Asgari ücretlilerin beklediği haber alındı! 2023 Temmuz yemek ücreti hesaplandı! Ek ödeme ne kadar olacak?

Asgari ücretlilerin beklediği haber alındı! 2023 Temmuz yemek ücreti hesaplandı! Ek ödeme ne kadar olacak?
Asgari ücretteki son artışla birlikte, çeşitli ödemeler ve ödenekler 1 Temmuz'dan itibaren değişikliğe uğrayacak. İşte değişecek ödemeler ve ödeneklerin detayları.

Asgari ücret 2023 yılının ikinci yarısı için yüzde 34 gibi etkileyici bir oranda artırıldı. Brüt 13.414,50 TL olan asgari ücret, net asgari ücret olarak 11.402,32 TL'ye yükselmiştir. Bu ayarlamanın bir sonucu olarak, yeni asgari ücrete uygun işverenler için aylık maliyet 4.002 TL'lik bir artışla 15.762,4 TL olarak tahmin edilmektedir. Ayrıca bazı ödemeler de artmıştır. İşte detaylar.

YEMEK MUAFİYETİ TUTARI BELİRLENDİ

1Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek değişiklikler arasında önemli bir değişiklik, işverenlere tanınan yemek muafiyeti miktarıyla ilgili. Milliyet'in aktardığı bilgilere göre, işverenler 2023 yılı Temmuz-Aralık döneminde 105,75 TL tutarındaki kazançlarını yemek giderinden muaf tutabilecekler. Bu hüküm, işverenler tarafından sağlanan sosyal yardımlara ilişkin asgari ücretten herhangi bir kesinti yapılmamasını sağlayan düzenleme ile uyumlu.

Sigorta primlerinin yeniden ayarlanmasına paralel olarak SGK ve BAĞ-KUR ödemelerinde de bazı değişiklikler olacak. SGK için çocuk yardımı aylık 268,29 liraya, aile yardımı ise aylık 1.341 liraya yükselecek. Alt sınır olarak, Bağ-Kur primi 4.628 lira olacak ve tarım Bağ-Kur sigortalıları tarafından 4.628 liralık bir eşleştirme tutarı ödenecektir. Ayrıca, ev hizmetlerinde ayda 10 günden fazla çalışan bakıcı ve temizlikçilerden aylık 5.030 lira, ayda 10 günden az çalışanlardan ise 8,95 lira sigorta primi kesilecektir.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ AYARLAMALARI

Asgari ücret artışı, sigortalı bireyin son dört aydaki kazancını dikkate alan işsizlik ödeneğini önemli ölçüde etkilemektedir. Temmuz 2023'e kadar en az dört ay çalışmış olan işçiler için işsizlik ödeneği asgari ücret üzerinden hesaplanacaktır. İşsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise yüzde 80'i olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, yeni asgari ücretle en düşük işsizlik ödeneği 5.325 lira olurken, en yüksek ödenek 10.650 lira olacak.

Asgari ücret alan çalışanlar, her hizmet yılı için brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. Asgari ücretteki son artışla birlikte, bu tür çalışanlar için yıllık kıdem tazminatı 13.414 liraya yükselmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.