Meclis ve kabine tarafından gelecek haberler merak içinde bekleniyor! Milletvekilleri ne zaman yemin edecek?

Meclis ve kabine tarafından gelecek haberler merak içinde bekleniyor! Milletvekilleri ne zaman yemin edecek?
28 Mayıs seçimi sonrasında gözler meclis ve kabine tarafından gelecek haberlere çevrilmiş durumda! Sürecin nasıl işleyeceği merak ediliyor!

Seçim süreci geride kalırken gözler meclis ve yeni kabine tarafından gelecek haberlere çevrilmiş durumda. Yüksek Seçim Kurulu tarafından 28. Dönem Milletvekili Kesin Sonuçlarının ilan edilmesin takip eden 3. gün Meclis Genel Kurulu toplantısı olacak. İlk birleşimde milletvekilleri yemin ederek görevlerine başlayacaklar, yemin törenini takip eden 10 günlük süreçte ise 28. Dönem Meclis Başkanı yapılacak seçim ile belirlenecek. İşte detaylar!

YSK TARAFINDAN RESMİ SONUÇLAR BEKLENİYOR

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 28. Dönem Yüksek Seçim Kurulu’nun Milletvekili kesin sonuçlarını açıklaması ile başlamış olacak. Yüksek Seçim Kurulu’nun kesin sonuçları ilan etmesini takip eden 3. gün Meclis Genel Kurulu saat 14.00’te çağrısız toplanmış olacak. Yüksek Seçim Kurulu’nun kesin sonuçları önümüzdeki 12 günde açıklaması beklentiler arasında. Bu kapsamda Meclis Genel Kurulu’nun da 1 ya da 2 Haziran tarihleri arasında toplanması bekleniyor.

İLK BİRLEŞİM BAHÇELİ TARAFINDAN YÖNETİLECEK

Meclis Genel Kurulu’nun 28. Dönem ilk birleşimini iç tüzük gereği en yaşlı olan üye tarafından yönetimi gerçekleşecek. O isim de 1 Ocak 1948 senesi doğumlu olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olacak. Geçici Meclis Başkanı sıfatı ile Genel Kurul’da ilk yemin de Devlet Bahçeli tarafından edilecek. Bahçeliden sonra ise milletvekilleri seçim çevresi, soyası ve isimlerin alfabetik sırasına göre yemin edilecek. Yemin sırası Ankara milletvekillerine geldiği zaman Genel Kurul’da geleneksel olarak Mustafa Kemal Atatürk adına 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleşecek. Yemin eden milletvekilleri, resmen göreve başlamış olacaklar. Herhangi bir sebepten ilk birleşime katılamayan milletvekilleri ise, katıldıkları ilk birleşimde yeminlerini edecekler. Bu konuda imtina eden milletvekilleri, milletvekili sıfatlarından kaynaklanan haklardan herhangi bir şekilde yararlanamayacaklar.

MİLLETVEKİLİ YEMİNİ SONRASINDA TBMM BAŞKANLIĞI SEÇİMİ YAPILACAK

Milletvekillerinin yemin etmesi sonrasında gözler TBMM Başkanlığı seçimlerine çevrilecek. Yemin törenini takip eden 5 gün içerisinde aday olacak isimler Meclis Başkanlık Divanı’na başvuru yapabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.