Emekli ve memur için kritik günler başladı! Merkez Bankası tahminlerine göre yeni maaş tablosu belli oldu! Artış 17.000 TL’yi görecek…

Emekli ve memur için kritik günler başladı! Merkez Bankası tahminlerine göre yeni maaş tablosu belli oldu! Artış 17.000 TL’yi görecek…
Asgari ücrete 2023 yılı için yapılacak zam resmi olarak açıklandı ve çeşitli sektörlerde önemli bir heyecan yarattı. Ancak dikkatler, 5 Temmuz'da enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur ve emeklilerin maaşlarında yapılması beklenen artış oranlarına çevrilmiş durumda.

Merkez Bankası, Kurban Bayramı'ndan kısa bir süre sonra açıklanması planlanan yeni emekli ve memur maaşlarına ilişkin önemli verileri yayınladı. Memur maaşlarına yapılacak zammın enflasyon farkı da dikkate alınarak yüzde 20'yi geçemeyeceği belirtiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Bağ-Kur, memur emeklileri ve memurları kapsayan yeni maaş tablosuna Merkez Bankası verilerine dayanarak yakından bakalım.

EMEKLİLER VE MEMURLAR İÇİN YENİ MAAŞ TABLOSU

Asgari ücrete 2023 yılı için yapılacak zammın açıklanması dikkat çekerken, şimdi gözler Kurban Bayramı'nın sona ermesinin ardından memur maaş ve emekli zam oranlarının açıklanmasını merakla bekliyor.

Özellikle en düşük memur maaşının 22.000 TL'ye yükseleceği, asgari sınırın üzerinde maaş alanlara ise kademeli olarak yapılacak ayarlamaların uygulanacağı belirtiliyor. Emekli ve memur maaş zammı, refah payı da dikkate alınarak, altı aylık enflasyon oranına göre belirlenecek. Şimdi zamlı maaş tablosuna ilişkin son gelişmeleri inceleyelim.

HAZİRAN AYI ENFLASYON RAKAMLARI VE SONRASINDA YAPILAN AÇIKLAMALAR

TÜİK, Kurban Bayramı'nın ardından haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak ve böylece refah payı hariç SGK, Bağ-Kur emekli zammı ve memur zam oranlarının açıklanmasının önü açılacak. Haziran ayı enflasyon rakamlarının 5 Temmuz saat 10:00'da açıklanması planlanıyor.

Bayramın bitiminden hemen sonra Meclis, emekli zammı ve memur maaş artışına ilişkin düzenlemelerin görüşmelerine başlayacak. En düşük maaşlara odaklanan düzenlemeler TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda incelenecek, ardından Genel Kurul'da oylanacak ve nihai olarak yasalaşacak. Ardından yönetmelikler Resmi Gazete'de yayımlanacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe girecek.

Emeklilerin emekli maaşı artışını belirlemek üzere dört aşamalı bir zam planı oluşturulmuştur. Emekli maaşı zammı, aşağıdaki maaş bantları dikkate alınarak kademeli olarak uygulanacaktır:

7,500-10,000

10,000-15,000

15,000-20,000

20.000'in üzerinde

Devlet Memuru Maaş Artış Planı

Evli ve iki çocuklu memurlar için en düşük maaş yüzde 85,69 gibi yüksek bir oranda artarak net 11.848 TL'den 22.000 TL'ye yükselecek. Kamu işçileri için öngörülen yüzde 45'lik zam oranı, tüm memur maaşları için referans noktası teşkil edecek. Devlet memurları ve memur emeklilerinin maaşları belirlendikten sonra, meslek bazında diğer ayarlamalar yapılacaktır. Memur ve memur emeklilerinin yeni maaşları, toplu sözleşme artışları, enflasyon farkları, refah payları ve kademeli artışlar dikkate alınarak belirlenecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.