ABD Dışişleri Bakanı’ndan Türkiye’ye F-16 satışıyla alakalı açıklama! Aynı zamanda İsveç’in NATO üyeliği onayı için de çağrı yapıldı!

ABD Dışişleri Bakanı’ndan Türkiye’ye F-16 satışıyla alakalı açıklama! Aynı zamanda İsveç’in NATO üyeliği onayı için de çağrı yapıldı!
ABD’den, Türkiye’ye F-16 satışıyla alakalı açıklama! ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından konuya dair açıklamalar geldi! İşte merak edilenler!

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Joe Biden yönetiminin Türkiye için F-16 satışını, İsveç’in NATO’ya olan üyeliğine bağlanmadığını, bu satışın ABD’nin de çıkarına olduğu fakat her 2 konunun da en kısa zamanda içinde ilerlemesi gerektiğine dair açıklamalarda bulundu. İşte konuya dair merak edilen detaylar!

SÜRECE DAİR BİLGİLENDİRME

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç’in Lulea şehrinde, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’le ortan basın toplantısında açıklamada bulundu. İsveç’in NATO üyeliğiyle alakalı soruya Bakan Blinken, ‘NATO’ya katılım, bir süreç olmaktadır. Bu süreç boyunca ittifak üyeleri kendileri adına endişe unsuru olan konuları gündeme taşıyabilir. Ve elbette ki Türkiye, son birkaç ay içerisinde bunu yaptı’ cevabını verdi. Bliken, İsveç ile Finlandiya’nın, Türkiye’nin endişelerini gidermek adına dikkate değer adımlar attığını ifade ederek ‘İttifakın bütün üyelerini, kimi (güvenlik) endişelerine odaklanmış olmasının Türkiye’nin başarısı olduğuna dair düşüncem var. Fakat bu endişeleri gidermek adına somut adımlar atmış olmaları da İsveç ve Finlandiya’nın bir başarısıdır’ dedi.

İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİ HAKKINDA AÇIKLAMADA BULUNDU

ABD’ye göre İsveç’in NATO’ya katılımı adına zamanın geldiğine vurgu yapan Blinken, ‘Çok haklı endişeleri gidermek adına çok önemli adımlar attı. Bundan dolayı bu sürecin önümüzdeki haftalarda sonlandırılmasını 4 gözle bekliyoruz. Olabileceğinden ve olması gerektiğinden hiç şüphemiz bulunmuyor ve olmasına dair beklentimiz var’ cümlelerine yer verdi.

TÜRKİYE VE MACARİSTAN’A ÇAĞRI YAPILDI

ABD’nin Türkiye için F-16 satışının, İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanmasına bağlı olduğuna dair iddialarla alakalı açıklama yapan Bliken, şu ifadelere yer verdi; ‘İsveç, NATO üyeliği ile F-16’lar birbirinden farklı konulardır. Fakat her 2’si de bizim kanaatimize göre, Avrupa güvenliği adına hayati derecede öneme sahip. Bundan dolayı hem Türkiye’ye hem de Macaristan’a, İsveç’in NATO’ya katılımını mümkün olan en kısa sürede onaylama konusunda çağrıda bulunuyoruz’ dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.