Abdest Nasıl Alınır? Abdest Alınışı Anlatımı Ve Abdestin Farzları neler?

Abdest Nasıl Alınır? Abdest Alınışı Anlatımı Ve Abdestin Farzları neler?
Abdest nasıl alınır sorusu, dini vecibelerini yerine getirmeye yeni başlayan ya da bilgilerini tazelemek isteyen kişiler tarafından yanıt aramaktadır. Kadın ve erkek için abdest alınışı arasında bir fark olup olmadığı da merak edilen konular arasındadır. Özellikle namaz abdesti alınışı hakkında detaylar ve abdestin farzları merak edilmektedir. Peki abdest nasıl alınır? İşte kadınlar ve erkekler için abdest alma şekli, sırası, farzları ve sünnetleri

Abdest alınışı, dinimizin en temel gerekliliklerinden biridir. Bu nedenle, abdest nasıl alınır sorusu sık sık yanıt arayan konulardandır. İbadetlerden önce mutlaka abdest almak gerektiği gibi, günün geri kalan vakitlerini de abdestli geçirmek faydalı ve sevabı bol bir iştir. Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) hiçbir işini abdestsiz yapmadığı bilinmektedir. Peki, doğru şekilde abdest nasıl alınır, kadın ve erkek için abdest alınışı farklılık gösterir mi? İşte gusül ve normal abdest alma sırası, sünnetleri ve farzları.

Abdest Nasıl Alınır?

"Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" şeklinde niyet ettikten sonra besmele çekilmelidir.

Eller yıkanır: Parmakta yüzük varsa çıkarılır ve eller tüm parmak araları ve parmak ucunu ıslatacak şekilde bileklere kadar üç defa yıkanır.

Ağız çalkalanır: Sağ el ile ağza üç kere su verilir. Her defasında ağız iyice çalkalanarak ve gargara yapılarak temizlenir.

Burun yıkanır: Yine sağ el kullanılarak buruna su verilir, sol el ile sümkürülür. Bu işlem üç defa tekrarlanır.

Yüz yıkanır: Alında saçların bitiş yerinden çene altına ve kulakların altına kadar yüzün her yeri iyice yıkanır. Bu işlem üç defa gerçekleştirilir.

Kollar yıkanır: Sağ koldan başlayarak dirseklere kadar üç defa yıkanır. Daha sonra sol kol yine dirseklere kadar iyice yıkanır.

Baş mesh edilir: Sağ elin içi ve parmaklar baş ucuna koyulacak şekilde başın dörtte biri yıkanarak mesh edilir.

Kulaklar yıkanır: Ardından her iki el ıslatılır ve serçe parmaklar yardımıyla kulakların içi temizlenerek mesh edilir. Daha sonra kulakların arkası da baş parmaklar yardımıyla temizlenir.

Boyun mesh edilir: Kulaklardan sonra boyun baş ve serçe parmakları kullanmadan yüzük, orta ve işaret parmaklarıyla (parmakların tersiyle) meshedilir.

Ayaklar yıkanır: Son aşamada sağ ayaktan başlanarak ayaklar yıkanır. Sağ ayağın topuk kemiğine kadar ve parmak aralarına kadar detaylıca yıkanır. Daha sonra aynı işlem sol ayak için de yapılır ve abdest tamamlanır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.