Gaziantep Dahil 11 İLE Deprem Ödemelerine DASK ŞOKU! Gaziantep Dahil 11 İlde Deprem Yaşandı! “Depremzedeler aldıkları tazminat kadar daha para alabilirler”

Gaziantep Dahil 11 İLE Deprem Ödemelerine DASK ŞOKU! Gaziantep Dahil 11 İlde Deprem Yaşandı! “Depremzedeler aldıkları tazminat kadar daha para alabilirler”
Av. Çağdaş Karaoğlan, deprem bölgesindeki hasarlı konutlara yönelik yapılan DASK ödemeleri ile ilgili dikkat çekici bir açıklamada bulundu. Ankara Barosu Avukatlarından Çağdaş Karaoğlan, DASK ödemelerinin geçen yılki tarifeye göre yapıldığını belirterek, “DASK hasarlı konut sahiplerine ödemeleri gereken tazminatın yarısını veriyor” dedi.

“ Bilindiği üzere deprem sigortası, yani halk arasında bilinen adıyla DASK, depremin olduğu tarihteki konutun, yeniden yapım maliyetini azami limitlere kadar karşılayan bir poliçe türüdür” diyen Av. Çağdaş Karaoğlan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“DASK rakamları güncellemedi”

“DASK poliçesinde azami limitler ve metrekare başına ödenecek tazminat miktarları yaklaşık her yıl güncellenir. Bu çerçevede 25 Kasım 2022 tarihinde Zorunlu Deprem Sigortası tarifesinde, artan inşaat maliyetleri dikkate alınarak bir güncelleme yapılmıştır. Buna göre metrekare başına çarpanlar 1.508 TL’den 3.016 TL’ye, azami teminat ise 320.000 TL’den 640.000 TL’ye yükseltilmiştir. Bu tarihten önce konutun yeniden yapım maliyeti brüt metrekare ile 1.508 TL’nin çarpılması sonucunda bulunuyorken, söz konusu güncellemeden sonra 3.016 TL ile çarpılarak hesaplanacaktır. Bir örnekle açıklamak gerekirse 25 Kasım 2022 tarihi öncesinde 100 metrekare olarak düzenlenen bir poliçede tazminat; 100m2X1508₺=150 bin TL civarında hesaplanıyorken, 25 Kasım sonrasında meydana gelen hasarlar için 100m2X3016₺= 300 bin TL civarında bir tazminat hesaplanacaktır.

“Depremzedeler aldıkları tazminat kadar daha para alabilirler”

 Dolayısıyla depremin meydana geldiği 6 Şubat 2023’ten önce DASK poliçesi yaptıran deprem mağdurlarının tümünün konutlarının, brüt metrekaresi 1.508 TL ile değil, 3.016 TL ile çarpılması gerekmekte iken, maalesef DASK tarafından 25 Kasım’dan önce poliçe yaptıran vatandaşlara, zeyilname yapılmadığı ve ek prim ödenmediği gerekçesiyle, depremzedenin aleyhine olacak şekilde önceki tarifeye göre hesaplama yapılmakta ve alması gereken tazminatın ancak yarısı depremzedelere ödenmektedir. Halbuki DASK, ek prim ödenmesi konusunda bir düzenleme yapmadığı gibi, bu hususta da depremzedeyi yasal çerçevede uyarmamıştır. Bu durumda ilk ödemeyi alan depremzedelerin DASK’tan aldıkları ilk tazminat kadar daha ödeme alma hakları söz konusu olacaktır.  Bunun için depremzedeler dilerlerse Sigorta Tahkim Komisyonunda ya da genel mahkemelerde dava açabilirler.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.