Epilepsi Hastalığında Pil Tedavisi Yaygınlaşıyor! Akıllı Epilepsi Pilinin Normal Pile Göre Farkları Neler? Doç. Dr. Sait Öztürk Anlatıyor!

Epilepsi Hastalığında Pil Tedavisi Yaygınlaşıyor! Akıllı Epilepsi Pilinin Normal Pile Göre Farkları Neler? Doç. Dr. Sait Öztürk Anlatıyor!
Epilepsi hastalığının görülme oranı son yıllarda büyük bir artış gözlenmekte. Hastalığın tespiti ile birlikte ilaç tedavisinin ötesinde dirençli epilepsi hastalarının tedavisinde ise pil tedavisi giderek yaygınlaşıyor. Devlet hastaneleri ve Özel Hastanelerde gerçekleşen pil tedavisinde ise farklılıklar bulunmakta. Pil çeşitleri konusunda kafası karışan hastalar için bizde Akıllı Pil tedavisinde önemli çalışmaları olan Doç. Dr. Sait Öztürk’e sorduk. İşte Akıllı Pil Tedavisinin farkları…

Dirençli epilepsi hastalarında uygulanabilen Epilepsi Pili tedavisi ise son günlerde giderek yaygınlaşıyor. Dünyada tedavi konusunda önemli bir merkez haline gelen Türkiye ise, geçtiğimiz aylarda çıtayı daha da yükselterek Akıllı Pil tedavisine geçmişti. Türkiye’de ilk defa uygulanan Akıllı Epilepsi Pil tedavisini ise başarılı cerrah Doç. Dr. Sait Öztürk tarafından gerçekleştirilmişti.

DEVLET DESTEKLİ EPİLEPSİ PİL TEDAVİSİ

Hastalığın tedavisinde pil teknolojisinin kullanılması ile başarı sağlanmasının ardından tedavi masrafları da kamu tarafından karşılanmaya başlandı. VNS (Vagal Sinir Stimülasyon Tedavisi) olarak adlandırılan bu işlem kamu ödeme kapsamına alınması ile birlikte özel hastaneler dışında kamu tarafından da yapılmaya başlandı. Ancak Kamu ve Özel hastanelerde uygulanan pil teknolojisinde ise büyük farklar bulunmakta.

AKILLI EPİLEPSİ PİL TEDAVİSİ KİŞİYE ÖZEL TEDAVİNİN ANAHTARI

Pil farklılarında konusunda kafası karışan hastalar için bizde Akıllı Pil tedavisi ile karşımıza sıkça çıkan Doç. Dr. Sait Öztürk’e bu teknolojileri sorduk. Akıllı Pil tedavisinin farklarını anlatan Dr. Öztürk;

“Akıllı pil tedavisi tamamen kişiye özel pil teknolojisidir. Normal pil tedavisinden en büyük farkı ise kişinin epilepsi nöbetlerini önceden hissederek devreye girmesi ve ihtiyaç anında krizlere müdahil olmasıdır. Normal akıllı pillerde ise ortaya çıkacak bir epilepsi krizinden bağımsız olarak hastaya sürekli elektrik verilmektedir. Epilepsi hastalarının çok büyük bir kısmında nöbet başlamadan önce nabız sayılarında ani değişimler olur. Akıllı piller sayesinde bu nabız değişimi nöbetin başlangıcının tespitidir ve akıllı pil bu süreçte daha yüksek dozajda elektrik enerjisi vererek nöbetin başlamasına engel olur veya nöbeti baskılayarak nöbetin hafif geçirilmesine olanak sağlar.”

Pil ömrüne de değinen Dr. Sait Öztürk bu pillerin çok yüksek teknoloji ürünleri olduğunu dile getirirken,  ömrünün ise 4-7 yıl arasında olduğunu söylüyor.

Akıllı Pil Tedavisinin şu an devlet tarafından karşılanmadığını dile getiren Doç. Dr. Sait Öztürk ilerleyen yıllarda bu tedavinin de devlet tarafından da karşılanacağını umut ettiğini dile getirdi.

AMELİYAT SÜRESİ OLDUKÇA KISA

Dirençli Epilepsi tedavisinde uygulanan Akıllı Pil Tedavisinin, Beyin Cerrahisi alanında yer alan en güvenilir ve riski en düşük ameliyatlar olduğunu dile getiren Doç. Dr. Sait Öztürk, ameliyat işlem süresinin ortalama 1- 1,5 saat sürdüğünü ve hastalarının aynı gün içerisinde normal hayatlarına devam edebildiğini dile getirdi.

AKILLI PİLLER KENDİLİĞİNDEN AYARLA YAPAR

Akıllı Pil teknolojisi ile önceden programlanan pil sayesinde hastaların tekrar muayene sayısının ise oldukça düştüğünü belirtiyor. Normal pillerde her 2-3 haftada bir ayar yapılması gereklidir. Ancak akıllı pillerde ise ilk ameliyat günü pil programlanır ve programlanan tarihlerde ise hastanın hekime gelmesine gerek kalmadan sistem otomatik elektrik ayarı yapar.

Dirençli Epilepsi pil tedavisinde Akıllı Pil Teknolojisini özel olarak uygulayan Doç. Dr. Sait Öztürk, Pil tedavisinde Türkiye’yi önemli bir merkez haline getirmeye devam ediyor. Akıllı Pil ve normal pil tedavisinin farklarını bize anlatan Doç. Dr. Sait Öztürk, Medikal Park Bahçelievler Hastanesinde görev yapmaktadır.

DOÇ. DR. SAİT ÖZTÜRK KİMDİR?

1982 doğumlu olup, İstanbul Marmara Üniversitesinden 2007 yılında mezun olan Dr. Sait Öztürk; 2009-2014 yılları arasında nöroşirurji eğitimini tamamladı. 2014 yılında Amerika Birleşik Devletleri Harvard Tıp Fakültesi Beth Israel Deaconess Medical Center’da Prof. Dr. Ron L. ALTERMAN gözetiminde Fonksiyonel Nöroşirurji (Hareket Bozuklukları – Epilepsi Cerrahisi – Nöromodülasyon Cerrahileri) alanında eğitimini sürdürdü. 2016 yılında Yardımcı Doçentlik, 2019 yılında ise Doçentlik unvanını aldı. 2015 yılından bu yana ağırlıklı olarak Fonksiyonel Beyin Cerrahisi ameliyatları ile ilgilenen Doç. Dr. Sait Öztürk, o tarihten bu yana kadar Parkinson hastalığı, distoni hastalığı ve esansiyel tremor hastaları başta olmak üzere 200’den fazla derin beyin stimülasyonu cerrahisi uygulamıştır.

Ayrıca Rusya, Orta Doğu, Balkanlar, Türkiye ve Türki Cumhuriyetler coğrafyasında ilk defa ilaca dirençli epilepsi, tedaviye dirençli majör depresyon gibi hastalıklarda derin beyin stimülasyonu cerrahisini uygulayan hekimdir.

Doktor Sait Öztürk, son 5 yılda uluslararası 50’den fazla çalıştay veya kongreye uzman konuşmacı olarak davet edilmiş, birçok ülkede fonksiyonel beyin ameliyatları için misafir edilmiş ve farklı ülkelerde meslektaşlarına ve hastalara yardımcı olmuştur. 2023 yılı itibariyle 26 farklı ülkeden toplam 600 üzerinde hastanın fonksiyonel cerrahi tedavisinde yüksek başarı oranları ile hizmet sunmuştur.

Uluslararası 60 üzerinde bilimsel çalışma, çok sayıda kitap bölümü yazarlığı, nöromodülasyon alanında birçok kitapta editörlük yapmıştır. Halihazırda birçok SCI kapsamında dergide hakemlik görevi vardır. EANS (Avrupa Beyin Cerrahisi Cemiyeti) ve TND (Türk Nöroşirurji Derneği) üyesi olup, Stereotaktik-Fonksiyonel-Ağrı ve Epilepsi Grubunun yönetim kurulu üyesidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.