Gaziantep'te atıklardan yapılan eserler, engelliler için tekerlekli sandalyeye dönüşüyor

Gaziantep'te atıklardan yapılan eserler, engelliler için tekerlekli sandalyeye dönüşüyor
Gaziantep'te sıfır atık bilincini artırmak için öğrenciler, plastik şişe kapaklarından kırık oyuncaklara, şişelerden kırık cep telefonlarına kadar büyük miktarda atığı kullanarak iki hafta içinde yaklaşık 4 metrekarelik alanı boyayacak.

Gaziantep'te sıfır atık bilinci oluşturmak için çöp ve mozaik sanatını birleştiren öğrenciler, eserlerinin satışından elde edilen geliri tekerlekli sandalye alarak engelli insanlara yardım edecek. Kentteki özel okullarda sürdürülebilir kalkınma bilinci yüksek insan kaynağı yetiştirmek amacıyla oluşturulan "Öğrenen Okul Aksolotl Takımı"na katılan 12 ortaokul öğrencisi ve takımın koçu, geri dönüşüm öğretmenlerine farkındalık kazandırdı.

Çöpleri işleyerek mozaik sanatına dönüştürdüler

Öğrenciler, plastik şişe kapaklarından kırık oyuncaklara, şişelerden kırık cep telefonlarına kadar tonlarca atığı kullanarak yaklaşık dört metrekarelik bir tabloda küçük bir kızın portresini oluşturmak için iki hafta çalıştı. Aynı büyüklükteki başka bir tabloda öğrenciler fıstık kabuklarından kelebek figürleri yapacaklar ve tablonun satışını kullanarak tekerlekli sandalye alarak ihtiyacı olan engellilere verecekler.

Coğrafyadan ve mozaik sanatından yararlandılar

Büyükşehir Belediyesi Jale Tekinalp Yücel Kültür Sanat Merkezi Koordinatörü Gülçin Sökücü AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerle çalışmaktan keyif aldığını söyledi. Mozaik sanatçısı Sökücü, projenin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında yer aldığını söyledi. "Coğrafya sanatından, mozaik sanatından yararlandık. Önemli konulardan biri de sürdürülebilir sanatlarla insanları kaliteli ve sürdürülebilir bir yaşam sürmeye teşvik etmek. İsraf yaratıyor ve amacımız yanlış üretimi önlemek ve gençleri bu etkiye karşı duyarlı hale getirmek.”

Sökücü, mozaik sanatının bu coğrafyada dikkat çekici olduğunu söyledi

Sökücü, “Gençlerin küçük yaşlardan itibaren bu alana ilgi duymasını ve doğaya katkı sağlamasını isterim. Bunu mozaik sanatı ile yapıyoruz. Bu eserde pek çok malzeme kullanılmış, çocuklar ve gençler sürdürülebilir bir yaşam kalitesi için sürdürülebilir bir sanat mozaik sanatı oluşturmuşlardır. Bunlar gençken kullandıkları oyuncaklar. Atıklarının bir kısmı burada resmedilmiştir. Çocuklar, kızlar, doğa ve hayvanlar gibi birçok resim var. Doğaya katkı sağladığımızı ve güzelliğini daha iyi değerlendirdiğimizi ifade etmek istedik" dedi.

"Küçücük ellerle, büyük yüreklerle katkıda bulundular"

Projenin sosyal bir yönü olduğunu anlatan Sökücü, "Bu projenin güzel yanı ihtiyaç sahibi birçok kişinin tekerlekli sandalyeye kavuşabilmesi, sosyal sorumluluk projelerine küçük ellerle, büyük yüreklerle katkıda bulundular" dedi. Öğrencilerden Zeynep Ekin Tolu, projede yer almak istediğini söyledi. "Amacımız Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde geri dönüşüm araştırmaları yapmak. Öncelikli hedefimiz sıfır atık ama hep bir miktar atık var. Fikirler üretmeye devam ettim" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.