TBMM’de yoğun mesai başlıyor! TBMM 7 Haziran günü 30. Başkanını seçecek!

TBMM’de yoğun mesai başlıyor! TBMM 7 Haziran günü 30. Başkanını seçecek!
Türkiye Büyük Millet Meclisi için yeni başkan seçimi ne zaman yapılacak? Yeni dönemde meclisi yoğun mesai bekliyor! İşte konuya dair merak edilen detaylar!

TBMM’yi önümüzdeki günler içinde yoğun bir mesai bekliyor! Kabinenin açıklığa kavuşmasından sonra Genel Kurul’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve 17 kabine üyesinin yemin etmesi bekleniyor. Çarşamba günü de Meclis başkanlığı için seçim yapılması beklenmekte. İşte yeni dönemde meclis çalışmalarına dair detaylar!

MECLİS 30. BAŞKANINI SEÇECEK

Milletvekillerinin yemin töreni ile 28. Dönem 1. Yasama Yılı çalışmaları için başlayan Meclis, bu hafta da yoğun bir şekilde mesaisini sürdürecek. Gene Kurul, 7 Haziran 2023 tarihinde saat 14.00’ toplanacak. TBMM Genel Kurulunda Cumhurbaşkanı Yardımcı Yılmaz ile 17 kabine üyesinin yemin etmesi beklentiler arasında yer aldı.  TBMM Başkanlığı için aday gösterilen isimler, 6 Haziran 2023 tarihinde saat 24.00’e kadar Geçici Başkanlık Divanı’na bildirmesi gerekecek. Genel Kurulda, 7 Haziran 2023 tarihinde Meclisin 30. Başkanı’nı seçmek için seçim düzenlenecek.

YENİ BAŞKAN SEÇİMİNDE GİZLİ OY KULLANIMI YAPILACAK

Meclis’in yeni başkanını seçmek için giz oy kullanımı yapılacak. İlk 2 oylamada üye tamsayısının üçte iki (400 oy) ve üçüncü oylama üye tamsayısının salt çoğunluğu (301 oy) şartı aranacak. Üçüncü oylama sonrasında salt çoğunluk eğer elde edilemez ise bu oylama sonrasında en çok oyun sahibi olan 2 aday için de dördüncü oylamaya gidilecek. 4. oylamada en çok oyun sahibi olan üyenin Başkan seçilmesi gerekli.  Meclis Başkanlığı ile Başkanlık Divanı seçimleri de yapılmış olacak. Siyasi parti grupları, milletvekili sayılarına göre idare amirleri ile kâtip üyelikleri adına üyelerini belirlemiş olacak. Genel Kurul’da bu isimler oylanacak ve Başkanlık Divanı için de seçim sona ermiş olacak.

BASINA KAPALI TOPLANTI BEKLENTİSİ

AK Parti Grubu’nun, grup organlarının belirlenmesi adına 6 Haziran 2023 tarihinde basına kapalı bir şekilde toplanması beklentiler arasında yer aldı. Yapılan seçimlerinden kesin sonuçlarının açıklanması, yeni kabinenin netlik kazanması sonrasında Meclis çalışmaları başlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.