dünya genelinde sıcaklık ortalaması 17,01 dereceye ulaşarak rekor kırdı. ABD’li araştırmacılar, sıcaklığın 17,01’e yükselerek 19’uncu yüzyılın sonlarından günümüze en yüksek sıcaklık olduğunu duyurdu. Bilim adamları ise, El Nino olarak bilinen doğal hava olayının, sera gazlarının ve insanlığın neden olduğu karbondioksit emisyonlarının birleşiminin ısıyı yönlendirdiğine inanıyor.

“İnsanlar ve ekosistemler için bir ölüm cezası”

Dünyanın farklı noktalarında da sıcaklıklarda ciddi artışlar yaşanıyor. ABD’nin güneyi son haftalarda yoğun bir ısı kubbesi altındayken Çin’de 35 derecenin üzerinde kalıcı bir sıcak hava dalgası etkisini gösteriyor. Kuzey Afrika’da ise 50 dereceye yakın sıcaklıklar görülüyor. Kış aylarını yaşayan Antarktika kıtasında ise 8,7 dereceyle temmuz ayının sıcaklık rekoru kırıldı.
İngiltere'nin Imperial College London'daki Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Enstitüsü İklim Bilimcisi Friederike Otto, “Bu kutlamamız gereken bir dönüm noktası değil, insanlar ve ekosistemler için bir ölüm cezası” dedi.

Son rekor 2016’da kaydedildi

Son rekor 16,92 derece ile 2016 yılının Ağustos ayında kaydedilirken, geçtiğimiz Haziran ayı ise şu ana kadar dünya genelinde en sıcak Haziran ayı olarak kayda geçti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.